Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske provodi aktivnost identifikacije učenika četvrtog razreda na darovitost u STEM području. U ovoj aktivnosti sudjeluje ukupno 2162 učenika iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Uz pomoć školskih koordinatora iz ukupno 79 osnovnoškolskih ustanova u ove dvije županije proveden je cjelokupni postupak testiranja, koji obuhvaća prikupljanje podataka i dokumentacije,  pripremu učitelja, roditelja i učenika za postupak identifikacije te sam postupak testiranja učenika.

Aktivnosti organizira Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, koji će uputiti prikupljene podatke na obradu. Rezultati testiranja će omogućiti uočavanje potencijalne darovitosti učenika. Prednosti ovog testiranja za darovite učenike su nemjerljive, jer omogućuju da se na vrijeme pruži podrška u razvoju učeničkih sposobnosti kroz sustavno praćenje, obogaćivanje programa i pružanja podrške darovitim učenicima.

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske priprema aktivnosti podrške učiteljima i roditeljima darovite djece, te raznolike edukacije i programe za visoko motivirane, potencijalno darovite i darovite učenike. Projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a vrijeme provedbe je od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.

Izvor|Foto: Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske