Maja Muškić poznata je đakovačka novinarka, zaposlenica u gradskoj upravi zadužena za protokol, autorica nekoliko zbirki poezije, jedne fotomonografije, a od sinoć službeno, nakon promocije u đakovačkom Centru za kulturu, i jednog proznog djela pod nazivom „Kisnut će kišobran“.

Uz sve to, Maja je majka 27-godišnjeg Stjepana, mladića s teškoćama u razvoju, koji je upravo glavni lik, ove duhovite, ali i vrlo poučne knjige s crticama iz njihovog života satkanim u 13 priča i 20-ak minijatura koje prikazuju njihove svakodnevne dijaloge. Radnja knjige kreće prvom pričom iz đakovačkog rodilišta, kada je Maja u dobi od 22 godine rodila Stjepana te se nastavlja na njihov suživot od spoznaje da će biti majka djeteta s teškoćama u razvoju.

Promocija je u Centru za kulturu okupila brojne znatiželjnike, a o knjizi su nekoliko riječi rekli Robert Francem – ispred izdavača, Suzana Župan – Majina dugogodišnja kolegica, novinarka Glasa Slavonije i autorica predgovora, Mirko Ćurić – poznati đakovački kulturnjak, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata i autor pogovora te sama autorica. Ovaj događaj glazbenim je izvedbama upotpunio Goran Bošković, poznati đakovački glazbenik i frontmen grupe Fluentes.

„Pero života počesto nadmaši najveće ruske klasike“

U ime izdavača, Robert Francem rekao je kako sam izdavač nije ovdje imao puno posla, jer posao kojeg se Maja uhvati riješen je u startu, a tako je bilo i s ovom knjigom.

Autorica predgovora, Suzana Župan, dugogodišnja je Majina kolegica iz Glasa Slavonije i njoj je pripala čast napisati predgovor knjige. Rekla je kako je knjigu pročitala, vrlo brzo, pitko, ali u isto vrijeme i pažljivo jer je ova knjiga pisana perom života, a kao što je rekla u predgovoru: „Pero života počesto nadmaši najveće ruske klasike.“. Osvrnula se i na sam sadržaj knjige, posebno na kratke dijaloge mame i Stjepana: „Ti kratki dijalozi su vrlo kratki, ali na kraju uvijek imaju poruku, bilo ozbiljno, bilo vrlo duhovitu. Stjepan je u svojim pitanjima vrlo radoznao, njegova pitanja zadiru u svakodnevni život pa čak i u politiku, u državne praznike, glazbu, informativne emisije. On je u nekim svojim pitanjima krajnje, dječje, radoznao, da bi već u nekim svojim idućim pitanjima, zaključcima, poruci zapravo vrlo duhovit i vrlo odrastao i mudar poput neke starine sa sjedinama u kosi. Stjepan daje vrlo jednostavna rješenja koja bi trebala biti pouka svima nama.“

Kišobran iz naslova usporedila je s ljubavlju majke koja čuva svoje dijete.

Knjiga je napisana kao priručnik, kao poruka da se može

Autor pogovora Mirko Ćurić istaknuo je da je već sad vidljivo kako je knjiga postigla ono što je htjela, donijeti jednu priču, jedno važno svjedočenje o nečemu što izlazi iz okvira uobičajenosti u našim svakodnevnim životima, a zatim je nastavio: „Ovaj autobiografski zapis zaista je hrabar, jer nije lako iznijeti, neke stvari koje možda nikada nisi mislio napisati, pred čitatelje i dati im da prosude tekst i zaista vide jedno svjedočenje koje će biti primjer drugim osobama koje imaju slične, neću reći probleme, jer pokazuje se u ovoj knjizi da to nije problem, nego radost.“

Naglasio je kako će se čitatelji, čitajući ovu knjigu zabaviti, ali i izvući brojne pouke o životu.

Zatim je riječ uzela Maja Muškić, ona zbog koje se u ovoj listopadskoj večeri napunio Centar za kulturu. Zahvalila se svim prisutnima i rekla kako zna da je knjiga kratka, ali da je to tek početak i da već sada ima materijala za novu koja će biti nešto drugačija.

„Vrlo sam otvoreno progovorila o životu s osobom s teškoćama u razvoju, od onih prvih trenutaka kad shvatite da imate dijete s invaliditetom. Nikad ništa ne skrivam pa tako ni ovdje nisam htjela staviti nešto na stranu i praviti se da to nije. To je tako, Stjepan je dijete s posebnim potrebama i treba govoriti o tome.“, rekla je autorica, a zatim nastavila: „Odlučila sam napisati ovu knjigu kao jedan priručnik, kao moju poruku da se može, da treba izvući ono najljepše, ono najbolje. Svojim iskustvom dati motivaciju svim roditeljima za slučaj da se može dogoditi da s djetetom nešto ne bude u redu.“

Naglasila je kako je u ovakvoj situaciji vrlo važno imati ljude koji su uz vas, prijatelje, obitelj, nekog tko će bez obzira na sve stati uz vas.

Izdavač knjige je Ogranak Matice hrvatske Đakovo, za lekturu je zaslužna Ivana Vranaričić, a ilustracije potpisuje Dubravka Radoš.

Program promocije vodila je Vesna Kaselj.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo