U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek jučer (6. lipnja 2024. godine) je počeo 4. Međunarodni znanstveno-stručni skup Food Industry By-Products. Cilj skupa – na komu se okupilo više od 100 znanstvenika, stručnjaka i studenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Norveške, Poljske i Srbije – je promoviranje kružnog gospodarstva u proizvodnji i preradi hrane te prezentacija mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije u različitim područjima ljudske djelatnosti. Uz organizatore i sudionike, svečanom otvaranju nazočili su obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. art. Robert Raponja, dekan PTFOS-a prof. dr. sc. Jurislav Babić i drugi uzvanici.

– Ovakvi skupovi imaju veliku važnost te od nazočnih stručnjaka i znanstvenika očekujemo odgovore u vezi proizvodnje hrane i iskorištavanja svega što nastaje u proizvodnom procesu od sirovine do konačnog proizvoda, osobito da pronađu najbolja rješenja, metode i tehnike što s nusproizvodima. Radi se o kružnom gospodarstvu i poljoprivredi koja je najvažnija gospodarska grana u Osječko baranjskoj županiji. Imamo više od 212.000 iskorištenih hektara, dajemo 35 posto proizvodnje mesa, 33 posto proizvodnje mlijeka, pa su i izazovi u proizvodnji veliki – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

U ime Sveučilišta u Osijeku kao pokrovitelja skupa, nazočne je pozdravio prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za međuinstitucijsku suradnju. Čestitao je organizatorima i promotorima što su osmislili bogat i zanimljiv program koji ne samo da popularizira znanost već daje i uvide o mogućnostima kako se kreativnim i inovativnim idejama može riješiti brojne probleme prehrambene industrije. Kazao je da Prehrambeno-tehnološki fakultet tomu značajno doprinosi svojim znanstvenim i istraživačkim aktivnostima, a svim sudionicima poželio je uspješan rad.

– Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek je danas moderno visoko učilište, a uz nastavni, znanstveni i stručni rad vrlo važan dio naših aktivnosti predstavlja i organizacija međunarodnih konferencija. One okupljaju velik broj znanstvenika i stručnjaka iz gospodarstva iz Hrvatske i inozemstva, a uz ovu, PTF organizira još tri međunarodne konferencije. Kao dekan Fakulteta i član Projektnog tima doista sam ponosan što konferencija kontinuirano raste i po broju sudionika, a posebno me veseli bogat program i što ćemo imati priliku čuti brojna zanimljiva i aktualna predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inozemstva – kazao je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan PTFOS-a. Osječko-baranjskoj županiji na čelu sa županom Matom Lukićem zahvalio je na potpori za organizaciju konferencije i brojne druge aktivnosti PTF-a.

Pokretač i predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora skupa prof. dr. sc. Drago Šubarić, inače prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku, istaknuo je kako je Food Industry By-Products ozbiljan međunarodni znanstveno-stručni skup.

– Pandemija koja nas je nedavno zahvatila, kao i međunarodni sukobi koji su u tijeku, ukazali su na značenje prehrambene industrije kao globalno jedan od najvećih gospodarskih sektora, a pokazali su i značenje vlastite proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane. S druge strane, znamo da se proizvođači hrane danas susreću s brojnim poteškoćama zbog porasta cijene energije i broja stanovnika, promjene prehrambenih navika, korištenja poljoprivrednih sirovina za rješavanje svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva i slično. Brojni su scenariji koji govore što će se dogoditi kada dođe do porasta temperature za jedan stupanj celzijusa, što će se dogoditi kada površine obradivog zemljišta uskoro dođu na vrijednost od 0,14 ha? Naravno, to je posljedica i porasta broja stanovnika, ali i posljedica devastacije zemljišta i prenamjena za koje smo sami krivi. Pitanje je hoće li tehnologija sve to nadomjestili – kazao je Šubarić te nastavio:

– Proizvodnja hrane podrazumijeva trošenje ogromnih resursa iz prirode, ali i emitiranje u okoliš tvari koje u konačnici utječu na kvalitetu života. Zbog toga smo svjesni da je prehrambeni sustav jedan od ključnih za rješavanje problema suvremenog svijeta i da se, između ostaloga, namjerno trebaju temeljiti promjene koje bi mogle pomoći rješavanju gorućih svjetskih problema, od problema gladi iz klimatskih promjena do očuvanja okoliša. I zbog toga ćemo danas i sutra govoriti o proizvodnji hrane s naglaskom na nusproizvode prehrambene industrije koji su jedan od velikih problema koji u značajnoj mjeri utječe na poslovanje prehrambene industrije i na okoliš. Pitanje nusproizvoda postalo je jedan od najdužih rastućih područja istraživanja te je navedeno kao prioritet u različitim strateškim dokumentima iskorištenja nusproizvoda prehrambenih industrija kao potencijalnih sirovina u proizvodnji hrane i kroz druge namjene – rekao je Šubarić.

Ovogodišnji dvodnevni skup se održava kroz plenarna, pozvana, usmena i posterska priopćenja te radionice, a za njegova će se trajanja održati i promocija znanstvene monografije „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“ – Knjiga 5, čiji je izdavač PTFOS, a urednici Drago Šubarić, Midhat Jašić i Stela Jokić. Uz Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, organizatori skupa su Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Udruženje za nutricionizam i dijetetiku, Poljoprivredni institut Osijek, Hrvatski veterinarski institut, Institut za poljoprivredu i turizam, European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG iz Nizozemska i Hrvatska zaklada za znanost.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija