Povodom Međunarodnog praznika rada, jutros je na đakovačkom korzu Most Đakovo održao prigodnu konferenciju za medije. Uz njihovu kandidatkinju za gradonačelnicu Irenu Gluhak Forempoher, konferenciji su prisustvovali i kandidat za njezinog zamjenika Robert Majstorović, dio liste za Gradsko vijeće te Ivica Šimundić, nositelj Mostove liste za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije.

Prva je riječ uzela Irena Gluhak Forempoher rekavši kako se u svijetu još uvijek vodi borba za radnička prava:

“Borba za radnička prava još uvijek traje, još uvijek radnici nemaju 8 sati odmora, 8 sati za, kako se tada zvalo, kulturno obrazovanje i slično.”

Govoreći o gospodarskim mjerama, uključujući poticanje gospodarstva na lokalnoj razini, smatra kako treba imati socijalnu dimenziju:

“Treba se misliti o tome tko je krajnji korisnik mjera, a krajnji korisnici su radnici. Znači svaka mjera kojom se sada licitira u milijunima da bi se nešto dalo za gospodarstvo, jednostavno nije uspješna ukoliko ne dolazi do krajnjih korisnika, ukoliko će radnici i dalje imati istu plaću, iste uvjete rada, isti loš standard.”

Smatra kako se ovi problemi mogu riješiti samo onim projektima koji će kao krajnji rezultat imati ili novo zapošljavanje ili poboljšane uvjete rada ili povećanje plaća te da ljude ne smiju impresionirati milijunski iznosi uloženi u gospodarstvo kojima se ništa nije postiglo na tom planu.

“Druga stvar koju Grad može napraviti kako bi poboljšao uvjete rada jest briga o vlastitim prostorima. Puno se govori također o financijskim sredstvima koja se daju za vrtiće, za školstvo, za kulturu, za gospodarstvo, a na kraju opet djelatnici u tim ustanovama i sektorima nemaju nikakve koristi od toga. zato treba poboljšati uvjete rada na lokalnoj razini kroz poboljšanje infrastrukture u kulturi, sportu i drugim sektorima.”, rekla je Irena Gluhak Forempoher.

Nekoliko puta su Mostovci već isticali kako na poboljšanju uvjeta rada žele raditi kroz poduzetničke inkubatore među kojima ističu IT inkubator kao onaj s najvećim potencijalom u Đakovu. Nešto više o tome rekao je Miljenko Švarcmajer, jedan od Mostovih kandidata s liste za Gradsko vijeće Grada Đakova:

“Drago mi je da mogu dati doprinos stvaranju Đakova 2.0. Moja ideja je stvaranje IT inkubatora u gradu, jer IT nudi hrpu deficitarnih zanimanja, a Đakovo je još netaknuto u tom području. Znači mlade bi ostavili u gradu stvarajući IT inkubator i educirajući ih s aktualnim tehnologijama. U IT sektoru su nešto veće plaće i vjerujem da bi za to bilo dovoljno zanimanja da naši mladi ostanu u gradu. Riješili bi problem iseljavanja mladih iz grada i još bi imali veće plaće, znači bolje uvjete za život te bismo postigli Đakovo 2.0 – bolji grad”

Most je zajedno s Hrvatskim suverenistima predao kandidacijsku listu i za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije, a njezin nositelj je Đakovčanin s adresom u Osijeku Ivica Šimundić koji je također rekao nekoliko riječi:

“Nadovezao bih se na Irenu, prema Ustavu, svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo na rad i slobodu rada i svako ima pravo na jednakost i dostupnost posla. Svjedoci smo da u Republici Hrvatskoj nažalost određene privilegije imaju određene strukture i zalagat ćemo se da svi imamo tu jednakost i mogućnost dobivanja posla. Nadalje, da se s tim poslom ostvari zarada koja će biti dostojna svih i njihovih obitelji.”

Na kraju se Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu zahvalila svima koji su potpisali za njih te svima čestitala Međunarodni praznik rada.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo