U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije danas (11. ožujka 2022. godine) održan je sastanak gradonačelnika i načelnika s područja županije sa županom Ivanom Anušićem i njegovim suradnicima. O prijavi Osječko-baranjske županije za kandidaturu u projektu „European Region of Sport 2024.” i ulasku u članstvo europskog udruženja ACES Europe (Bruxelles) nazočne je informirala pročelnica Upravnog odjela turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth. Predstavnici tvrtke Flammifer d.o.o. Ozalj Goran Žugec i Jerko Filipović predstavili su ponudu vatrogasnih i drugih vozila ove tvrtke, dok je o edukacijama, projektima i izradi studija za jedinice lokalne samouprave govorio prof. dr. sc. Mladen Jurišić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

– Kandidatura Osječko-baranjske županije za Europsku regiju sporta je važna tema današnje koordinacije načelnika i gradonačelnika, s obzirom da nam je želja učvrstiti položaj naše županije kao sportske regije. Naravno, danas smo posebno razgovarali o Akcijskom planu Osječko-baranjske županije „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ jer želimo načelnike i gradonačelnike uključiti u sustavnu i organiziranu pomoć raseljenim osobama kako bismo svojim aktivnostima i primjerom pokazali da u Osječko-baranjskoj županiji postoji silna volja i osjećaj za kalvariju koju prolazi ukrajinski narod, baš poput nas prije 30 godina – kazao je župan Ivan Anušić.

Detaljne informacije o aktualnom stanju i provedbi Akcijskog plana Osječko-baranjske županije za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine iznijeli su i načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

– Odmah po izbijanju invazije na Ukrajinu, krenuli smo s izvidima na terenu te smo oformili Prihvatni centar u dvorani Jug II u Osijeku koji služi kao prihvatni centar za svih pet slavonskih županija, a prema tom modelu sad se ustrojavaju i ostali prihvatni centri u Hrvatskoj. Prihvat radimo u tri faze: prvo se obavi testiranje na koronavirus, a potom i evidentiranje te na koncu pronalazak trajnijeg smještaja. U ovom trenutku to radimo putem organiziranog smještaja poput hotela, pansiona, hostela i slično, a trenutno se u takvoj vrsti smještaja nalazi 101 osoba. Inače, od trenutka izbijanja krize, u Hrvatsku je ušlo 4.615 osoba, od čega žene čine 47,6%, djeca 40,6%, a muškarci 12,8%. Trenutno su u Hrvatskoj uspostavljena tri prihvatna centra, uz ovaj u Osijeku, tu su još centri u Varaždinu i Gospiću – kazao je Zvonko Grgec.

Načelnik Općine Vuka Damir Maričić kazao je kako je još prošlog tjedna pozvao sve sumještane koji imaju prazne objekte ili koji imaju više mjesta u svojim domovima da se jave i pomognu. – Prikupljali smo podatke o opremljenosti smještajnih jedinica, a ako bude potrebe za prihvatom bit ćemo u mogućnosti pripremiti neki od objekata – rekao je Maričić.

– I na području Općine Bizovac ima nešto turističkih smještajnih kapaciteta i ljudi će ih rado ustupiti izbjeglicama, uz potporu Državnog ureda za zaštitu i spašavanje te Crvenog križa. Sama Općina Bizovac ima jedan objekt u koji je moguće smjestiti nekoliko izbjeglica, a s obzirom na to da mnogi moji mještani, pa i sam, poznajemo Ukrajince, ponudili smo im svoju pomoć – poručio je Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija