Osim Osnovne škole Satnica Đakovačka još je jedna škola s područja Đakovštine ušla u eksperimentalni program Ministarstva obrazovanja “Škola za život”, OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna. Ovu Školu pohađa 242 učenika. Među 43 učitelja sedmero je steklo status mentora, troje je učitelja savjetnika, a njih 26 ima višegodišnje iskustvo u programu Erasmus i međunarodnoj Eko-školi. Strizivojačka “Škola za život” na početku nove pedagoške godine bila je povod posjetu osječko-baranjskog župana Ivana Anušića njenim učenicima i nastavnicima prvog dana nastave, u ponedjeljak.

– Od 52 škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija tri su škole ušle u eksperimentalni program “Škola za život” i još dvije kojima je osnivač Grad Osijek. Program će unaprijediti ili pokušati unaprijediti sustav edukacije mladih tako da ih potiče na kreativnost, ali i rješavanje problema umjesto učenja samo napamet, učenja onoga što je potrebno i bitno, rekao je župan Anušić.

Dugogodišnji ravnatelj Škole u Strizivojni Đakovčanin Andro Mršić kaže kako je cijela Škola spremna za ovaj program. Od 2008. aktivna je u mnogim projektima, uključujući i međunarodne. – Pozitivno je sve što smo napravili od 15. ožujka, kada je naša Škola uvrštena u program reforme. U teorijskom smo dijelu spremni, a male ćemo probleme imati oko materijalnih sredstava jer je javna nabava malo zakočila proces, no ni oko toga neće biti drame. Nastavnici su prošli edukacije i spremni smo za novi početak, poručuje ravnatelj Mršić.

Od eksperimentalnoga programa “Škola za život” očekuje da se škola dodatno digitalizira, nastavni sadržaji prilagode učenicima, da učenik bude rasterećeniji i još više “poguran” u prvi plan, s efikasnijim i konkurentnijim znanjem.

Danijel Geošić