Velik broj ljudi svodi uređenje svog doma na izbor između minimalizma i maksimalizma, no zaboravljaju da postoji još niz specifičnih stilova. Upravo zbog mnogobrojnih različitih stilova za uređenje doma, svatko može urediti dom po svojoj mjeri. Po uzoru na restoranske kuhinje prošlog stoljeća, nastao je industrijski stil koji mnogi koriste u kućanstvu. Iako ga je moguće koristiti za uređenje cijelog doma, on ostvaruje svoj puni potencijal u kuhinji.

Puno je karakteristika specifičnih za industrijski stil, ali neke od najvažnijih su smjelost i isticanje. Industrijska kuhinja nije sastavljena od jednolikih elemenata i jedne vrste materijala – u njoj postoji pregršt neočekivanih kombinacija. Zato je za postizanje industrijskog stila u kuhinji važno imati na raspolaganju široku ponudu iz koje možete kombinirati različite dijelove.

Koristite posebne metale

Industrijski stil u sebi ima tvorničke elemente, stoga je jasno da metal mora biti u igri. No budući da se radi o retro stilu, on ne bi trebao biti standardni metal sa sjajem, već s posebnim premazom koji daje mat izgled. Pri izboru samog materijala, nepogrešiv odabir je mjed. Cilj je i da novi metalni dijelovi kuhinje izgledaju starije i korišteno, stoga potražite mjedene ručke s nejednakim obojenjem.

Uz mjedene detalje, u kuhinji industrijskog stila važnu će ulogu igrati i željezo. To vrijedi bilo da se radi o izboru posuđa ili kućanskih aparata. Tamno željezo odiše retro duhom i srž je industrijskog stila. Pokušajte rekreirati izgled nepokrivenih cijevi tako što ih iskoristite kao držače za police ili noge od stola. Najbolje bi bilo ukomponirati stvarne kuhinjske cijevi u izgled cijele prostorije, ako je to izvedivo.

Nemojte sve skrivati u elemente

Kad razmišljate o industrijskom stilu u kuhinji, pokušajte se prisjetiti kako izgledaju kuhinje u restoranima. Cijevi na kojima vise pomagala za kuhanje, lonci i tave obješeni na zid, obilje metala na sve strane… Vodite se tim izgledom te umjesto da spremite sve posuđe u ormariće, objesite ga na posebne šipke i otvorene police.

Ako želite staviti naglasak na svoje lonce i tave, možete jedan dio zida prekriti metalnom mrežom s kukicama na kojoj ćete izložiti svoju kolekciju kuhinjskog posuđa. Ostali pribor za kuhanje neka također bude nadohvat ruke u držačima od tamnog drveta.

Kako biste naglasili metalne dijelove kuhinje, nemojte skrivati perilicu posuđa i pećnicu u elemente, već ih ostavite samostojećima. Retro pećnica i štednjak najbolji su prijatelji industrijske kuhinje. Također, ako se odlučite za blok kuhinju, industrijski izgled možete postići pažljivim izborom hladnjaka i dodacima. Sve ovisi o vama.

Pažljivo birajte rasvjetu

Industrijska kuhinja zahtijeva i posebnu rasvjetu. Najčešće se koriste viseće jednostavne lampe ili gole žarulje kako bi se dodatno naglasio tvornički dojam. Najbolji savjet je smjestiti glavnu rasvjetu iznad stola na sredini kuhinje ili kuhinjskog otoka, a radnu ploču dodatno osvijetliti malim reflektorskim svjetlima. Izbjegavajte plafonjere i minimalističku rasvjetu – u industrijskom stilu nema mjesta nenametljivosti. 

Upravo zato je ovaj stil uređenja idealan za avanturiste i one koji se usude riskirati – velika rasvjeta, otvoreni elementi, gole cijevi i starinski izgled mogu dovesti izgled vaše kuhinje na novi nivo.

Foto: Namještaj Mima