U Podgorju Bračevačkom, selu u Općini Drenje, na obroncima planine Krndije, u blizini jezera Borovik, sjedište je tvrtke Balkan lov d.o.o. koja se bavi gospodarenjem lovištem i divljači, lovnim i seoskim turizmom, ratarstvom i stočarstvom te s njima povezanom preradom i uslužnim djelatnostima. U centralnom dijelu lovišta, u Podgorje Bračevačkom, izgradili lovačku kuću s pratećim sadržajima za lovni turizam, ali tu je i velika farma s više tisuća crnih slavonskih svinja, pogoni za preradu i skladištenje mesa. Danas (29. travnja 2021. godine) vlasnik tvrtke Dražen Lozić u radni posjet je pozvao župana Ivana Anušića te ga upoznao s poslovanjem tvrtke, kao i stvaranjem novog brenda, a zajedno su ujedno obišli farmu i proizvodne pogone za suhomesnate proizvode, svježe i smrznuto meso.

– Ovo što smo danas vidjeli je ono što Slavonija treba biti i što je njena budućnost. Zahvaljujući ljudima kao što je gospodin Lozić, ona se vraća na mjesto koje joj pripada. Njihov entuzijazam, vizija i znanje omogućuje nam da imamo kvalitetan, originalan i izvorski proizvod napravljen po principu sljedivosti, dakle od polja do stola, i to od autohtonih sorti, prije svega crne svinje. Slavonija se treba okrenuti proizvodnji, to je njezin put, prije svega u proizvodnji voća, povrća, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, a ovako dobar primjer s regionalne razine moguće je prenijeti i u nacionalne okvire – naglasio je župan Ivan Anušić nakon obilaska.

Poduzetnik Dražen Lozić zahvalio je županu Ivanu Anušiću na posjeti i prigodi da njegova tvrtka pokaže široj javnosti što radi i kako proizvodi. – Želimo pokazati da je moguće ostvariti pozitivnu priču oslonjenu na tradicionalne domaće proizvode. Istina, i u ovom poslu postoje poteškoće, ali zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji imamo prostor za dijalog i konstruktivan razgovor kako bismo pronašli rješenja – rekao je Lozić.

– Proizvodnja autohtone crne svinje traži drugačiji pristup u proizvodnji i uzgoju, a njezini proizvodi imaju drugačiji okus, okus tradicije i vrhunskog proizvoda. Ovakva proizvodnja najsličnija je onoj nekada, i to u svim fazama, od uzgoja svinje do finalnog proizvoda – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling.

Tvrtka Balkan lov d.o.o. je zakupac dva državna lovišta; Koha-Kozarac u Baranji i Popovac-Krstovi kod Đakova, u kojima obitavaju brojne vrste autohtone divljači (jelen obični, jelen lopatar, srnjak, divlja svinja te muflon). Tvrtka ima veliku farmu crnih svinja, odnosno oko 1.000 matičnih krmača i 9.000 crnih slavonskih svinja, a osim „fajferica“ imaju i oko 700 običnih jelena i oko 1.000 divljih svinja. Posjeduje oko 500 ha zemljišta na kojem se proizvodi hrana za svinje i divljač te vlastiti pogon za preradu mesa, što čini zaokružen proizvodni proces. Od crne slavonske svinje proizvode kračicu, buđolu, buncek, mast, čvarke, kulen, kulenovu seku, slaninu, pečenicu, a prodaju i svježe meso od fajferice. Nakon što su u potpunosti zaokružili proces proizvodnje počeli su otvarati i vlastitu maloprodajnu mrežu; koncem lipnja otvorili su trgovinu na centralnoj tržnici u Osijeku, koncem srpnja na zagrebačkoj tržnici Dolac, koncem rujna prodajno mjesto u Splitu, a sredinom listopada trgovinu u Portanovi u Osijeku, gdje su samo desetak dana kasnije otvorili i svoj prvi street food.

Tvrtka Balkan lov d.o.o. zapošljava više od 30 radnika, a taj broj se u zadnjih godinu dana kontinuirano povećavao s obzirom na otvaranja trgovina i grill kućica koje nude proizvode od crne slavonske svinje i divljači. S povećanjem maloprodajnih mjesta pokazala im se potreba i za proširenjem proizvodnog pogona, pa je ulaganjem vrijednim 5 milijuna kuna krajem 2020. godine proširen pogon za preradu mesa, koji je sada tri puta veći u odnosu na stari. Tvrtka ulaže i u obnovljive izvore energije te je u solarnu elektranu snage 550 kW investirano oko 4 milijuna kuna.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija