Suradnja Osječko-baranjske županije i ukrajinske regije Vinnytsia, uspostavljena 2011. godine, osobito je intenzivirana s početkom ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Nakon što je Županija u lipnju 2022. godine uputila Vinnytsiji humanitarnu pomoć, suradnja je nastavljena na temu razmjene iskustava po pitanju skrbi o ratnim veteranima. To je bio i povod pozivu načelnika regionalne vojne uprave Vinnytsie, Serhiija Borzova, da izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem 23. listopada 2023. g. posjeti ovu regiju.

– S početkom ruske invazije na Ukrajinu, Osječko-baranjska županija prva je u Hrvatskoj kreirala sveobuhvatni akcijski plan zbrinjavanja i integracije raseljenih osoba pod nazivom „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu. Kontinuirano smo održavali komunikaciju s našim partnerima u Vinnytsiji, koji su izrazili želju da pojačamo suradnju upravo po pitanju brige o ratnim veteranima u ratnom i poslijeratnom razdoblju. Kao zemlja koja je put borbe za neovisnost prošla 90-ih godina, svakako imamo iskustva skrbi o veteranima u poslijeratnom razdoblju, što sam i kao branitelj smatrao iznimno bitnim prenijeti – rekao je župan Ivan Anušić.

Suradnja po ovom pitanju između dviju regija započela je ove godine online sastancima i razmjenom materijala o programima psihosocijalne pomoći i integracije. Sastancima su nazočili i zamjenik župana Mato Lukić te predstavnik Veteranskog centra i predsjednik KUBIS-a Osječko-baranjske županije Antun Blažević, koji su uz župana prisustvovali radnom posjetu Vinnytsiji.

– Kao branitelji, a i predstavnici regionalne vlasti, doista imamo cjelovitu sliku sustava brige o braniteljima u Hrvatskoj, koju smo mogli prenijeti našim kolegama u Vinnytsiji i pomoći im nadograditi njihov sustav, koji je već vrlo dobro posložen, kako institucionalno tako i kroz razne nevladine udruge – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Uz službeni prijem načelnika regionalne vojne uprave Vinnytsie, Serhiija Borzova, program radnog posjeta bio je usmjeren na susrete s ukrajinskim ratnim veteranima kroz posjet nevladinim udrugama, rehabilitacijskom centru i tvrtkama koje su osnovali veterani. Izaslanstvo Županije i vodstvo regije Vinnytsia položili su i cvijeće na Zidu sjećanja na poginule vojnike te na mjestu raketnog napada koji se u Vinnytsiji dogodio 14. srpnja 2022. godine.

– Kroz brojne susrete i razgovore uvjerio sam se u izvrsno postavljen sustav i odnos prema onima koji podnose najveću žrtvu u borbi za neovisnost i suverenost Ukrajine. Pritom bih posebno istaknuo ulogu nevladinih udruga koje čine nadogradnju tog sustava i intenzivno brinu za svaki aspekt života veterana nakon rata, što je izvrstan primjer doprinosa nevladinog sektora – rekao je župan Anušić. U sklopu posjeta dogovoreno je kako će Osječko-baranjska županija organizirati dolazak djece poginulih branitelja iz Ukrajine na odmor u Osječko-baranjsku županiju, po uzoru na program koji Vinnytsia ima uspostavljen s partnerima iz Poljske. Također, dogovoreno je i intenziviranje međuregionalne suradnje, koja bi se osim veteranske skrbi, odnosila i na poljoprivrednu, gospodarsku i druge vidove suradnje.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija