Projektom ErgelArt u kategoriji “Kultura i znanost” Državna ergela Đakovo i Lipik u finalu je natječaja “Moj ZABA Start” Zagrebačke banke za dodjelu financijskih potpora najboljim poduzetničkim i društveno korisnim idejama i projektima, kojima ZABA želi poticati pozitivne trendove i ostvarivanje pozitivnog utjecaja na gospodarstvo i razvoj zajednice. Projekt nastao u suradnji s Umjetničkom akademijom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku predstavljen je jučer u Tehnološkom parku u Zagrebu pred stručnom komisijom Zagrebačke banke, na tzv. Final Pitchu.

Lijep prostor Državne ergele u Đakovu kao potencijalni izvor kreativnih i umjetničkih poticaja studentima umjetničkih akademija motivirao je Ergelu na prijavu na ZABA-in natječaj. Prema zamislima autora projekta, osim studenata Umjetničke akademije u Osijeku, svake bi godine na Ergelu bilo pozvano nekoliko studenata s inozemnih akademija, s kojima osječka već ima ostvarenu suradnju, kao što je Fakultet za glazbenu i vizualne umjetnosti u Pečuhu, čime bi ErgelArt dobio i međunarodni karakter, doznajemo od Martine Juroš s đakovačke Ergele.

Boravak i rad na Ergeli male radne skupine, koju čini tek od sedam do deset studenata, bio bi povezan sa studijskim kolegijem, a povezanost s ciljanim kolegijem odredila bi tekuća tema ErgelArta i kompetencije eminentnoga gosta predavača. Dolazak mladih obrazovanih ljudi izvan granica Hrvatske na Ergelu, uostalom, dodatno bi pridonio promicanju kulturne baštine i tradicije koja traje već 512 godina.

– Na natječaj smo se prijavili motivirani primjerom i zaključkom da je “Moj Zaba Start” centar dobrih ideja i poduzetničkih pothvata, bilo da su one humanitarne, društvene, edukativne ili poslovne prirode, svjesni kako bi realizacija projekta pridonijela proširenome razvoju kulturnoga i turističkoga sadržaja grada i Ergele, kaže M. Juroš.

U kategoriji “Kultura i znanost” prijavljeno je 105 projekata iz područja kazališnih, dramskih i glazbenih umjetnosti, znanstveno-istraživačkih projekata i inovacija te drugih područja povezanih s kulturom i znanošću. ErgelArt, za koji se može glasovati do 19. listopada u 14 sati na ovoj poveznici, prema ocjeni stručnog povjerenstva, ušao je u krug od deset najboljih!

Danijel Geošić