Protekla 2020. godina bit će zapamćena i u đakovačkom sportu kao godina koje je, u najmanju ruku, neobična jer su obje sezone u kalendarskoj godini prekidane. Korona virus učinio je svoje: u sezoni 2019./20. u nekim sportovima prekidom su potvrđeni plasmani, dok su u nekima zaključena natjecanja bez plasmana tako da niti jedan klub nije imao mogućnost napredovanja. Doduše, košarkaški su ponovo dobili pozivnicu za povratak u Prvu ligu, ali odluka uprave kluba je da nisu u mogućnosti niti igrački niti financijski konkurirati ostalim prvoligašima.

Iako su se klubovi susreli sa spomenutim problemima, generalno možemo reći da je ovo stabilizacijska godina za većinu đakovačkih klubova. Nogometaši Đakova u dva su prvenstva, nakon dugog niza godina, završili u gornjem dijelu tablice, rukometaši su se najozbiljnije uključili u borbu za povratak u prvoligaško društvo, košarkaši su, posebice u ovom jesenskom dijelu prvenstva, pokazali ambiciju za osvajanje prvoga mjesta i odlazak u kvalifikacije. Iako će mnogi prema boćanju biti skeptični, Đakovčani su osvojili prvo mjesto i time se plasirali u Prvu županijsku boćarsku ligu gdje su nastupali protekloga ljeta i jeseni.

Svakako je najvažniji pojedinačni rezultat Andreja Kedveša koji je kraj 2019. godine obilježio drugim mjestom na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu (Sarajevo) i time stekao drugu kategoriju Hrvatskoga olimpijskoga odbora. U 2020. godini ostvario je plasman na završnicu turnira u Njemačkoj koja je, nažalost, otkazana zbog epidemioloških razloga.

Nažalost, đakovačke kuglačice morale su na kraju sezone 2019./20. napustiti prvoligaško društvo, ali vjerujemo da će se brzo vratiti u elitni razred hrvatskoga kuglanja. A u pojedinačnoj konkurenciji, mladi Franko Perković postao je prvak Hrvatske u kuglanju do 11 godina.

                         Goran Pataki novi predsjednik Zajednice

Pred kraj godine Zajednica športskih udruga Grada Đakova dobila je novoga predsjednika. Nakon osmogodišnje vladavine Tihomira Benkea, novi predsjednik postao je nogometni sudac Goran Pataki. Za dopredsjednike su izabrani Franjo Mandarić i Branko Kolak, a izvršni odbor, uz predsjednika, čine i: Tomislav Šetka, glavni tajnik Zajednice, Franjo Mandarić, Branko Kolak, Mato Veselinović, Tomislav Drmić i Zvonko Belvanović.

Na Skupštini je predstavljen i proračun Zajednice športskih udruga Grada Đakova koji će u 2021. godine iznositi 3.448,000,00 kuna. No, to nisu sva gradska sredstva koja će biti izdvojena za đakovački sport u narednoj godini. Grad Đakovao je u proračunu predvidio ukupna sredstava u visini od 4.250.000,00 kuna. Iz tih sredstava spomenutim iznosom (3.448.000,00 kuna) raspolagat će Zajednica sportskih udruga, a 350.000,00 kuna predviđeno je za javni poziv za sportske udruge. Osim ovih sredstava, u đakovački sport bit će uložena i dodatna sredstava za poboljšanje sportske infrastrukture. Tako su osigurana sredstava (442.820,40 kuna) za projekt „Ugradnja obnovljivih izvora energije“ u sportskim  objektima NK Torpedo, NK Slavonija Budrovci i NK Ratar Piškorevci. Osim toga, bit će uložena i sredstava za završavanje uređenja prostora i tribine na Stadionu Sjever, u novu rasvjetu u Nastavno sportskoj dvorani Sjever…

Skupštinari Zajednice prihvatili su u članstvo i nove udruge. Članicama Zajednice postali su Judo klub „Samuraj“ i Planinarsko društvo Đakovo.

ATLETSKI KLUB „SLA ANTE PERIĆ“ ĐAKOVO

Očito da je postavljanje tartan staze na sportskom centru đakovačkih srednjih škola dobrodošao đakovačkih atletičarima koji su u 2020. godini pojačali svoje aktivnosti i povećali broj svih članova. Doduše, radi se o mlađim dobnim skupinama, ali upravo je to i svrha kraljice sportova da stvori fizičke preduvjete za nastavak sportske aktivnosti i u drugim sportovima. Samozatajni i vrijedni trener Zvonko Karoli složio je malu, ali složnu ekipu koja je tijekom prošle godine sudjelovala na mnogobrojnim natjecanjima. Doduše, korona virus bitno je utjecao na natjecanja u prvom dijelu 2020. godine, ali i pored toga, đakovački su atletičari ostvarili zavidan broj nastupa. U nastavku ih donosimo kronološkim redom.

U subotu 27. i nedjelju 28. lipnja u Varaždinu je, u organizaciji Atletskoga kluba Sloboda, održano pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe i starije kadete i kadetkinje.

Najbolji đakovački rezultat ostvarila je Sara Zrinušić u utrci na 800 metara. Među mlađim kadetkinjama Đakovčanka je na cilj stigla kao šesta.

Mlađi kadet Antonio Đikić trčao je na dionici od 400 metara i osvojio sedmo mjesto.

Kao i klupska kolegice i Ela Đelatović trčala je na 800 metara u kategoriji mlađih kadetkinja i osvjila jedanaesto mjesto.

Đakovački atletičar Ivan Bilać osvojio je 13. mjesto. Iva Grizelj trčala je dionicu od 600 metara, osvojila je 25. mjesto.

U subotu 29. kolovoza u u Strizivojni održana je treća po redu ulična utrka „Cener Strizivojna“ koja je postala zaštitni znak Općine Strizivojna.

Na utrci na pet kilometara nastupili su i mladi članovi Atletskog kluba SLA „Ante Perić“. Sara Zrinušić u ženskoj je konkurenciji osvojila drugo mjesto, Ela Đelatović bila je peta, a u muškoj konkurenciji Ivan Bilać u cilj je stigao kao šesti.

Nakon subotnjega nastupa na 3. Noćnom ceneru u Strizivojni, atletičari SLA „Ante Perić“ u utorak su 1. rujna na osječkom stadionu Gradski vrt sudjelovali na Atletskom kadetskom mitingu “Slavonija-Žito Osijek“.

U utrci na 1000 metara Ivan Bilać osvojio je prvo mjesto. Antonio Đikić u utrci na 300 metara osvojio je treće mjesto. U ženskoj konkurenciji nastupile su dvije Đakovčanke. Sara Zrinušić u utrci na 600 metara zauzela je treće, a Ela Đelatović četvrto mjesto.

Čak 14 đakovačkih natjecatelja nastupilo je na 5. Baranjskom Ferivi polumaratonu koji je 12. rujna održan u Kopačkom ritu. Ivan Bilać osvojio je prvo mjesto na u utrci starijih kadeta. U utrci na 900 metara Sara Zrinušić osvojila je prvo, a Ela Đelatović drugo mjesto. Noa Tomesić u utrci mlađih kadeta osvojio je treće mjesto. U najmlađoj kategoriji cicibana na 200 metara drugo mjesto zauzeo je Andrej Lokmić, na 300 metara Elena Matić i Luka Lovrić osvojili su šesto mjesto, Lana Đelatović bila je deveta, Antonio Đikić u utrci na 600 metara bio je pobjednik, Kiara Tomešić osvojila je drugo mjesto. Luna Matić bila je šesta, a Lovro Đumić deseti. Anđela Borčić zauzela je deseto mjesto.

UDRUGA FIT & STRONG

Iako Udruga Fit & Strong nije službeno članica Zajednice športskih udruga Grada Đakova, u sportskoj karti ostavila je dubok trag. U suradnji s Planinarskim društvom Đakovo, 4. srpnja,  po sedmi je puta, organizirala Triatlon Borovik koji je održan na jezeru Borovik. S obzirom na epidemiološke zapreke  uslijed korona virusa na natjecanje se prijavilo 164 natjecatelja. Na zadanoj dionici (400 metara plivanja, 21 kilometar vožnje biciklom i 5 kilometara trčanja) najbrži je bio Adrian Žgaljić (TK Zrinski), drugoplasirani je Luka Horvat (BK Osijek), a treći je Perica Klišček (3 MAX). Najbolji đakovački natjecatelj bio je šestoplasirani Davor Blažević.

U ženskoj konkurenciji naslov pobjednice odnijela je Mara Markukić, četiri sekunde kasnije u cilj je ušla Maja Urban, a Đakovčanki Sonji Sabo pripalo je treće mjesto.

Udruga Fit & Strong sudjelovala je u organizaciji treće utrke „Cener Strizivojna“ koja je održana najdužom hrvatskom ulicom 29. kolovoza. Nastupilo je 88 natjecatelja u utrci na 10 kilometara te 62 natjecatelja u utrci na pet kilometara.

Ukupni pobjednik je Dejan Radanac, drugoplasirani je Đakovčanin Marko Duvnjak dok je treći u cilj utrčao Kristijan Anđelić.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Dubravka Mesec, drugoplasirana je Maja Urban, a treće mjesto osvojila je Kristina Ferić. U utrci na pet kilometara prvo mjesto osvojio je Filip Grgurić, drugi je Vedran Horvat, a trećeplasirani je Robert Ruhek.

Kod djevojaka najbrža je bila Paola Rešetar, drugo mjesto pripalo je Sari Zrinušić dok je trećeplasirana Danijela Černić.

Zbog epidemioloških razloga u 2020. godini nije održana Božićna utrka na 10 i 5 kilometara.

Zahvaljujući razvoju rekreativnoga trčanja u kolovozu je promovirana knjiga kolumni Marija Kladarića pod nazivom “Iz kutka sporoga trkača”. Ova knjiga inspirirana je upravo rekreativcima koji se bave trčanjem.

BOĆARSKI KLUB „ĐAKOVO“

Đakovački boćari po dobrome će pamtiti 2020. godinu. Već kao priprema za prvenstvene nastupe, tradicionalno su organizirali Memorijalni turnir povodom gradske manifestacije Đakovačko ljeto. U konkurenciji četiri momčadi (Đakovo, Vid Beli Manastir, Dragovoljac Osijek i Donji Grad Osijek) najviše uspjeha imali su Đakovčani u čijim je rukama ostao pobjednički pehar. Branko Domjanović bio je najbolji u pojedinačnoj konkurenciji (izbijanje bulina). Bio je to dobar znak za početak prvenstva.

U društvu osam klubova Prve županijske boćarske lige osvojili su dvije pobjede, jedan neriješen rezultat i četiri poraza. Sa sedam bodova Novu 2021. godinu dočekat će na sedmom mjestu.

Za Boćarski klub Đakovo nastupili su: Milan Budić, Jozo Glavurdić, Anđelko Kuić, Dalibor Zrinušić, Stjepan Bischof, Ivan Logara, Branko Domjanović, Pavo Hmura, Mirko Đumić, Alen Polić.

                                            JESENSKI DIO 2020./21.

1.ML. RETFALA7700111:4321
2.SJENJAK750292:6215
3.TENJA731375:7910
4.RETFALA731374:8010
5.VIŠNJEVAC730467:879
6.OLIMPIJA721470:847
7.ĐAKOVO721468:867
8.WELS710659:953

KICKBOXING KLUB „BLITZ“

Svakako da je kickboxing najpopularniji borilački sport u gradu zahvaljujući ponajprije dvojcu: Andrej Kedveš – Danijel Šimundić. Prvi borac koji je svojim nastupima stekao „ime i prezime“ u europskim okvirima, a drugi kao trener koji je mukotrpnim radom, ponajprije s Kedvešem, uspio doći i do pozicije trenera hrvatskih reprezentacija.

Nakon što je Andrej Kedveš, krajem 2019. godine, postao viceprvak svijeta u kickboxingu na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu, u 2020. đakovački se borac okrenuo saniranju ozljede i marljivom treniranju.

Pred njim je bio samo jedan nastup i to onaj u njemačkom gradu Darmstadu gdje je u studenome nastupio na trećem turniru K – 1 četvorice do 72 kilograma. U prvom meču Kedveš je ostvario pobjedu protiv Rusa Ruslana Tokhtarova da bi isto to napravio i u finalnom meču protiv Libanonca Abdulaha Malaka. Ove dvije pobjede osigurale su mu nastup u finalnoj večeri koja se trebala održati 5. prosinca, ali je zbog epidemioloških razloga otkazana za neka bolja vremena. U klubu treniraju i ostali članovi kluba, većinom rekreativno bez želje za natjecateljskim nastupima, ali tek nekolicina njih sprema se i za nastupe u ringu.

JUDO KLUB SAMURAJ

Judo sport u gradu Đakovu relativno je novi sport koji u ovom trenutku okuplja tridesetak članova, uglavnom boraca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Trener Danijel Topić izvijestio nas je da je 2020. godina nažalost protekla bez natjecanja jer korona virus je upravo u najnezgodnije vrijeme za judaše prekinuo natjecanja. Na državnoj razini održana su samo nacionalna prvenstva za seniorke i seniore, a Đakovčani još u toj kategoriji nemaju natjecatelja. Koliko je judo postao popularan potvrđuje i činjenica da je najbolja sportašica Hrvatske u 2020. godini judašica Barbara Matić, osvajačica Grand Slama u Budimpešti pobjedama protiv svjetske i olimpijske prvakinje te osvajačice brončane medalje na europskom prvenstvu.

Vjerujemo da će ovo biti poticaj mladim đakovačkim borcima da slijede primjer najbolje sportašice Hrvatske.

KARATE KLUB ĐAKOVO

Sličnu situaciju kao i judaši, proživjeli su u 2020. godini i đakovački karataši. Dakle, radi se o nedostatku natjecanja, posebice u mlađim dobnim skupinama kojima se u Karate klubu „Đakovo“ posvećuju najviše pozornosti. Epidemiološke mjere direktno su pogodile karataše jer nisu mogli trenirati u svojoj već tradicionalnoj bazi – dvorani đakovačkih srednjih škola pa su privremeno svoj prostor pronašli u prostorijama Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva gdje svoje suhe treninge odrađuju i đakovački plivači.

Karate se u posljednje dvije godine diže na ljestvici borilačkih sportova, a tome je posebno doprinijela činjenica da je karate ponovo postao olimpijski sport pa se time i zanimanje znatno povećalo. Legendarni Ivan Stojić Čarli i dalje je „alfa i omega“ kluba i zasigurno da će iz njegove radionice ponovo stasati šampioni.

U svrhu promicanja karate sporta, ali i snimanja stanja u Slavoniji i Baranji gdje se nalazi tridesetak karate klubova, 17. rujna u Đakovu je sa suradnicima boravio Krunoslav Cipek, predsjednik Hrvatskoga karate saveza. Tema je bila vezana uz poteškoće u radu klubova uzrokovane pandemijom korona virusa.

GIMNASTIČKI KLUB „FIT“ ĐAKOVO

Đakovačka gimnastika već se godinama suočava s nizom problema koji onemogućavaju brži i intenzivniji razvoj ovoga bazičnoga sporta. Manjak termina za trening (godinama je to rano subotnje jutro), nedostatak sprava za vježbanje, samo  dvije trenerice (Željka Rossi i Sonja Sabo) i naravno rani odlazak u druge sportove samo su neki od problema kojima su opterećene đakovačke gimnastičarke. Natjecateljski su 2020. godinu Đakovčanke otvorile nastupom na Školskom županijskom natjecanju  koje je održano 29. siječnja u Gimnastičkom centru Žito u Osijeku. Učenice Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića (ujedno su sve gimnastičarke i članice GK „Fit“) osvojile su drugo mjesto i time ostvarile pravo nastupa na državnom natjecanju. U Osijeku su nastupile: Eva-Mari Labak, Klara Car, Marija Sučić, Nina Sučić i Iva Vukadin. Spomenute natjecateljice nastupile su u preskoku, ručama, gredi i tlu.

Najbolje rezultate ostvarila je Eva-Mari Labak, perspektivna mlada đakovačka gimnastičarka.

Osijek je 21. veljače bio domaćin Državnoga natjecanja mladih gimnastičarki i gimnastičara. U ženskoj konkurenciji nastupilo je 18 ekipa, a među njima i članice „Gorana“ (Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića). Nakon zahtjevnoga natjecanja „Goranovke“ su ostvarile 13. mjesto s 299,45 bodova. Taj uspjeh ostvarile su: Maja Sučić, Nina Sučić, Iva Vukadin, Klara Car, Eva Mari Labak, Ema Željeznik. Voditelj: Goran Čar, prof.

U muškoj konkurenciji nastupili su učenici Osnovne škole Josipa Antuna Čolnića (ŠSD Sjever) pod vodstvom prof. Sonje Sabo. Gimnastičari: Adrijan Župan, Josip Bošnjaković, Matko Zrakić, Benedikt Ilakovac, Lovro Juras i Josip Petric osvojili su dvanaesto mjesto s 267,50 bodova.

U mjesecu ožujku krenule su mjere izazvane korona epidemijom tako da ostala gimnastička natjecanja nisu niti održana.

KONJIČKI KLUB ĐAKOVO

Poznato je da je Đakovo grad lipicanaca koji su ponos grada i Slavonije. Međutim, ove godine i na sportska natjecanja odrazila se pandemija korona virusa tako da su mnoga natjecanja otkazana.

Ovu godinu obilježile su sestre Ćorić koje se ostvarile vrhunske rezultate na državnoj razini.

Nakon što su otpala natjecanja u okviru Đakovačkih vezova, đakovačke jahačice nastupile su 7. rujna u Varaždinu na Prvenstvu Hrvatske za mlade konje.

U kategoriji MK-4 (mladi četverogodišnji konji) prvo mjesto osvojila je Ivna-Marija Ćorić na konju 426 Tulipan Troffeta. U istoj kategoriji Katarina Ćorić osvojila je drugo mjesto. Ona je nastupila s konjem 431 Tulipan Toplica.

Na Prvenstvu grada Zagreba, početkom listopada, sestre Ćorić ostvarile su uspjeh.
Katarina Ćorić u SG utakmici s konjem 368 Maestoro Troffera osvojila je prvo mjesto dok je Ivna-Marija Ćorić u Inter I utakmici na konju 340 Siglavy Zenta osvojila drugo  mjesto.

Ovo je još jedan dokaz da je đakovačka Ergela rasadnik odličnih natjecateljica i natjecatelja te izvrsno pripremljenih konja.

KOŠARKAŠKI KLUB ĐAKOVO

Nakon što su đakovački košarkaši u sezoni 2018./19. nesretno napustili Prvu ligu u kojoj su ostavili pozitivan dojam sjajnim igrama na domaćem parketu gdje je bilo od 300 do 600 gledatelja po utakmici, uslijedio je odlazak ključnih igrača koje je u novoj sezoni trebalo nadomjestiti. Klub su napustili Matej Karlović, Kristijan Vladović, Matej Češkić i Antun Hrkač, a trener Marijan Petrović doveo je Filipa Škrinjarića, Filipa Zgonjanina i Antonija Žulja, međutim, ti igrači nisu uspjeli ostvariti zacrtani cilj. U sezoni 2019./20. Đakovčani su igrali promjenjivo tako da su već u drugom kolu poraženi od mlađahnih igrača Košarkaške akademije Osijek (84:80). Ta je utakmica otkrila neke slabosti đakovačke momčadi: nemogućnost održavanja koncentracije tijekom svih 40 minuta utakmice. Svi problemi u đakovačkoj igri došli su na vidjelo u sedmom kolu kada su Županjci „protutnjali“ đakovačkim parketom i došli do visoke pobjede 92:63. I osmo kolo, kojega su đakovački košarkaši odigrali naknadno, donijelo je veliko razočaranje. Protiv druge momčadi Vrijednosnica OS Đakovčani su doživjeli težak poraz 80:53. Ta je utakmica definitivno potvrdila da ambicija u vrhu tablice ne dolazi u obzir. U 14. kolu uslijedio je minimalni poraz u derbiju protiv Belišća. Pobjeda protiv Rekord Tima bila je posljednja jer nakon 15. kola prvenstvo je prekinuto zbog korona virusa. Osim rezultatskoga podbačaja, Đakovčanima za utjehu ostaje činjenica da su imali najboljega strijelca lige. To je Filip Škrinjarić koji je u 14 utakmica ubacio 289 poena ili u prosjeku 20,64 po utakmici.  Odlukom Hrvatskoga košarkaškoga saveza, sva košarkaška natjecanja se poništavaju tako da nitko nije imao mogućnost ulaska u viši rang niti je tko ispadao iz lige. Najbolji omjer (11-2) imali su košarkaši Županje koji bi najvjerojatnije i bili prvaci lige.

                                                     SEZONA 2019./20.

1.ŽUPANJA131121100:85024
2.ĐAKOVO14951161:105123
3.VINKOVCI13851121:95221
4.BELIŠĆE1293943:86321
5.OLIMP INSPEKT-ING12841052:99120
6.REKORD TIM13581042:110918
7.BOROVO13310873:112416
8.POŽEGA1239908:99715
9.KA OSIJEK12111779:104212

                                             SEZONA 2020./21.

Tijekom ljeta i kakvog-takvog povrataka u normalu, aktualizirana su dva košarkaška pitanja: prvo, želi li netko od „Slavonaca“ popuniti Prvu ligu koja je ostala na neparnom broju klubova, i drugo, inicijativa da se preskupa Prva liga podijeli u dvije skupine: sjevernu i južnu. Nitko od klubova iz Slavonije (pozivnice poslane Belišću i Đakovu) nije pristao na ulazak u viši rang jer ionako igrački devastirana Slavonija i Baranja nije vidjela potencijal, a da o financijama niti ne govorimo. Što se tiče podjele prve dvije lige, Savez je mudro odluku prepustio klubovima. Odlukom 11:1 klubovi prve lige složili su se da liga i dalje ostane jedinstvena.

Đakovčani su se pripremali u miru uz nešto drugačije roster. Iz Oriovca se vratio Matej Češkić koji je preuzeo kapetansku vrpcu, centarsku poziciju popunio je dugogodišnji igrač Vrijednosnica OS Nikola Turalija. Klub je napustio Filip Zgonjanin, a već nakon prvoga kola otišao je i mladi Ivan Miličević koji se preselio u Košarkašku akademiju Osijek.

Prije početka priprema KK „Đakovo“ organizira turnir u uličnoj košarci. Tako je bilo i ove godine, a na igralištu Nazorove škole igralo se u više kategorija.

Početkom rujna organizirali su tradicionalni turni „Zvonila su zvona…“ na kojemu su uz Đakovčane sudjelovali i Belišće, Županja i premijerligaš Vrijednosnice OS. Đakovčani su u prvom susretu bili bolji od Županjaca (70:66) da bi u finalu izgubili od Vrijednosnica OS (61:107).

U prvih pet kola koliko je trajalo prvenstvo, prije prekida zbog korona virusa, Đakovčani su iskoristili odličan raspored i upisali svih pet pobjeda čime su zajedno s brodskim BŠK-om jedini ostali sa stopostotnim učinkom. Đakovčani su redom slavili protiv Olimp Inspekt-Inga (92:67), KA Osijeka (83:67), Belišća (80:72), Požege (90:63) i Vinkovaca (94:83). U svim utakmicama odlično je djelovao kvartet: Škrinjarić – Češkić – Turalija – Karlović koji je u većini utakmica bio na dvoznamenkastom napadačkom učinku. Osim njih, na sebe je pozornost skrenuo mladi Namjesnik te povratnik Dinko Ćorić koji može odigrati odlične epizodne uloge.

                                                        SEZONA 2020./21.

1.ĐAKOVO550439:35210
2.BŠK550375:32010
3.ŽUPANJA541407:3049
4.BELIŠĆE541403:3549
5.VINKOVCI514367:3836
6.REKORD TIM514343:3856
7.BOROVO514347:3986
8.POŽEGA514325:3936
9.OLIMP INSPEKT-ING413299:3545
10.KA OSIJEK413243:3055

KUGLAČKI KLUB FORTUNA

Kuglači Fortune u četiri izdanja Prve B hrvatske kuglačke liga Sjever postali su stabilan član koji će i u sezoni 2019./20 kao i u 2020./21. biti u gornjem dijelu tablice. I ono što je važno istaknuti, s igračima koji su dugogodišnji članovi kluba. Kuglači Fortune u prvih su sedam kola ostvarili odličan učinak: četiri pobjede, jedan remi i jedan poraz što ih je smjestilo na treće mjesto. Nakon prvoga dijela (11 kola) Fortuna je sačuvala treće mjesto uz sedam pobjeda jedan remi i tri poraza. Zimsku stanku ispred njih su dočekali samo Novska i Kandit (ispao iz prve lige).

Drugi dio prvenstva nije bio tako uspješan kao jesenski. U proljeće đakovački su kuglači ostvarili čak šest poraza, jedan remi i četiri pobjede što je na kraju bilo dovoljno za peto mjesto. Naslov prvaka i povratak u prvu ligu ostvarili su kuglači Novske. Solidan rezultat, a za nešto više, kao i kod djevojaka, trebala bi biti i izdašnija financijska potpora. Fortuna u ovoj ligi nastupa s uvjerljivo najmanjim budžetom, a ovaj rezultat nastao je na pojedinačnoj igračkoj kvaliteti.

Tako je Zlatko Erceg ostvario najbolji prosjek – 554,02 srušenih čunjeva, a za njim slijede: Budimir Dragojević 549,00, Igor Jukić  548,78, Hrvoje Živković 546,53, Josip Rukavina 543,36, Dragan Čališ 540,07, Vinko Raspudić 535,80. U redovima Fortune još su nastupili: Ivan Živković, Zoran Ljubić.

               SEZONA 2019./20.

1.NOVSKA222101140,5:35,542
2.KANDIT221903129:4738
3.PODRAVKA22132793,5:82,528
4.LEPOGLAVA22121997:7925
5.FORTUNA22112993:8324
6.OBRTNIK TORBAR221011192:8421
7.SLAVONAC22841080,5:95,520
8.PAKRAC22811378,5:97,517
9.ĐURĐENOVAC22811372,5:103,517
10.ZRINSKI-PIVOVARA22621472,5:103,514
11.RADNIK22611561,5:114,513
12.ELEKTRA KŽ22211945,5:130,55

                                                     SEZONA 2020./21.

Nakon dugogodišnje uspješne karijere od Kuglačkoga kluba Fortuna oprostio se Ivan Živković, jedan od najdugovječnijih hrvatskih kuglača koji je prošao sve rangove natjecanja: od prvoligaških pa do drugoligaških. On je odlučio karijeru nastaviti u gradskom ligašu Silosu, a na njegovo mjesto stigao je Darko Živić koji je đakovačkoj momčadi donio novu dimenziju. On je prokušani prvoligaški igrač koji je prošao osječku kuglačku školu, mlad i perspektivan pred kojim je svijetla budućnost. Kapetan momčadi postao je Igor Jukić, a sastav se, osim spomenutoga, nije mijenjao.

Da je Slavonija centar hrvatskoga kuglanja, potvrđuje i činjenica da je u sezoni 2020./21. u Prvoj B hrvatskoj kuglačkoj ligi Sjever čak osam slavonskih klubova. Nakon deset odigranih kola, kuglači Fortune zauzeli su šesto mjesto, uz napomenu da imaju dvije utakmice manje u odnosu na svoje konkurente. U prva četiri kola Fortuna je ostvarili tri pobjede i jedan poraz, a u petom kolu prisilno su odmarali zbog korona virusa koji se pojavio među kuglačima Podravke koji su trebali gostovati u Đakovu. Nakon toga uslijedilo je teško gostovanje u Đurđenovcu gdje su đakovački kuglači odigrali odličnu utakmicu, ali su protiv sebe imali „vanzemaljce“ koji su srušili gotovo nevjerojatnih 3568 čunjeva. Fortuna je u derbiju protiv Kandita podbacila jer je na svom terenu poražena 7:1. Nakon toga, uslijedila je pobjeda protiv Slavonca, pa otkazivanje protiv Osijeka i za kraj pobjeda protiv Zrinski Pivovare. U toj je utakmici Darko Živić ostvario ovogodišnji rekord 618 čunjeva, a Igor Jukić se zaustavio na 600.

Nakon osam odigranih utakmica najbolji prosjek imao je Darko Živić (581,00), zatim slijede: Igor Jukić (576,00), Budimir Dragojević (564,14), Zlatko Erceg (563,29), Josip Rukavina (541,00), Dragan Čališ (537,00). Još su nastupili: Vinko Raspudić i Hrvoje Živković.

I na kraju, ali ne manje važno, mladi Franko Perković osvojio je naslov prvaka u kuglanju za igrače do 11 godina. Nakon dva nastupa: u Novskoj i Otočcu, mladi đakovački kuglač ostvario je najbolji rezultat s ukupno 952 srušena čunja.

SEZONA 2020./21.

1.KANDIT980156:1616
2.OSIJEK870151:1314
3.ĐURĐENOVAC870142,5:21,514
4.OBRTNIK TORBAR1061346,5:33,513
5.BELIŠĆE1043344:3611
6.FORTUNA850335:2910
7.ZRINSKI-PIVOVARA931533:397
8.SLAVONAC930630:426
9.ZABOK921628:445
10.LEPOGLAVA820620:444
11.PODRAVKA912721:514
12.PAKRAC-PAPUK911717:553

ŽENSKI KUGLAČKI KLUB ĐAKOVO

Đakovačke kuglačice, nažalost, sezonu 2019./20. završile su kao posljednje u Prvoj hrvatskoj kuglačkoj ligi što je značilo i napuštanje najelitnijeg razreda ženskoga kuglanja. Uz njih su ispale i Karlovčanke tako da su obje ekipe u prvoj ligi „plesale samo jedno ljeto“. Uz svoj igrački kadar, uz pojačanje Mirjane Grivičić iz Slavonskoga Broda, Đakovčanke su krenule u prvenstvo. Međutim, u prva četiri kola uslijedila su dva domaća poraza (Admiral i Podravka) da bi peto kolo i gostovanje u Karlovcu otkrilo stvarnee mogućnosti đakovačkih kuglačica. Ne želimo reći da su se Đakovčanke već tada oprostile od prve lige, ali nedostajalo je volje i borbenosti da se ovaj crni rezultatski niz prekine. Definitivno potonuće uslijedilo je domaćim porazom od Osijeka ’97 (utakmica odigrana ranije) tako da su đakovačke kuglačice prvi dio prvenstva završile bez ijednoga boda.

U nastavak prvenstva krenulo se rasterećeno s pomirbom da je ispadanje već sada realnost. Prvi bod Đakovčanke su osvojile u 14. kolu kada su na svojoj kuglani odigrale 4:4 protiv Karlovca. Isto to učinile su i u 15. kolu, ovaj puta protiv Riječanki. Nakon 16. kola uslijedila je stanka uzrokovana mjerama Stožera Civilne zaštite o prekidu sportskih natjecanja. Tu se pojavila mogućnost da se prvenstvo poništi pa da Đakovčanke ostanu i dalje prvoligašice. Međutim, odlukom Hrvatskoga kuglačkoga saveza prvenstvo u prvim ligama odigrano je do kraja tako da su đakovačke kuglačice na kraju zauzele posljednje deseto mjesto sa samo dva boda. I tako se ponovo vratile na drugoligaški Istok.

Osnovni problem koji se pojavio tijekom ove prvoligaške epizode jest činjenica da s tako skromnim budžetom, kakav su imale đakovačke kuglačice, jednostavno više nije bilo moguće ostvariti. No, to je stara priča o položaju kuglanja u sportskoj porodici i dok se to pitanje ne bude sustavno riješilo, i dalje možemo očekivati samo epizodne uloge đakovačkih klubova u najvišem rangu natjecanja.

SEZONA 2019./20.

1.MLAKA181800128:1636
2.ISTRA18132394:5028
3.PODRAVKA18103587:5723
4.ADMIRAL18111683:6123
5.RIJEKA18101776:6821
6.SPLIT1890969:7518
7.ZAGREB18531063:8113
8.OSIJEK 97.18611155:8913
9.KARLOVAC18111634,5:108,53
10.ĐAKOVO18021630,5:111,52

SEZONA 2020./21.

U Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi Istok Đakovčanke su krenule s domaćim snagama ne definirajući cilj. Jednostavno, odigrat će ligu pa što bude, bit će. Tako da je već prvo kolo i gostovanje u Slavonskom Brodu (podjela bodova 4:4) pokazalo da će ovo biti „toplo-hladno“ sezona. Drugoligašice su odigrale pet kola, prije ponovnog prekida sportskih natjecanja, i zauzele treće mjesto s pet bodova. Dvije pobjede, jedan remi i dva poraza rezultat je koji se može pretvoriti i u prvo mjesto jer konkurencija i nije bog zna kakva. Ali, pitanje je kakve su ambicije i želje đakovačkih kuglačica. Ukoliko bude ambicije, đakovački sastav može do prvoga mjesta, ali ponajprije treba riješiti dva važna segmenta: redovite treninge i ambiciju. I na kraju, ali ne manje važno, nakon dugogodišnje igračke karijere Nada Kulaš odlučila je zaključiti svoju karijeru koja je doista bila dugotrajna i uspješna.

I još jedna najava za kraj. Gospođa Marica Kovač, također dugogodišnja đakovačka kuglačica, priprema materijala za objavljivanje knjige u 50. godina đakovačkoga kuglanja. S nestrpljenjem očekujemo njezin uradak.

SEZONA 2020./21.

1.SLOBODA-TVIN540127:138
2.OBRTNIK SB522121:196
3.ĐAKOVO521222:185
4.OBRTNIK NG311111:133
5.PITOMAČA40047:250

KUGLAČKI KLUB SILOS   

Kuglači Silosa jedni su od starosjedilaca u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi Istok. U dva natjecanja u kalendarskoj 2020. godini ostvarili su dva različita rezultata. U sezoni 2019./20. grčevito su se borili za opstanak te su ostvarili pretposljednje 11. mjesto sa 17 bodova. Zahvaljujući tome što nitko od zagrebačkih klubova nije htio ući u Prvu B ligu Sjever, Silos je ostao drugoligaš na Istoku.

U grčevitoj borbi za opstanak kuglači Silosa u posljednja su tri kola osvojili pet bodova što ih je, unatoč svemu, ostavilo na pretposljednjem mjestu.

U ovoj sezoni, u konačnom poretku za igrača lige, najbolji kuglač Silosa bio je Darko Živić s prosjekom 561,84 čunja zatim slijede: Tomislav Liović (537,42), Zlatko Fajdetić (534,97), Goran Parač (532,45), Ivan Funarić (531,55), Tomislav Kovačević (529,14), Dubravko Glavaš (521,73). Za Silos su još nastupili: Branko Kušt, Tomislav Šišak.

SEZONA 2019./20.

1.BELIŠĆE221714114,5:61,535
2.NOVE NADE221705116,5:59,534
3.ŽELJEZNIČAR BEL22122895:8126
4.ŽELJEZNIČAR OS221201099:7724
5.NOVA GRADIŠKA22103991,5:84,523
6.BROD221021087:8922
7.OSIJEK II22921183,5:92,520
8.OBRTNIK PŽ22921180,5:95,520
9.ZANATLIJA SB22911288:8819
10.ŠEĆERANA VIRO22821276:10018
11.SILOS22811372:10417
12.MONTE-MONT22221852,5:123,56

U sezoni 2020./21. kuglači Silosa ostali su bez Darka Živića koji je prešao u Fortunu, a iz Fortune im je došao iskusni Ivan Živković. Nakon sedam odigranih kola, prije drugoga prekida natjecanja zbog korona virusa, Silos se pomalo neočekivano našao na trećem mjestu s osam osvojenih bodova. Upisali su pobjede protiv Nove Gradiške, Šećerane Viro, Obrtnika iz Požege i Slavonskoga Banovca, poraze (Željezničar Bel, Zanatlija SB, Slatina).

SEZONA 2020./21.

1.NOVE NADE660042:612
2.ŽELJEZNIČAR OS740332.248
3.SILOS740330:268
4.ZANATLIJA SB531124:167
5.SLAVONSKI BANOVAC731327,5:28,57
6.ŽELJEZNIČAR BEL530220:206
7.OSIJEK II530219:216
8.NOVA GRADIŠKA630322,5:25,56
9.ŠEĆERANA VIRO720524:324
10.OBRTNIK PŽ720522:344
11.SLATINA720521:354
12.BROD720520:364

GRADSKA KUGLAČKA LIGA

Kuglanje je jedan od rijetkih sportova koji je zadržao i dio rekreativnih aktivnosti. Takva je Gradska liga u kuglanju koja je u 2020. godini doživjela 24. i 25 izdanje. U sezoni 2019./20. naslov pobjednika pripao je kuglačima Sun Trucka koji su ostvarili 16 pobjeda, jedan remi i sedam poraza. Pobjednička momčad nastupila je u sastavu: Branko Domjanović, Davor Rukavina, Josip Kmet, Ivan Jarčević, Ante Lovričić, Branko Škrapić, Željko Obad, Ivan Tomas, Franjo Čuljak, Ivan Perković.

Najbolji igrač lige dolazi iz pobjedničke momčadi. To je Branko Domjanović koji je prikupio ukupno 49 bodova, četiri više od drugoplasiranoga Slavka Markovića (Grickovi) i devet više od Darija Baličevića (Libro).

SEZONA 2019./20.

1.SUN TRUCK241617117,5:74,533
2.NOVI SILOS241608110:8232
3.GRICKOVI241518113:7931
4.MANDARIĆ ŠPED241329108,5:83,528
5.LIBRO2412012100,5:91,524
6.ĐAKOVAČKA VINA24821482,5:109,518
7.MAJEROVI24102340:1522

                                               SEZONA 2020./21.

U novu sezonu kuglači rekreativci krenuli su s jednom momčadi manje jer od natjecanja su odustala Đakovačka vina. Nakon sedam odigranih kola na diobi prvoga mjesta našli su se kuglači Libra i Mandarić Špeda sa šest pobjeda i samo jednim porazom. Prvenstvo je prekinuto zbog preporuka Stožera Civilne zaštite, a u nastavku prvenstva bit će zanimljivo tko će osvojiti jubilarnu 25. titulu gradskoga prvaka.

SEZONA 2020./21.

1.LIBRO760146,5:9,512
2.MANDARIĆ ŠPED760140,5:15,512
3.SUN TRUCK731328,5:27,57
4.NOVI SILOS730424:326
5.GRICKOVI711517:393

OTVORENO PRVENSTVO GRADA U KUGLANJU ZA ŽENE

Otvoreno prvenstvo grada u kuglanju za žene 2020. godine ušlo je u svoju punoljetnost. Najviše uspjeha imale su kuglačice Favorija koje su osvojile prvo mjesto s 27 bodova. Velika borba za drugo mjesto vodila se između Ženske inicijative HNS-a i Obrtnika. Samo dva seta bila su dovoljna „hns-ovkama“ za osvajanje drugoga mjesta.

Najbolja igračica lige je Marijana Lulić (Natural) s osvojenih 45 bodova. Druga je Blaženka Grbeša (Satnica Đakovačka) s 39, a na trećem mjestu je Evica Nikolić (Favori) s 32 boda.

Ekipa Favorija nastupila je u sljedećem sastavu: Goroslava Penava, Vera Ćurić, Verica Sučić, Zdenka Marinović, Ružica Zvonarević, Evica Nikolić, Vesna Špoljarić.

SEZONA 2019./20

1.FAVORI18131492:5227
2.ŽEN. INICIJ. HNS-a18110783:6122
3.OBRTNIK18110781:6322
4.NATURAL18101777:6721
5.SATNIČA ĐAKOVAČKA1881976:6817
6.MLACO18511250:9311
7.DRUGE18301544:996

HRVATSKI NOGOMETNI KLUB ĐAKOVO CROATIA

Protekla 2020. godina u svakom je slučaju godina povratka đakovačkoga nogometa na značajnu slavonsko-baranjsku scenu. U dva prvenstva odigrana tijekom godine nogometaši Đakovo Croatije plasirali su se u gornji dio tablice i oba puta njihov pozitivan niz prekinut je neočekivanim događajima. U sezoni 2019./20. prvenstvo je prekinuto zbog korona virusa, baš u trenutcima kada su Đakovčani ušli u formu. I u polusezoni 2020./21. ponovo su Đakovčani bili odlični, u dva kola bili su čak i vodeća momčad lige, a onda se dogodio čudan rasplet u pretposljednjem kolu kada su Našičani pod svaku cijenu htjeli odgoditi utakmicu, a taj događaj očito je utjecao i na igru i poraz u posljednjem kolu protiv Zrinskoga (0:2). Tada su đakovački nogometaši bili u samom vrhu, a nakon dva spomenuta kola pali su na, još uvijek vrlo dobro, peto mjesto.

Nakon turbulentne sezone prije, kada su Đakovčani u posljednjem kolu izborili opstanak u ligi, sezona 2019./20. bila je uspješna. Đakovčani su zauzeli četvrto mjesto s 28 bodova ostvarivši pri tome osam pobjeda, četiri remija i pet poraza. Kao što smo rekli, prvenstvo je prekinuto tako da su Brođani (Marosnia) otišli u kvalifikacije za ulazak u drugu ligu. Nažalost, protiv Junaka iz Sinja nisu prošli dalje. I Belišćani su se dugo nadali da bi mogli u kvalifikacije jer su dobili licencu za igranje druge lige, ali to pravo ostvarila je prvoplasirana Marsonia.

Novi trener Hrvoje Bušić složio je momčad koja je đakovački nogomet dovela u gornji dio trećligaškoga društva. Svakako da veliku ulogu u tome ima i uprava kluba na čelu s predsjednikom Ivanom Mikulićem koji je ponekada išao i glavom kroz zid, ali s jasnom vizijom što želi. A tu svoju želju – drugu ligu – ne skriva i čini sve kako bi to i ostvario. Ova sezona donijela je dašak optimizma, ali dakako do većih visina potrebna je i financijska i logistička potpora. Ali, HNK Đakovo Croatia u ovoj je godini napravila najveći pomak kako u rezultatskom tako i u organizacijskom smislu.

SEZONA 2019./20.

1.MARSONIA17115131:1338
2.BELIŠĆE17112442:1835
3.ČEPIN1786329:1930
4.ĐAKOVO CROATIA1784524:1628
5.KUTJEVO1784532:2728
6.BEDEM1783635:2227
7.SLAVONIJA1783630:1827
8.GRANIČAR1783629:2427
9.NAŠK1773725:2724
10.ZRINSKI (J)1766519:2224
11.ORIOLIK1771925:3522
12.SLAVIJA1762928:2820
13.VUTEKS-SLOGA1753920:3618
14.VIHOR1737721:3016
15.VUKOVAR 91.17151110:318
16.SLOGA (NG)17211416:507

                                           SEZONA 2020./21.

Na tragu uspjeha i četvrtoga mjesta u prethodnoj sezoni, nogometaši Đakovo Croatije, doduše pomalo stidljivo, spominjali su se kao favoriti lige. I taj su epitet opravdali tijekom svih 17 odigranih kola. Tijekom jeseni mogu se upisati samo dva slaba mjesta: rano gostovanje u Novoj Gradišci i remi (1:1) te poraz u Županji (1:2; nakon vodstva 1:0), ali u 17 utakmica moraju se dogoditi i takvi „kiksevi“. Rezultat je poznat: peto mjesto, 29 bodova, devet pobjeda, dva remija i pet poraza.

Osim rezultata valja spomenuti i ulaganja u infrastrukturu. Stadion Đakovo dobio je malonogometno igralište s umjetnom travom što je prvi primjer, barem na području Đakova i Đakovštine, ulaganja Europske unije u sportske objekte, veliki radovi odrađeni su i na Stadionu Croatia 1971. gdje su uređeni prostori ispod tribina, ali i prilazni prostor stadionu.

Možda najveći uspjeh kluba u protekloj godini jest povratak publike na đakovačke tribine. U nekoliko utakmica bilo je preko šest stotina gledatelja što već dugi niz godina nije bilo tako. Jednostavno, publika je prepoznala rad i trud, naravno, i odlične rezultate prve momčadi.

SEZONA 2020./21.

1.BELIŠĆE17114242:1037
2.MARSONIA15113130:1536
3.ČEPIN17103423:1333
4.VUKOVAR 1991.1793530:1030
5.ĐAKOVO CROATIA1692526:1829
6.SLAVONIJA1684433:1928
7.GRANIČAR1768327:1826
8.ORIOLIK1682624:1926
9.VIHOR1774627:2425
10.BEDEM1772821:2623
11.ZRINSKI (J)1755722:2420
12.NAŠK1555520:2220
13.SLAVIJA17611025:3719
14.VALPOVKA1646618:2618
15.SLAVONAC (B)17431016:3515
16.KUTJEVO17251016:3311
17.SLOGA (NG)17241116:4310
18.VUTEKS-SLOGA17221315:398

NOGOMETNI KLUB TORPEDO KUŠEVAC

Svoju jubilarnu pedesetu obljetnicu nogometaši Torpeda obilježili su ulaskom u viši rang, odnosno Međužupanijsku nogometnu ligu Osijek – Vinkovci. Bila je to godina velikoga uzleta, kako rezultatskoga tako i organizacijskoga. Torpedo se promovirao u stabilan i odlično organiziran klub. Međutim, nova sezona donijela je i nove izazove: puno kvalitetnije protivnike koji su već imali iskustva igranja u ovom rangu natjecanja. Nakon 16 odigranih kola prvenstvo je prekinuto zbog korona virusa, a Kuševčani su se našli na posljednjem 16. mjestu s 12 bodova. Očito je da bi do kraja natjecanja uslijedila teška borba za opstanak, ali ona ne bi bila nemoguća jer, primjerice, dvanaesti Zrinski iz Bošnjaka bježao je Torpedu samo četiri boda. No, u ovom trenutku sreća je bila na strani Torpeda jer odlukom Hrvatskoga nogometnoga saveza nitko iz niti jedne lige neće ispasti.

Pedesetu obljetnicu kluba Kuševčani su obilježili prijateljskom utakmicom protiv Intera iz Zaprešića, dugogodišnjih sportskih prijatelja koji su rado prihvatili kuševački poziv.

SEZONA 2019./20.

1.VALPOVKA16113231:1236
2.MLADOST (ĐS)16103335:1533
3.DILJ1694332:1631
4.RADNIČKI (M)1694336:2631
5.BORAC (B)1684426:1728
6.RADNIČKI (Ž)1665522:1823
7.OTOK1665523:2223
8.SLAVONAC (K)1671821:2122
9.ŠOKADIJA1664621:2322
10.BORAC (KV)1663726:2121
11.BORINCI1652923:3517
12.ZRINSKI1644820:3316
13.VIŠNJEVAC1643921:3315
14.OLIMPIJA16421018:3014
15.DARDA16421021:3614
16.TORPEDO16331019:3712

SEZONA 2020./21.

Već u ljetnom pripremnom razdoblju vidjelo se da će Kuševčani imati dosta problema jer imaju mladu momčad, gotovo nepromijenjenu, u odnosu na sezonu ranije. Torpedo se i ove godine iskazao kao organizator Memorijalnoga turnira „Juroš – Grbeša“ na kojemu su nastupili: Bedem iz Ivankova, Đakovo Croatia, Torpedo i Zrinski iz Jurjevca. Pobjednici turnira bili su nogometaši Bedema, a Kuševčani su završili na četvrtom mjestu. Veliki hendikep imat će trener Goran Uzelac jer neće, zbog ozljede, moći računati na kapetana Branimira Ivandu, a upitno je koliko će im moći pomoći Josip Milardović koji je postao trener Zrinskoga iz Jurjevca. Liga je zbog pandemije korona virusa proširena na 18 klubova tako da je pred Torpedom veliki izazov od 17 utakmica koje će se često igrati ritmom srijede – nedjelja. Na redovitoj Godišnjoj skupštini izabrana je nova uprava, a predsjednik je postao Franjo Milković, dok je veliki doprinos u organizaciji kluba dao i potpredsjednik Ante Beljan.

Ovo će biti polusezona za zaborav jer su Kuševčani na svom terenu upisali sve poraze, sve do pretposljednjega kola kada su na svom igralištu Lipa uspjeli pobijediti Šokadiju iz Rokovaca/Andrijaševaca. Preostala dva boda donijeli su s gostovanja tako da posljednje mjesto i samo pet bodova ne daju velike šanse za proljetni opstanak. U međuvremenu je došlo i do smjene trenera: umjesto Gorana Uzelaca na klupu je sjeo Damir Išasegi koji je prije tri godine bio trener Torpeda.

Nisu Kuševčani igrali toliko loše koliko pokazuje tablica: u dosta utakmicama danak su plaćali neiskustvu jer su primali doista „jeftine“ golova i to najčešće u samim završnicama.

No da klub nije samo osvajanje pobjeda i bodova pokazali su Kuševčani koji su u kolovozu 2020. godine zaključili proslavu pedesete obljetnice postojanja kluba. U Centru za kulturu promovirali su monografiju „Svi smo mi Torpedo – 50 godina kluba“ čiji je autor Josip Barišić Bajo. Dugogodišnji kuševački sportski radnik uložio je mnogo truda kako bi donio vjernu klupsku sliku od njegovih početaka do danas.

SEZONA 2020./21.

1.DARDA17141241:743
2.DILJ17104338:1434
3.BORAC (KV)1792640:2429
4.GRABOVAC1785428:1729
5.RADNIČKI (M)1783637:2327
6.VIŠNJEVAC1782737:3426
7.OTOK1782729:2926
8.ŠOKADIJA1782720:2226
9.MLADOST (ĐS)1767433:2325
10.BORAC (B)1774627:2225
11.RADNIČKI (Ž)1663729:3021
12.SLAVONAC (K)1763818:2721
13.ZRINSKI1755723:2920
14.OLIMPIJA1754825:3519
15.BORINCI1653824:3918
16.HAŠK-SOKOL1753920:3818
17.FRANKOPAN17431021:4415
18.TORPEDO17121417:505

NOGOMETNI KLUB RATAR PIŠKOREVCI

Nogometaši Ratara iz Piškorevaca, pod vodstvom trenera Josipa Mišića, odigrali su prosječnu sezonu u kojoj deseto mjesto i nije možda pravi odraz kvalitete. Ali, šest pobjeda, tri remija i osam poraza te 21 bod rezultat je piškorevačke momčadi. Prvenstvo je prekinuto nakon 17 odigranih kola, a u preostalih 13 kola Ratar se mogao podići na tablici jer od šestoga Bilja odvajalo ih je samo šest bodova. Nakon ovoga prvenstva doći će do promjena kako u upravi tako i u stručnom stožeru. Umjesto trenera-igrača-predsjednika kluba Josipa Mišića na trenersku će stolicu sjesti Hrvoje Piplica. Na čelo kluba doći će i novi predsjednik te uprava.

Punitovčani će, kao predstavnici đakovačkoga saveza, biti najuspješniji. Osvojili su peto mjesto s 28 bodova, a njihovi susjedi Josipovčani prvenstvo su završili na 12. mjestu s 19 bodova.

SEZONA 2019./20.

1.GRABOVAC1713314:1642
2.TOMISLAV17113357:2436
3.HAJDUK (M)1793534:2930
4.METALAC1792625:2629
5.SLAVONIJA (P)1784533:2228
6.BILJE1783632:2027
7.ĐURĐENOVAC1774631:2625
8.VILJEVO1781827:2625
9.FEŠK1765620:2423
10.RATAR1763829:4021
11.SLAVONAC1762922:2320
12.OMLADINAC (J)17611021:2319
13.BARANJA-BELJE1745825:3717
14.RADNIK17511122:4016
15.JEDINSTVO 17431022:4315
16.HAJDUK (P)17411217_4013

SEZONA 2020./21.

Nova uprava i trener Hrvoje Piplica postavili su cilj povratka domaćih igrača koji su ili prestali igrati ili su otišli u druge klubove. Takav pristup posebno se svidio navijačima „Terijerima“ koji su i na domaćim, ali i gostujućim utakmicama, bili dvanaesti igrač. Piškorevčani su slovili kao neosvojiva tvrđava za sve goste, ali su u posljednjih nekoliko kola doživjeli domaće poraze (Tomislav, Viljevo te bod protiv Josipovčana) čime su pokvarili svoj položaj na tablici. Nakon 15 odigranih utakmica, Ratar se našao na desetom mjestu s 19 bodova što nije odraz stvarne kvalitete momčadi.

Pored ovako skromnoga rezultata, nova uprava na čelu s Josipom Vrtarićem unijela je živost. Krajem godine osnovana je i ženska sekcija kluba koju vode sestre Pobrić i koje su odigrale već dvije pripremne utakmice.

Josipovčani su polusezonu završili na devetom mjestu s 21 bodom dok su Punitovčani trenutno dvanaesti sa 17 bodova.

