Izbori za vijeća mjesnih odbora (VMO) na području Grad Đakova bit će 26. svibnja, isti dan kada i izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, prihvati li Gradsko vijeće na svojoj 13. sjednici, koja će se održati ovog petka, prijedlog gradonačelnika Marina Mandarića. On od početka zagovara ideju kako jedne i druge izbore valja obaviti iste svibanjske nedjelje i o istom trošku, iako je od posljednjih izbora za mjesne odbore, održanih 30. studenog 2014., prošlo više od četiri godine. No, to je tek jedna od točaka dnevnog reda, na kojemu je i odluka o dodjeli javnih gradskih priznanja, Povelje zahvalnosti i Godišnje nagrade Grada Đakova.

Za Godišnju su nagradu nominirani svjetski viceprvaci u naprednoj robotici Iva Mijakić, Ana Švegli i Tomislav Milanović, kao i Ženska vokalna skupina Đakovčanke i Srednja strukovna škola Antuna Horvata. Povelju zahvalnosti, složi li se Vijeće s prijedlogom Odbora za dodjelu javnih priznanja, dobit će Vasilije Topalović, Dajana Zeko, Teodor Horvat, Marijana Matijević i posthumno Jozo Mikić. Povod je njihovu izboru golem doprinos ovih ljudi kulturno-glazbenom životu ili priznanje za iskazanu humanost i volonterski rad.

Vijećnici bi u petak trebali dati suglasnost i na nove statute Gradske knjižnice i čitaonice, a sjednica će započeti uobičajenim aktualnim satom i gradonačelnikovim polugodišnjim izvješćem o radu Gradske uprave od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine.

Danijel Geošić