„Čežnja za novim životom ne može se roditi u izoliranoj, zatvorenoj i nezadovoljnoj egzistenciji“, naglašava urednik doc. dr. Boris Vulić u svom uvodniku Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije za ožujak koji obrađuje temu „Život vječni“. O temi broja pišu: Marinko Vidović („Novozavjetni govor o životu (vječnomu)“); Marijan Steiner, („Prema punini života“); s. Valerija Kovač („Dijaloška besmrtnost – Joseph Ratzinger o vječnom životu“); Ivica Žižić („Prozori vječnosti“); Saša Horvat („Rođenje ideje vječnosti u zapadnom duhu“); Josip Berdica („Život vječni u zajedništvu ljubavi čovjeka i Boga“); Anto Orlovac („Kršćanska groblja – svjedočanstvo vjere u vječni život“).

U kolumni za svećenike – Svećeničke refleksije – Oliver Jurišić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije piše na temu „Grijeh“. Nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić započeo je novi feljton pod naslovom „Odnos Đakovačke i Srijemske biskupije i zagrebačkog nadbiskupa, blaženoga Alojzija kardinala Stepinca (1)“. Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše pod naslovom „Motuproprij Spiritus Domini. Značenje i perspektiva“. Propovijedi su priredili: Mario Brkić, Krešimir Čutura, Tomislav Ćurić, Vladimir Delić, Robert Farkaš, Mato Gašparović, Dario Hrga, Alberto Maggi/Zdenko Ilić, Josip Ivešić i Josip Filipović, koji je osmislio i prigodnu Pobožnost sv. Josipu (u Godini sv. Josipa).

Maja Jakšić promišlja „Nazire li se pandemija depresije?“, a u Razgovoru s povodom pod naslovom „Pravi je trenutak za pokretanje pastoralne prakse za sve krizne situacije“ razgovaramo s Vanesom Šerić, vjeroučiteljicom Đakovačko-osječke nadbiskupije koja je s poslijediplomskim specijalističkim studijem Pastoralne teologije – smjer pastoral kriznih situacija osnovala neprofitnu udrugu „Podrška u kriznim situacijama – PUKS“.

Kolumna za vjeroučitelje Marijana Lončara nosi naslov „Sjaj“, Ana Želinski osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Isus je uskrsnuo!“, Pavao Madžarević preveo je novi niz kateheza za odrasle kardinala Carla M. Martinija – „I pođoše za njim“. „Briga za bolesne, bolesničko pomazanje“ tema je materijala za biblijske zajednice koji je priredio Krešimir Bulat. Dino Klem predstavlja knjigu „Vjera kao eshatološko nestrpljenje. Ogled o Sergiu Quinziju“ Borisa Vulića.

Informativni dio, između ostaloga, donosi Bilješku biskupima i biskupskim konferencijama o slavljima obreda Velikoga tjedna 2021. godine; vijest o napredovanju dr. sc. Davora Vukovića – novog izvanrednog profesora KBF-a u Đakovu, proslavi blagdana Svijećnice, Dana posvećenog života i imendana nadbiskupa Marina, kao i proslavi Stepinčeva, blagdana Gospe Lurdske te 29. Svjetskog dana bolesnika u KBC-u Osijeku. Vijesti o pomoći Banovini te pohodu Caritasovih djelatnika Sisačkoj biskupiji nalaze se na omotu broja, kao i prikaz opatskog štapa iz Valpova o kojemu pišu Drago Marković i Tomislav Ćurić.

Na Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije možete se pretplatiti pozivom na broj 031/208-229 ili slanjem e-maila na adresu [email protected] .

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija