Izbor najboljeg nošenog tradicijskog ruha održava se od prvih Đakovačkih vezova 1967. godine te svoju tradiciju temelji na dobroj volji i aktivnom sudjelovanju pojedinaca i skupina s područja Slavonije, Baranje i Srijema, kao i na angažmanu i suradnji s brojnim stručnjacima etnolozima tijekom ovoga razdoblja. Izbor je utemeljen s ciljem predstavljanja najreprezentativnijih primjeraka narodnih nošnji i očuvanja tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Slavonije, Baranje i Srijema. U tom duhu nastojimo i danas putem ove revije narodnih nošnji prikazati bogatstvo vlastite baštine te pokušati odabrati i nagraditi one koji nose najposebnije nošnje, koji su uložili izniman trud i dali doprinos upravo spomenutom cilju. Zato je važno istaknuti da su upravo sudionici ove revije nositelji tradicijske kulture te da svojim sudjelovanjem aktivno osiguravaju budućnost vlastite baštine.

Kako bi ova revija i izbor uistinu reflektirali uzvišenu sliku naše baštine potrebno je utvrditi kriterije i pravila natjecanja koja slijede u nastavku.

 Natjecanje se sastoji od dva dijela:

– Razgovor sa stručnim žirijem – podrazumijeva individualan razgovor s članovima stručnog žirija prije predstavljanja na glavnoj pozornici.
– Predstavljanje na glavnoj pozornici – odvija se tijekom završnog vezovskog programa „Slavonijo, zemljo plemenita“ u Strossmayerovom

Cilj natjecanja:

Cilj natjecanja je prezentacija narodnih nošnji iz privatnog vlasništva s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

Pri izboru najboljeg nošenog ruha važna su vremenska i stilska usklađenost narodne nošnje (uključujući obuću, češljanje, pokrivalo za glavu), ali i ukupna prezentacija i dojam koji natjecatelj ostavlja. Pod time se podrazumijeva i poznavanje narodne nošnje u koju je natjecatelj odjeven te kontekstualizacija narodne nošnje u period ili prigodu za koju je narodna nošnja noš

U natjecanju postoje tri kategorije koje proizlaze iz uobičajenih oblika tradicijskog života na području Slavonije, Baranje i Srijema:

a. djevojka – neudana ženska osoba od 16 godina starosti do udaje.
b. snaša – udana ženska osoba bez dobnog ograničenja.
c. momak/baja/bećar – neoženjeni mladić od 16 godina starosti ili oženjeni muškarac bez dobnog ograničenja.

 • U svakoj od navedenih kategorija dodjeljuju se tri nagrade, a u kategoriji djevojaka dodjeljuje se i dodatna nagrada za fotogeničnost.
 • Nagrade natjecateljima dodjeljuju se na kraju završnog programa Đakovačkih vezova.
 • Natjecatelji kojima nisu dodijeljene nagrade, dobit će novčani iznos od 500,00 kn za troškove putovanja i spremanja.
 • Natjecatelji kojima je dodijeljena nagrada za 1. mjesto nemaju pravo prijave na natjecanje sljedeće dvije godine.
 • Narodne nošnje i nastup natjecatelja ocjenjuje stručni žiri, koji se sastoji od 5 stručnjaka, etnologa. Svi članovi žirija su stručnjaci u području tradicijskog tekstila te su aktivni poznavatelji narodnih nošnji Slavonije, Baranje i Srijema.
 • Natjecatelji su dužni popunjenu Prijavnicu i fotografije narodne nošnje poslati do 26. lipnja 2022. godine. Naknadne prijave se ne uvažavaju.
 • Prijave na natjecanje primaju se putem e-maila, poštom ili fakso
 • Uz Prijavnicu, potrebno je poslati i Privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka.
 • Slanjem prijavnice natjecatelji daju dozvolu za fotografiranje i objavu fotografija te imena, prezimena i mjesta na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora i suorganizatora.
 • Slanjem prijavnice natjecatelji potvrđuju da prihvaćaju odluku stručnog žirija bez mogućnosti žalbe.
 • Slanjem prijavnice natjecatelji potvrđuju da su pročitali i razumjeli Pravila Revije narodnih nošnji i izbora najboljeg nošenog ruha Slavonije, Baranje i Srijema te da pristaju na njih.
 • Prijedlozi, sugestije, kritike i mišljenja vezana uz reviju narodnih nošnji i izbor najboljeg nošenog ruha moguće je uputiti pisanim putem u roku od 30 dana nakon dodjele nagrada na adresu: Đakovački vezovi, Kralja Tomislava 3, 31 400 Đakovo ili na mail adresu: [email protected] .

Dokumenti:

Privola za prikupljanje i obradu osobnih podataka Izbor Ruho-2022

Pravila natjecanja – ruho 2022. – Đakovački vezovi

Prijavnica – ruho 2022. – Đakovački vezovi

Foto: Andrej Car