Povjerenstvo u sastavu Roman Brzica, fotograf, Marija Burek, direktorica TZG Đakova, Sanja Rogoz – Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam grada Đakova i Robert Francem, zamjenik Gradonačelnika grada Đakova, izvršilo je terenski pregled ukupno pristiglih šest prijava, 13. veljače 2021. godine, te donijelo odluku o najboljima na temelju originalnosti, kreativnosti, duhovitosti i načinu uređenja:

1.Mjesto: KONZUM

Tema: Orači (slavonski orači)

Prostor uredio: Stjepan Juriša

Orači (slavonski orači) u Đakovštini poznati kao ”Kešinački orači” predstavljaju maskiranu grupu ljudi koja po selu izvodi šaljive priredbe oranja i sijanja… U nekim selima Đakovštine dan maskiranja zovu i ”Radusni dan”. Djevojke nose mušku nošnju a momci žensku nošnju. Tako obučeni obilaze selo cestom. Iza orača idu maskirani bušari koji siju (bacaju pljevu poslije oranja).

4X4A0815
4X4A0814

2.Mjesto: TRANZISTOR

Tema: Izvještavanje Teda i ekipe sa Đakovačkih bušara

Prostor uredila: Ružica Mikešić

Ted je svoj nastavak odlučio napraviti na Tranzistoru! Prihvatio se mikrofona, a prva gošća mu je bila Tedica. Odsvirala je na gitari prikladnu bušarsku pjesmu! Roza i ekipa, kao prateći bend, ipak je ostala u prizemlju i gostila se krofnama i pićencem! Back vokali, Polarci, su od previše šećera malo i zakunjali na trosjedu…. 150 balona je zašarenilo radio, a ujedno obilježilo Svjetski dan radija! Na izlogu i prozorima oslikane su 3 maske, a ljepotica katedrala krasi jedno od prozora.

4X4A0903
4X4A0927

3.Mjesto: CVJEĆARNICA STELLA

Tema: Naopaki svatovi

Prostor uredila: Anica Švarcmajer

”Ajd’ korono da te ispratimo, da se s tobom više ne patimo”

4X4A0840
4X4A0846
4X4A0848

Van konkurencije – posebna pohvala – Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Tema: Vukojevački starcevi

Prostor uredio: Stjepan Juriša

Običaj je nastao prije više od 150 godina, a nositelji tradicije su neoženjeni mladići sela koji se na dan poklada spremaju u starceve. Starcevi odijevaju duge bijele gaće, bijele košulje dugih rukava i crni somatski frosluk. Na leđa pričvršćuju „u tri ćoška“ složenu, vezenu maramicu. Na bokove također pričvršćuju maramice, a oko struka stavljaju od 5 do 7 zvona koja su povezana na kožni pojas i omotana tkanicom ili trobojnicom. Obuvaju crne cipele- bakanđe i stavljaju kožne štitnike kamašne, a na ruke stavljaju štrikane narukvice. Na glavu stavljaju rgaču, a u ruci nose drvenu šibu na vrhu koje je kugla – čulu.

4X4A0993

Izvor: TZ Grada Đakova