SEZONA 2020./21

1.SLAVONAC15101445:2531
2.METALAC1493242:2030
3.FEŠK1484257:1628
4.ĐURĐENOVAC1483331:2027
5.TOMISLAV1490535:2927
6.VILJEVO1582535:2626
7.HAJDUK (M)1574424:2425
8.JEDINSTVO1563636:2521
9.OMLADINAC (J)1456332:2121
10.RATAR1554619:2819
11.HAJDUK (P)1553725:3818
12.SLAVONIJA (P)1545626:3717
13.CROATIA1526721:3712
14.RADNIK15311126:4010
15.BILJE1524919:4910
16.BARANJA-BELJE14111218:564

DRUGA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA

Natjecanje je prekinuto (odlukom Stožera Civilne zaštite uslijed korona pandemije) nakon 14 odigranih kola. Semeljčani su u tom trenutku bili na prvom mjestu s 39 bodova. Trinaest pobjeda i samo jedan poraz dovoljno govori o kvaliteti semeljačke momčadi. Odmah do njih našli su se nogometaši Dračica koji se prvenstvo završili s 32 boda i mogli su se do kraja prvenstva uključiti u borbu za prvo mjesto. Budrovčani i Širokopoljci imali su velikih ambicija, ali završetak na trećem i četvrtom mjestu još je više „nabrusio“ jedne i druge da u sljedećoj sezoni krenu na sam vrh. Na samom dnu završili su Forkučevčani i Korićani, međutim, odlukom Hrvatskoga nogometnoga saveza da nitko ne ulazi u viši rang, ali nitko niti ne ispada, sačuvali su drugoligaški status. Zbog toga će u narednom prvenstvu biti 15 klubova (u ligu ušao Slavonac iz Preslatinaca).

SEZONA 2019./20.

1.POLET14130151:1139
2.DRAČICE14102232:1632
3.SLAVONIJA (B)1476143:1827
4.HAJDUK (ŠP)1482440:1926
5.DINAMO (TR)1464425:1922
6.VINOGRADAR1455425:2120
7.ŠOKADIJA1454531:1819
8.RADNIČKI1444627:2016
9.BUDUĆNOST1444619:2915
10.HOŠK1443716:2515
11.REKORD1443721:3415
12.OMLADINAC (ĐS)14401022:4612
13.JEDINSTVO14221011:448
14.SLOGA14211112:555

SEZONA 2020./21.

Jesenski dio prvenstva u sezoni 2020./21. ponudio je zanimljivu borbu za naslov prvaka. Čak četiti momčadi do posljednja dva kola bile su u igri za prvo mjesto. Na kraju je to, potpuno zasluženo, pripalo nogometašima Slavonije iz Budrovaca koji su, uz Dračičane, ostali jedina neporažena momčad. Trener-igrač Branko Nikolić odlično je, i fizički i taktički, pripremio svoju momčad koja je na kraju prikupila 38 bodova.

Hajduk iz Širokoga Polja malo-pomalo gradio je put do vrha. Da su u 11. kolu pobijedili Dračice u gostima (vodili na poluvremenu 3:1 i 3:2, utakmica završila 3:3) možda su mogli biti i jesenski prvaci. Ali, s obzirom na sve okolnosti, Širokopoljci su više nego zadovoljni postignutim i vjeruju da će u proljeće ostvariti svoj cilj – osvajanje prvoga mjesta. Odličnu polusezonu pod vodstvom trenera Šime Živkovića odradili su i Dračičani koji su odigrali četiri neriješene utakmice i to ih je udaljilo od vodeće pozicije. Ali, u proljeće slijedi još 14 utakmica i na Sjeveru vjeruju u osvajanje prvoga mjesta. Semeljčani su također slovili za favorite lige, ali su u samoj završnici doživjeli tri poraza koja su ih udaljila od samoga vrha. Najveće ugodno iznenađenje svakako su Gašinčani koji su pod vodstvom trenera Stjepana Milkovića postali neugodan protivnik za svaku momčad. Dovoljno je reći da su u Širokom Polju poraženi minimalno 1:0 iako su igrali bolje i stvorili dosta stopostotonih prilika. I protiv vodeće Slavonije imali su vodstvo te u posljednjim minutama pogađali i prečku i stativu. Budrovčani su imali dosta sreće te su s minimalnih 2:1 preživjeli gostovanje na Lipovicama. Ali, Semeljčani su sve to naplatili pobjedom u Semeljcima (2:1) gdje su momčad Poleta udaljili od prvoga mjesta.

Neugodno su razočarali nogometaši Šokadije koji su godinama u samom vrhu ove lige kao i Kondrićani koji imaju iskusnu momčad. Nogometaši Omladinca iz Đakovačkih Selaca, nakon dvije godine grčevite borbe za opstanak, mirno su stigli do komotnoga sedmoga mjesta. Ispred njih su Mandićevčani koji su odigrali odlično na svom terenu, ali su s gostovanja donijeli samo jedan bod. A oni su imali velikih ambicija čak i borbu za sam vrh. Neugodno su svoje navijače iznenadili i Viškovčani koji su jesenski dio završili na pretposljednjem 14. mjestu sa samo osam bodova.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo proljeće i ljeto kako u borbi za naslov prvaka tako i u borbi za opstanak.

SEZONA 2020./21.

1.SLAVONIJA (B)14122050:1038
2.HAJDUK (ŠP)14112141:1335
3.DRAČICE14104046:1234
4.POLET1491439:1728
5.HOŠK1482425:1326
6.VINOGRADAR*1462627:2820
7.OMLADINAC (ĐS)1461726:3719
8.ŠOKADIJA1453621:2518
9.SLOGA1460826:3318
10.JEDINSTVO1452730:3617
11.DINAMO (TR)1452729:3517
12.REKORD14311021:4310
13.BUDUĆNOST14311016:3910
14.RADNIČKI14221015:378
15.SLAVONAC (P)14111213:474

LIGA NOGOMETNOG SREDIŠTA ĐAKOVO

Sezona 2019./20. prekinuta je odlukom Stožera Civilne zaštite RH uslijed pojave pandemije korona virusom. Nakon osam odigranih kola najuvjerljiviji bili su nogometaši iz Preslatinaca koji su ostvarili sedam pobjeda i doživjeli samo jedan poraz. Taj rezultat omogućio im je ulazak u viši rang odnosno Drugu županijsku ligu iz koje nitko neće ispasti pa će u sljedećoj sezoni biti 15 drugoligaša. Nakon obnove rada kluba na drugom mjestu plasirali su se Drenjanci s istim brojem bodova kao i Kešinčani. Malo čudi slab plasman Ivanovčana koji su ispali iz Druge županijske lige i očito se nisu uspjeli konsolidirati i vratiti se u drugoligaški rang.

SEZONA 2019./20.

1.SLAVONAC (P)871025:522
2.ZRINSKI (D)742113:914
3.KEŠINCI842213:1014
4.VELEBIT841310:613
5.DINAMO (TO)731312:1010
6.VUČEVCI831412:1310
7.MLADOST (I)821520:127
8.NAPRIJED81347:176
9.MLADOST (L)81079:393

                                                SEZONA 2020./21.

U sezoni 2020./21. treba pohvaliti ponovno osnivanja i nastavak natjecanja za klubove iz Đurđanaca i Drenjskoga Slatinika. Tako je u ovoj sezoni u natjecanju čak jedanaest klubova. Nakon deset odigranih kola najviše razloga za zadovoljstvo imaju Kešinčani koji su ostvarili svih deset pobjeda i tako pratiteljima (Vučevci) pobjegli osam bodova. Ako ne bude nekakvih izvanrednih okolnosti Kešinčani bi trebali zadržati prvo mjesto i osigurati plasman u drugoligaško županijsko društvo. Na drugom mjestu nalaze se Ivanovčani s 18 koji u proljeće mogu konkurirati Kešinčanima.

SEZONA 2020./21.

1.KEŠINCI10100037:630
2.VUČEVCI1071228:1422
3.MLADOST (I)1053226:1418
4.ZRINSKI (D)1043317:1515
5.NAPRIJED1042421:1014
6.VELEBIT1042420:1214
7.DINAMO (TO)1033413:1812
8.SLAVONAC (SD)1032511:2211

ODBOJKAŠKI KLUB ĐAKOVO

Nakon višegodišnje prisutnosti Dragana Božića u Odbojkaškom klubu „Đakovo“, došlo je vrijeme za rastanak. Svi se u klubu nadaju, tek privremenoga. Naime, Božić je preuzeo žensku ekipu Kule iz Gradačca. Tako su struku u klubu preuzele mlade snage: trener seniorki postao je Vjeko Barišić, a drugu ekipu vodi Zvonimir Božić.

Đakovčanke su sezonu 2019./20. provele u Drugoj hrvatskoj odbojkaškoj ligi Istok gdje su, prije prekida prvenstva zbog korona virusa, odigrale 13 utakmica i ostvarile uvjerljiv skor: 12 pobjeda i samo jedan poraz. S 35 bodova đakovačke su odbojkašice prve s deset bodova više od Čepina i Valpovke. Iako je Hrvatski odbojkaški savez „lutao“ u odlukama priznati ili ne priznati rezultate, na kraju su Đakovčanke postale članice Prve B hrvatske odbojkaške lige Istok. Ovaj rezultat vraća nadu da se đakovačka odbojka vraća na staze stare slave, samo prije nekoliko godina publika je gledala prvoligašku odbojku.

Nakon završetka prvenstva održana je Godišnja skupština na kojoj je ponovo za predsjednika izabran Dubravko Knežević, potpredsjednik je Ivan Kočiš, a tajnik je Dragan Božić.

Na skupštini je donijeta i odluka o osnutku Kluba odbojke na pijesku „Đakovo“ kako bi Đakovčanke mogle produžiti svoju sezonu igrajući na turnirima odbojke na pijesku.

SEZONA 2019./20.

1.ĐAKOVO1312137:835
2.ČEPIN129327:1725
3.VALPOVKA139430:2125
4.FERIVI VIŠNJEVAC II138530:2323
5.OSIJEK III137628:2522
6.NAŠICE137626:2519
7.ENNA VUKOVAR II124819:2414
8.AOK OSIJEK135816:2814
9.SLAVONSKI BROD1331021:3412
10.STRIZIVOJNA1301310:393

SEZONA 2020./21.

Početak priprema za novu sezonu Đakovčanke su iskoristile za odigravanje turnira odbojke na pijesku. 15. kolovoza održan je muški turnir na terenima pored Gradskoga bazena, a dan kasnije i turnir djevojaka. Pobjednice ženskoga turnira su Đakovčanke Ana Barišić i Iva Poljičak. Pobjednici muškoga turnira su Bogdanović/Matoković.

Neizvjesnost oko početka i korona pandemije držala je gotovo sve klubove u neizvjesnosti. Ipak, prvenstvo je počelo, ali je odigrano samo šest kola iako je i tu bilo dosta odgođenih utakmica. Mlada đakovačka ekipa nije na početku znala kakve su njihove mogućnosti, a da su velike potvrdila je prva utakmica i pobjeda protiv Ferivi Višnjevca, ekipe koja već nekoliko godina igra u ovom rangu natjecanja. I drugo kolo donijelo je radost igračicama Vjeke Barišića. Nova tri boda protiv Posavine Brod podigla se apetite. U trećem kolu pale su i Požežanke (Vallis Aurea) što je definitivno bio znak da Đakovčanke mogu daleko. U četvrtom kolu uslijedilo je gostovanje u Vinkovcima kod ekipe koja također ima omjer 3:0. Vinkovčanke su došle do pobjede i tako same ostale na vrhu. I nakon toga uslijedilo je nekoliko odgoda utakmica da bi konačno Stožer Civilne RH donio odluku o zaključavanju sportskih natjecanja.

Da se u klubu dobro radi s mladim igračicama potvrdio je i Zvonimir Božić čije su djevojke ostvarile pravo nastupa na kadetskom Prvenstvu Hrvatske. U Zadru su od 2. do 4. listopada, među 24 ekipe, sudjelovale i Đakovčanke. U grupi s Osijekom i Pulom đakovačke su odbojkašice doživjele dva poraza čime su se uputile u borbu za plasman od 17 do 23 mjesta.

Nakon poraza od Kolonije, uslijedile su dvije pobjede: prva protiv Šibenika i druga protiv Našica. Tim rezultatom đakovačke su odbojkašice osvojile 21. mjesto.

Na ovom natjecanju boje Đakova branile su: Lara Posavčević, Neva Bušić, Lucija Mrkić, Maria Tilman, Ana Maričić, Dorotea Habijanec, Ana Zrakić, Ana Tilman, Josipa Rotim. Treneri su Vjeko Barišić i Zvonimir Božić.

SEZONA 2020./21.

1.VINKOVCI44012:211
2.ĐAKOVO4319:58
3.FERIVI VIŠNJEVAC3218:47
4.VALLIS AUREA4228:96
5.LINGA4136:94
6.NAŠICE1103:03
7.BELIŠĆE0000:00
8.KOLONIJA2021:60
9.POSAVINA BROD4040:120

PLIVAČKI KLUB ĐAKOVO

Kao i većina klubova i đakovački plivači našli su se u problemima koje je izazvala korona epidemija. Jer plivači su jedini klub čija sezona traje kao i kupališna sezona. Poznato je da Đakovo nema zatvoreni bazen, a plivačice i plivači snalaze se na različite načine. Tijekom zimski mjeseci odlaze na treninge u Osijek, ali odlukama Kriznoga stožera Civilne zaštite RH i taj dio je otpao. Odnosno, plivači u odnosu na ostale sportove jednostavno preživljavaju.

Novu 2020. godinu đakovački plivači i plivačice otvorili su u Sisku gdje se 25. i 26. siječnja na Regionalnom Prvenstvu Hrvatske – Regija 4 snage odmjerili kadeti, mlađi kadeti i početnici. U Sisku boje đakovačkoga plivačkoga kluba branilo je sedam plivačica (Ana Išasegi, Nika Milošević, Nina Perić, Helena Nikolić, Ana Marija Radnić, Tamara Lasić, Karla Lasić) i sedam plivača (Marko Crnov, Maks Dadić, Mihovil Jurjević, Darijo Kreković, Noa Gjalić, Martin Perić, Marko Jančo).

Ljetnu sezonu Plivački klub „Đakovo“ nositelj je Obuke neplivača koja je uspješno odrađena čime je bitno smanjen broj neplivača u Đakovu. Ova hvalevrijedna akcija odrađuje se u suradnji sa Zajednicom športskih udruga Grada Đakova.

U Vukovaru su 3. listopada đakovački plivači sudjelovali na štoping natjecanju Slavonije i Baranje.

Nakon završetka ljetne sezone đakovački plivači nastavili su sa suhim treninzima, a novo drugo zaključavanje ponovo ih je stavilo u  stanje mirovanja.

Tijekom prosinca u posjetu Plivačkom klubu „Đakovo“ bio je novoizabrani direktor hrvatskih plivačkih reprezentacija predstavljajući svoj program rada.

ZAJEDNICA ŠPORTSKIH RIBOLOVNIH UDRUGA GRADA ĐAKOVA

Zajednica športskih udruga Grada Đakova u svom članstvu ima ribolovne udruge s područja grada te skrbi o vodama diljem Đakovštine. Osim toga Zajednica je organizator mnogobrojnih sportskih natjecanja. Tako je od 20. do 23. kolovoza održan 21. Croatian Carp Cup „Jošava 2020.“ na kojemu je nastupilo 20 ekipa. Prvo mjesto pripalo je Carp Teamu Karas iz Josipovca s ulovom od 83,600 kilograma. Drugo mjesto osvojili su članovi CT Šogori s ulovom 82,975 kg. Treće mjesto zauzeli su CT Tomislav s 66,025 kg ribe.

Najulov pripao je članovima CT Šogori s amurom teškim 12,660 kg. Nagrade najboljima uručio je Zvono Zorić, predsjednik ZŠRU Đakovo.

U nedjelju 13. rujna na jezeru Jošava održani su 45. tradicionalni susreti športskih ribolovaca Slavonija i Baranje. I ovaj susret bio je natjecateljskoga karaktera, a nastupilo je 17 ekipa iz cijele Slavonije i Baranje. Najviše uspjeha imali su članovi ŠRU Šaran iz Podravskih Podgajaca. Za pobjednike su nastupili: Tihomir Ronta, Zvonimir Stanić i Miroslav Sudar. Drugoplasirana je bila ŠRU ORŠK iz Osijeka, a trećeplasirani su bili članovi ŠRU AMUR Interland iz Darde.

Zajednica športskih ribolovnih udruga Grada Đakova od 16. do 20. rujna na jezeru Borovik organizirala je Carp Cup Borovik 2020. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa koje su ukupno ulovile 312,975 kilograma ribe.

Najviše uspjeha imali su članovi Carp Teama Šaran s ulovom od 64,575 kg ribe. Drugoplasirani su CT Općina Drenje s ulovom od 55,700 kg, a treće mjesto pripalo je CT Kvaldo (43,050 kg.

Zatim slijede: CT Nicikli Majić (32,425), CT Vretenac (29,075), CT Hidrokrimp (27,575), CT Raketa (20,800), CT Pizzeria Slavonija-Ljubas (20,300), CT Amur (7,450), CT Izidori (6,175), CT Andrić (5,850) i CT Monster Carp – AA Baits.

Tijekom natjecanja ostvaren je i naj ulov. Carp Team Općina Drenje ulovio je šarana teškoga 18, 425 kg.

RUKOMETNI KLUB ĐAKOVO

Nakon bolnoga ispadanja iz Prve hrvatske rukometne lige Sjever i dolaska u drugoligaško društvo gdje đakovački rukometaši nisu bili od uspostave Republike Hrvatske uslijedio je mukotrpan rad nove uprave, na čelu s Brankom Kolakom i trenerom Domagojem Perlićem, na vraćanju ugleda zaštitnoga znaka đakovačkoga sporta. U sezoni 2019./20., kada je momčad sastavljena od igrača koji su htjeli igrati, a većina onih najboljih već je napustila klub, teško je bilo očekivati trenutni povratak u prvoligaško društvo. U sudaru sa Slatinom i drugom momčadi NEXE-a koji su slovili za glavne favorite, Đakovčani su imali slabiji međusobni omjer. Nakon šokantnoga domaćega poraza u prvome kolu od Borova (26:27) bilo je jasno da će đakovački rukometaši teško do prvoga mjesta. U prvom dijelu prvenstva uslijedio je težak poraz u Slatini čime je potvrđena realnost. Nakon 13. kola, došlo je do prekida prvenstva, a odlukom Hrvatskoga rukometnoga saveza dotadašnji rezultati se ne priznaju tako da nitko nije ulazio u viši rang niti je tko ispadao. Đakovo je završilo na trećem mjestu s 20 osvojenih bodova. Ispred njih bila je Slatina (23) i NEXE II (22).

Đakovčani su odličan rezultat ostvarili u Kupu. Nakon pobjeda nad Novom Gradiškom i Brodom, đakovački su se rukometaši plasirali u šesnaestinu finala hrvatskoga Kupa. U sudaru protiv prvoligaša Solina ostvarili su visoku i zasluženu pobjedu 31:23 i tako se plasirali među osam najboljih hrvatskih momčadi u kupu.

SEZONA 2019./20.

1.SLATINA131030414:29723
2.NEXE II131021392:33422
3.ĐAKOVO131003408:33720
4.OSIJEK II13616393:39213
5.NOVA GRADIŠKA13607394:40312
6.VALPOVKA13508352:37310
7.BROD13508373:40010
8.BOROVO13508364:39810
9.ŽUPANJA13409363:4018
10.FENIKS131012309:4272

U novu sezonu, 2020./21. trener Domagoj Perlić krenuo je s osnaženom momčadi koja je odlično trenirala i pripremala se za jasno postavljeni cilj: osvajanje prvoga mjesta i povratak u prvu hrvatsku rukometnu ligu Sjever. Već u pripremnim utakmicama vidjela se ozbiljnost i motiviranost svakoga igrača. I ove godine, uz Đakovčane, glavni su favoriti Slatina i NEXE II, ali za razliku od prošle sezone, Đakovčani u puno boljem izdanju. To se pokazalo i u prvih šest kola koje su igrači trenera Domagoja Perlića odradili bez greške. Zaredale su se pobjede protiv Borova (33:26), Feniksa (37:14), Nove Gradiške (29:26), Županje (36:17), Valpovke (31:20) i NEXE-a II (38:13).

Upravo je ova posljednja utakmica pokazala svu moć đakovačke momčadi jer trebao je to biti derbi susret, ali plus 25 dovoljno govori o razlici u kvaliteti. Nažalost, sedmo kolo i derbi u Slatini odgođen je zbog korona virusa (dobar dio đakovačke momčadi bio je zaražen), a nakon toga ponovo je uslijedilo zaključavanje natjecanja odlukom Kriznoga stožera Civilne zaštite RH. Rukometaši su na čekanju u dobrom raspoloženju i s pogledom s vrha tablice.

SEZONA 2020./21.

1.ĐAKOVO6600203:11612
2.SLATINA5500155:12810
3.BROD5302158:1536
4.NOVA GRADIŠKA5302149:1386
5.OSIJEK 26303174:1906
6.FENIKS6213158:1795
7.NEXE 25203129:1584
8.VALPOVKA6114165:1773
9.BOROVO4103115:1242
10.ŽUPANJA6006145:1880

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB ĐAKOVO

U ovakvim tekstovima analitičkoga karaktera često vas sjećanja odvuku u prošlost što se meni dogodilo vezano uz ženski rukometni klub. Tako se sjećam generacije koja je igrala Prvu hrvatsku rukometnu ligu, sve djevojke zastupale su dva puta (Varaždin i Antalya – Turska) Hrvatsku u Svjetskim školskim prvenstvima pod vodstvom prof. Mirele Šunde, nekoliko puta se iste te djevojke bile državne prvakinje srednjih škola…

A sezona 2019./20. potvrdila je veliku krizu u kojoj se našao Ženski rukometni klub „Đakovo“. Većina starijih igračica otišla je put fakulteta ili u druge klubove, a trenerica Danijela Varnica bila je „osuđena“ na „dječji vrtić“ kojega su činile srednjoškolske pa čak je bilo i učenica osnovnih škola. U takvim okolnostima Đakovčanke su ostvarile samo jednu pobjedu i doživjele 15 poraza što ih je pričvrstilo za dno tablice.  Za Đakovčanke prvo zaključavanje natjecanja (odlukom Stožera Civilne zaštite RH zbog pandemije korona virusa) bila je pozitivna odluka jer nitko nije ispadao iz lige pa su đakovačke rukometašice na taj način osigurale i sljedeće godine drugoligaški status.

I kada je trebalo krenuti u novu sezonu – 2020./21. uslijedila je odluka uprave kluba da ŽRK Đakovo nema seniorsku ekipu te da odustaju od igranja i u drugoj i trećoj rukometnoj ligi. Ovo je drugi puta da se ženski rukomet nalazi u ovako teškoj krizi (prvi puta je uslijedilo gašenje kluba). Ima li izlaza, može li se spasiti dugogodišnja rukometna tradicija, pitanja su koja se nameću. Jedno je samo jasno: u Đakovu trenutno nema ženskoga rukometa!

SEZONA 2019./20.

1.ZELINA161501589:45730
2.PODRAVKA LINO161114580:47023
3.PITOMAČA161114515:46823
4.ĐURĐEVAC161024538:44822
5.OLIMPIJA161024463:37322
6.KOKA 216907495:46918
7.BARANJA16817448:46517
8.GAREŠNICA16808533:49716
9.BJELOVAR 2165110425:50511
10.BROD162212401:4526
11.DARDA161015405:5812
12.ĐAKOVO161015328:5352

STOLNOTENISKI KLUB DRAČICE

Stolnotenisači Dračica u sezoni 2019./20. natjecali su se u Drugoj hrvatskoj stolnoteniskoj ligi – Istok gdje su uz njih nastupale još tri momčadi (Cibalia II, Vukovar ’91. i Našice) tako da se natjecanje odvijalo turnirski gdje su na jednome turniru odigrana tri kola. Nakon četiri turnira i 12 kola, Dračičani su zauzeli drugo mjesto s 21 osvojenim bodom. Ovaj rezultat omogućio im je nastup u kvalifikacijama za ulazak u Prvu hrvatsku ligu. Dračičani su 20. lipnja u Dvorani Sjever bili domaćini kvalifikacija gdje su još nastupili Cibalia i Bresotvac. Nakon uvodnoga poraza od Cibalije (4:1), Brestovac je pobijedio Cibaliju (4:2) što je otvorilo mogućnost da u posljednjem kolu Dračičani pobjedom protiv Brestovca osiguraju prvoligaški status. Nažalost, u dramatičnom meču Brestovčani su slavili sa 4:3 i tako se plasirali u prvoligaško društvo.

Za STK Dračice nastupili su: Ivan Babić, Nikola Babić, Tomislav Tominac i Kruno Horvat.

Paralelno s prvom momčadi u Drugoj županijskoj stolnoteniskoj ligi nastupila je druga momčad Dračice II u kojoj su priliku dobili mladi igrači: Robert Aščić, Ivica Sučić, Josip Posavčević, Patrik Davidović, Matija Babić, Barbara Babić, Judita Aščić.

SEZONA 2019./20.

1.CIBALIA II1210242:1422
2.DRAČICE129341:2521
3.VUKOVAR 91.125729:3517
4.NAŠICE1201210:4812

STRELJAČKI KLUB ĐAKOVO

Lijepo je sjetiti se bogate tradicije đakovačkoga streljačkoga kluba koji se natjecao u Prvoj B ligi te u svojim redovima imao vrsne natjecatelje poput brata i sestre Prebeg koji su bili blizu reprezentativnih selekcija. Međutim, danas je Streljački klub „Đakovo“ daleko od tih vremena. Doduše, i epidemija korona virusa učinila je svoje tako da članovi kluba, osim regionalnoga prvenstva u zračnoj pušci 10 metara, nisu imali značajnijih natjecanja.

ŠAHOVSKI KLUB ĐAKOVO

Šahovski klub „Đakovo“ u svom sastavu ima i mušku i žensku ekipu. Žene su članice Prve hrvatske šahovske lige dok su šahisti to pravo izgubili tijekom 2019. godine i ove su godine trebali u borbu za povratak u najelitniji razred hrvatskoga šaha. Međutim, korona virus i dva zaključavanja svih sportskih natjecanja poremetili su planove đakovačkih šahovskih klubova.

ŠAHOVSKI KLUB „DAMA“                                  

Predsjednica kluba Ivanka Raguž idejni je tvorac i veliki borac u očuvanju ovoga kluba. Susretala se s mnogim nedaćama, ali nikada nije razmišljala o gašenju.

Đakovo je po pitanju šaha specifičan grad. Postoje dva kluba s tri prvoligaške ekipe: jedna od njih je i „Dama“.

„Dame“ su 2020. godine otvorile međunarodnim šahovskim turnirom u Brčkom (1. ožujka). Pobjednica ženskoga turnira bila je Nada Zečević, članica ŠK „Dama“. Na turniru je nastupila i Ivanka Raguž.

Od 27. srpnja do 3. kolovoza Vinkovci su bili domaćini Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu za juniorke i juniore. Na ovom natjecanju, u kategoriji do 17 godina, nastupila je Šima Raguž, članica ŠK Dama“ koja je zauzela osmo mjesto s četiri osvojena boda (četiri pobjede i pet poraza).

U Ruščici je 3. kolovoza odigran Pozivni šahovski turnir „Oluja“ na kojemu su nastupile i članice ŠK „Dama“. Ivanka Raguž osvojila je peto mjesto, a Ivan Raguž sedmo.

Unatoč teškim prilikama ŠK „DAMA“ u Osijeku je organizirala tradicionalni turnir „Dama“, a isto tako su organizatori kvalifikacija klubova Druge lige za ulazak u Prvu šahovsku ligu.

U petak 16. listopada članice „Dame“ sudjelovale su na šahovskom turniru povodom 30 godina djelovanja Slastičarnice „Puslica“ u Ruščici. Ivanka Raguž osvojila je deseto mjesto.

Posljednje natjecanje u 2020. godini „dame“ su odradile u Crikvenici (14. i 15. studenoga) na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u ubrzanom šahu. U sastavu: Marina Videković, Ivanka Raguž i Šima Raguž Đakovčanke su osvojile četvrto mjesto.

TENISKI KLUB ĐAKOVO

Đakovački tenisači trenirali su i igrali koliko su im to epidemiološke prilike dopuštale. Već godinama, uprava kluba rad zasniva na mladima tako da su i u ovoj 2020. godini postignuti zapaženi rezultati u mlađim dobnim kategorijama.

Posljednje dobre vijesti stigle su početkom ove godine objavom rang lista koje objavljuje Hrvatski teniski savez. Tako je Dora Belvanović u kategoriji tenisačica do 12 godina zauzela odlično drugo mjesto. Uz nju najčešće je nastupila i sestra Anja Belvanović koja je nastupila u kategoriji do 14 godina. Također, u kategoriji do 14 godina nastupao je i Jakov Tomić koji je na rang listi 18. igrač u svojoj kategoriji.

U kategoriji do 10 godina svojim igrama i nastupima pozornost je skrenula Lena Drmić koja je sudjelovala na završnom Mastersu i osvojila dvanaesto mjesto. U muškoj konkurenciji Ivan Bobetić postao je prvak Slavonije i Baranja čime mu se otvaraju vrata i za napredovanje na nacionalnoj razini.

Od imena koja su se pojavljivala u 2020. godini treba istaknuti: Janu Tomić, Ivu Zetović, Ivana Ostrogonca, Anu Išasegi, Tenu Kardinal, Enu Barišić, Lovru Jurasa Emu Racić, Niku Milošević, Niku Hardija, Josipa Miloševića, Tina Duvnjaka, Lovru Vuka, Frana Vučića…

Teniski klub „Đakovo“ pokazao se i kao odličan organizator turnira. Tako treba spomenuti tradicionalno osmo državno prvenstvo „Reibli memorijal“ kojega organizira Hrvatska unija tenisača. Još jedan tradicionalni turnir je Memorijal Zlatko Knežević. Osim toga, tu je i mnoštvo turnira za mlađe dobne skupine – Otvorena prvenstva Grada Đakova od 10, 12, 14 godina.

Još jedna novost ove je godine privukla pozornost šire sportske javnosti. Izgradnja je to zatvorenoga teniskoga kompleksa koji bi bio jedini u Slavoniji i Baranji i koji bi bio izgrađen po standardima za međunarodna teniska natjecanja. Iza ovoga projekta stao je i Grad Đakovo: izrađena je projektna dokumentacija i sada se čekaju natječaji Europske unije za takve namjene.

VATERPOLO KLUB ĐAKOVO

Đakovački vaterpolisti u 2020. godini nisu nastupili u Trećoj hrvatskoj vaterpolo ligi – Slavonska skupina jer je korona virus diktirao ritam. Mjere stožera Civilne zaštite diktirale su događanja u bazenima tako da su se đakovački vaterpolisti morali zadovoljiti samo promocijskim aktivnostima kako kluba tako i Grada Đakova.

Članovi Vaterpolo kluba „Đakovo“ po drugi su puta nastupili na tradicionalnom 23. Maratonu lađa u Metkoviću. Na sionici od 22,5 kilometra Đakovčani su, 8. kolovoza u konkurenciji 35 posada, osvojili 27. mjesto. Da nije bilo nezgode i potapanja lađe na početku utrke, kada je na nju naletjela suparnička lađa, izgubljenih desetak minuta, bilo bi i bolje. No, unatoč tome, „đakovački gusari“ ostavili su upečatljiv trag jer oni ipak dolaze iz kontinentalnog dijela Hrvatske u kojemu vodeni sportovi i nisu baš najrazvijeniji.

Dva nastupa đakovačkih vaterpolista u Metkoviću nisu ostala nezapažena. Tako su „đakovački gusari“ 12. studenoga dobili vrijedan poklon: Ivica Mioč, vlasnik Auto škole Žabac iz Đakova uručio Neretvansku lađu te vesla i parić (kormilo) koji će biti dodatni vjetar u leđa u pripremi za sljedeći neretvanski nastup za kojega su se Đakovčani već počeli pripremati.

Uz vrijedan sportski poklon, Ivica Mioč poklonio je i dvije tone mandarina đakovačkim osnovnim školama. Lijepa gesta, za svaku pohvalu.

Đakovačku posadu u Metkoviću činili su: Bruno Markulić (kapetan), Ivan Išasegi, Karlo Ditrih, Marko Grbavac, Neven Markulić, Domagoj Marković, Stjepan Barišić, Krešimir Željeznik, Ivan Gurdon, Borna Išasegi, Robert Selec, Nikola Barišić, Davor Rac.