Na današnjoj konferenciji za medije u svojim stranačkim prostorijama, Most Đakovo predstavio je Irenu Gluhak Forempoher kao svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Đakova te Tinu Blažević kao predstavnicu liste za Gradsko vijeće Grada Đakova.

Kandidatkinje je na početku predstavio predsjednik Mosta Đakovo, Robert Majstorović, istaknuvši da su njih dvije prave osobe za kandidaturu, naglasivši kako Irena Gluhak Forempoher ima liderski potencijal potpuno kapacitiran za funkciju gradonačelnika Grada Đakova. Dodao je kako je Irena Gluhak Forempoher nestranački kandidat, dok je Tina Blažević dio Mosta od samih početaka.

Irena Gluhak Forempoher: Vodit ću konstruktivnu i kritičnu kampanju

Magistar europskih političkih i upravnih znanosti Irena Gluhak Forempoher studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na sveučilištu Pantheon-Assas (Paris II) i College of Europe (Brugge, Belgija). Trenutno je doktorand na Europskim studijima na Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku. Radi već 15 godina u Hrvatskom institutu za lokalnu samoupravu kao projektni menadžer i vlasnica je obrta Euroskop – razvoj i istraživanja, koji se bavi pripremom i upravljanjem projektima financiranih iz EU i drugih fondova, izradom stručnih studija i planiranjem.

Prilikom svog predstavljanja, Irena Gluhak Forempoher, istaknula je kako ne želi ničije „bianco povjerenje“, nego želi da ljudi pregledaju njezin program i program i na temelju toga procjene tko zaslužuje povjerenje za upravljanje gradom.

Najavila je konstruktivnu i kritičnu kampanju u kojoj ju zanima samo pobjeda i mjesto gradonačelnice Đakova, a ne mjesto na listi ili neki drugi posaoKao neke od okosnica svog programa uređivanog sa stručnjacima iz raznih resora istaknula je:

  1. Jačanje gospodarstva i poduzetništva, kao preduvjet svih preduvjeta da se i drugi segmenti društva oporave, kroz rasterećenje od lokalnih nameta i jasna očekivanja od Poduzetničkog centra.
  2. Modernizacija gradske uprave kroz stimulativnu politiku ljudskih resursa.
  3. Povezivanje s prigradskim naseljima (biciklističke i pješačke staze).
  4. Javni prijevoz unutar grada (smart bus).
  5. Đakovo kao srce Đakovštine – suradnja s okolnim općinama
  6. Posebna pažnja udrugama kroz poticanje profesionalizacije udruga.
  7. Nastavak trenda socijalnih davanja (sufinanciranje udruga, sufinanciranje sporta, porodiljne naknade, stipendije…).
  8. Zaštita prirode, sport i rekreacija (prilaz Jošavi, staza do Dragotina, administrativno rasterećenje sportskih klubova, posvećenost mlađim uzrastima, problematika dvoranskih sportova, problematika raspolaganja nogometnim igralištima u vlasništvu Grada).
  9. Zatvoreni bazen (realizacija kroz zelene pogone i nisku potrošnju energije).

„Program planiram ostvariti uz podršku Mosta i drugih nestranačkih kolega koje naša platforma okuplja i naravno svih onih koji dijele našu viziju boljeg grada“, istaknula je Irena Gluhak Forempoher.

Tina Blažević: Ne idemo glavom kroz zid

Mostova kandidatkinja za Gradsko vijeće Grada Đakova, Tina Blažević, članica je Mosta od samih početaka, a od 2007. godine radi kao učiteljica matematike u Starim Mikanovcima. Završila je i postdiplomski studij, majka je dvoje djece, a u slobodno vrijeme bavi se jahanjem:

„Drago mi je što predstavljam listu Mosta za Gradsko vijeće Grada Đakova. Irena je dala jasne poruke, a smatram da sve ideje koje imamo prvo dobro razradimo, posavjetujemo se sa stručnjacima, ne idemo glavom kroz zid, osluškujemo građane, sami vidimo na kakve probleme nailazimo i onda ih idemo rješavati kroz određeni period“, rekla je Tina Blažević.

Robert Majstorović: Molimo građane da daju svoje prijedloge

Za kraj je riječ uzeo predsjednik Robert Majstorović zahvalio se Ireni i Tini i najavio u kojem smjeru bi trebala ići kampanja pod nazivom „Đakovo 2.0 – bolji grad“:

„Želio bih predstaviti „Đakovo 2.0 – bolji grad“ platformu kroz koju ćemo predstaviti naša razmišljanja i rješenja, ali i ljude koji iza toga stoje. Oznaka „2.0“ označava napredniju verziju nečega, jer mislimo da grad može i mora biti bolji. „Đakovo 2.0.“ imat će koncept podcasta gdje iznošenje razmišljanja i ideja u lokalnoj zajednici poprima jednu novu dimenziju. Pozivamo sugrađane da prate te podcaste, i daju svoje prijedloge.“

Igor Kretonić

Foto: Moje Đakovo