Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u četvrtak, 1. listopada 2020. održana je svečana inauguracija u 216. akademsku godinu 2020./2021. pod vodstvom dekana izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića. Misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga predvodio je izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, prodekan za znanost i međufakultetsku suradnju, u koncelebraciji s nekolicinom drugih profesora Fakulteta. Dr. Radić na početku mise pozdravio je studente i djelatnike Fakulteta te zaželio radostan početak u ovim, novim okolnostima.

Doc. dr. sc. Zdenko Ilić u svojoj je homiliji pozvao na nasljedovanje Krista. Osvrnuvši se na evanđelje dana i poslanje sedamdeset dvojice te simboliku tog broja koji je označavao broj svih poznatih naroda biblijskog vremena, rekao je kako Kraljevstvo Božje nije ograničeno samo na jedan narod, Izrael, nego su svi ljudi pozvani biti djeca Božja. Zatim je rekao kako je žetva velika, velik je broj onih koji žeđaju za Božjom riječi, a radnika malo, malo onih koji navještaju. Istaknuo je studente teologije kao one koji trebaju evangelizirati, ali ne samo riječima nego i djelima te donositi mir koji neće biti od svih prihvaćen. „Zato je važno otvoriti se djelovanju Duha jer On sve čini mogućim“, napomenuo je profesor Radić.

Dekan Dugalić je na početku inauguracije u Dvorani biskupa Mandića pozdravio sve studente, a napose 13 novih studenata prve godine te povratnike s drugih studija i dvije studentice na Erasmus razmjeni iz Poljske te najavio dolazak dvojice svećeničkih kandidata iz Benina naglašavajući kako Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu postaje internacionalan. Također je pozdravio prodekane, profesore i ostalo nenastavno osoblje. Slikovito je, kroz prigodnu priču, predočio što je život te rekao: „Život je put prema vječnosti, a teologija, kao humanistička znanost bavi se upravo čovjekom i smislom.“ Citirajući kardinala Ratzingera, rekao je da je teologija znanost koja otkriva što Bog govori čovjeku i kroz te riječi se otkriva istina i o Bogu i o čovjeku. „Studij teologije, uz duhovnost i kontemplaciju, zahtjeva predanost jer su studenti teologije ta sedamdeset dvojica koja će nositi Božju riječ i svjedočiti je svojim životom“, istaknuo je dekan

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija