Europska komisija u okviru programa WiFi4EU, vrijednom 42 milijuna eura, promiče uvođenje besplatnog interneta u javnim prostorima diljem Europe. U dosadašnja tri kruga sredstva su odobrena za oko 26 tisuća europskih gradova i općina, među kojima oko 440 hrvatskih. Ukupno je Hrvatskoj do sad namijenjeno 6,5 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura.

Među dosadašnjim dobitnicima su i Grad Đakovo te općine Ivankovo i Pisarovina gdje su u suradnji s Hrvatskim Telekomom (HT) instaliran sustavi bežične mreže.

‘Uspješno smo se prijavili 7. studenog 2018. godine, a sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. siječnja 2019. Tim sporazumom osigurano nam je 15 tisuća eura. Značajan je to iznos i možemo biti zahvalni što smo prošli na natječaju jer pokretanje takvog sustava zahtijeva manji iznos sufinanciranja s naše strane’, objasnio je zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem.

Ukupno je u Đakovu postavljeno 11 pristupnih točaka na lokacijama koje zajedno čine užu gradsku jezgru i predstavljaju najprometniji i najfrekventniji javni prostor.

Oglasni prostor – klikni na baner i saznaj više informacija o oglasu!

‘Nastojalo se napraviti zonu pristupa internetu koja je povezana i čini veću cjelinu te sada građani koji se povežu preko bežične mreže neometano i neprekidno mogu biti povezani s mrežom dokle god se kreću užom jezgrom grada’, objasnio je Francem.

‘HT kao izvođač instaliranja sustava bežične mreže kvalitetno je i brzo postavio i završio radove. Djelatnici su posao obavili profesionalno sa sjajnim rješenjima na terenu. Ukoliko je bilo kakvih dvojbi kod nas kao naručitelja, na vrijeme su samostalno nudili prijedloge i najpraktičnija rješenja’, naglasio je Francem.

Na tragu dobrog iskustva s postavljanjem bežične mreže Grad Đakovo će nastaviti sa širenjem usluge. Cilj im je u nekoj bližoj budućnosti proširiti pokrivenost uže gradske jezgre na ostale frekventne točke u gradu, poput sportskih i turističkih lokacija.

‘Smatramo nužnim osigurati i drugim naseljima Grada Đakova bežični pristup internetu jer smatram dostupnost interneta svakom građaninu elementarnim standardom života u 21. stoljeću. Grad Đakovo u izradi je strategije pametnog grada, a implementacija iste zahtijevat će suvremenu tehnologiju dostupnu svima’, rekao je Francem.

Izvor: tportal.hr
Foto: Moje Đakovo