Odmah po završetku parlamentarnih izbora mogli smo vidjeti kako je došlo do neslaganja u stranci Most. Sve je kulminiralo istupom bračnog para Raspudić, koji je napustio most te će oboje u radu Hrvatskog sabora sudjelovati kao nezavisni zastupnici.

Situacija na nacionalnoj razini se odrazila na lokalnu, točnije na grad Đakovo, čija je podružnica Mosta ostala bez tri vrlo važne članice.

Irena Gluhak Forempoher dala je ostavku na sve dužnosti u stranci Most – na dužnost povjerenika za grad Đakovo i okolicu i članstvo u županijskoj koordinaciji stranke, te je istupila iz članstva Mosta. Isto su postupile i Natalija Bošnjaković, najstarija članica Mosta u Đakovu i Tina Blažević, Mostova vijećnica u gradskom vijeću.

Povodom toga na našu je adresu stiglo priopćenje Irene Gluhak Forempoher, koje prenosimo u cijelosti:

“Ovim Vas putem obavještavam da sam 1.svibnja 2024., dala ostavku na sve dužnosti u stranci Most – na dužnost povjerenika za grad Đakovo i okolicu i članstvo u županijskoj koordinaciji stranke, te sam istupila iz članstva Mosta. Iz članstva su istupili i mnogi drugi članovi gradske organizacije, a među njima i Tina Blažević, Mostova vijećnica u gradskom vijeću grada Đakova te Natalija Bošnjaković, prvi član Mosta u Đakovu. Razlog tome je što se Most nakon parlamentarnih izbora, a uoči izbora za EU parlament, ideološki smjestio na mjesto u političkom spektru u kojemu mi sebe ne vidimo i za čiju agendu ne želimo raditi.

Način upravljanja strankom također je preslikan iz ideološki bliskih struktura, a u kojima se u ime ideja i ciljeva žrtvuju demokratičnost i transparentnost. Do 24. travnja sam mislila da je to problem koji je prisutan samo na našoj regionalnoj razini, te sam inicirala njegovo rješavanje, no nakon događanja vezanih uz istupanje bračnog para Raspudić, te analizom svih dosadašnjih istupanja prominentnih članova, uvidjela sam da je to modus operandi na svim razinama, odnosno da su demokratičnost, transparentnost, kompetencije pa čak i izborni rezultati, manje bitni od nečeg drugog. Što je to „nešto drugo“, nisam sigurna, no Most je krenuo na put u (meni) nepoznato, a na put se ide bez cilja i plana te ne mogu zagovarati nešto u što 100% ne vjerujem.

Odluka nije bila laka s obzirom na sve zajedničke „bitke“ koje smo prošli kroz nekoliko izbornih ciklusa i građanskih inicijativa, te moj protekli rad na reanimiranju i širenju članstva, izgradnji baze simpatizera i povećanju vidljivosti Mosta na lokalnoj razini općenito. Tim više što su u tijeku izbori za EU parlament, a slijede izbori za mjesne odbore i lokalni izbori, na kojima smo kao gradska organizacija trebali „kapitalizirati“ uloženi trud i dosadašnje rezultate. Naime, naš je izborni rezultat najbolji Mostov rezultat u IV. izbornoj jedinici u zadnje 4 godine, veći od nacionalnog prosjeka, a moj rezultat kao gradonačelničkog kandidata na lokalnim izborima 2021. je bio respektabilan i u usporedbi s mnogim eksponiranijim i prominentnijim stranačkim kolegama iz drugih dijelova Hrvatske.

Politikom sam se uvijek bavila, i prije nego što je Most postojao. Politika mi je na neki način i struka, a demokracija i ljudska prava cilj od kojega se ne odustaje. U kojem će obliku to djelovanje biti ubuduće, nisam potpuno sigurna, no nešto ću već smisliti skupa s kolegama i drugim ljudima koji su spremni za promjene i imaju što ponuditi.”

Nakon gubitka tri vrlo važne članice, đakovački Mostovci zasigurno se moraju presložiti, jer pred vratima su izbori za Vijeća mjesnih odbora, a sljedeća godina donosi nam i lokalne izbore.

Igor Kretonić
Foto: Most