Brojni mještani okupili su se jučer u Društvenom domu u Budrovcima gdje je nakon stanke zbog koronavirusa ponovno održan tradicionalni Zbor građana. Zboru je uz predstavnike tamošnjeg Vijeća mjesnog odbora sa predsjednikom Đurom Sitom, nazočio gradonačelnik Marin Mandarić, njegov zamjenik Antun Galić, te direktori gradskih tvrtki Univerzala d.o.o. Stjepan Ripić i Đakovačkog vodovoda d.o.o., Ivan Kočiš. Na skupu se ponajviše govorilo o ulaganjima Grada Đakova u to prigradsko naselje. Među istaknutim ulaganjima govorilo se o završenom projektu aglomeracije, priključivanju domaćinstava na sustav odvodnje, prošlogodišnjim značajnim ulaganjima u izgradnju pješačkih staza, javnu rasvjetu… Podsjetimo, novi asfalt, javnu rasvjetu i pješačku stazu s jedne strane dobili mještani Ulice Stjepana Radića, gradi se pješačko-biciklistička staza u Ulici Stanka Lehote na koju se spaja dio na Gupčevom trgu, asfaltirana je i jedna nerazvrstana cesta prema gospodarskim objektima. Za ovu godinu najavljena je izgradnja staza u Ulici Pavleka Miškine, a istaknuta je i potreba za postavljanjem dječjeg igrališta u toj ulici. Privremeno rješenje pronašlo se i za kuću oproštaja koja je bez električne energije a gdje će, kako je najavljeno iz Univerzala, bit postavljen agregat. Na groblju se planiraju graditi staze te postaviti ograda. Zbor građana još jednom se pokazao kao dobra demokratska forma koja se u Gradu Đakovu intenzivnije koristi zadnjih nekoliko godine, jer je i ovaj u Budrovcima protekao u konstruktivnoj raspravi gdje su na mnoga pitanja iznjedreni odgovori.

Na zboru građana bio je i Budrovčanin Mato Muhar o čijim se problemu sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta govorilo u javnosti. On ga je i jučer ponovio, te mu je odgovoreno kako je Grad Đakovo na upit nadležnih institucija dostavio Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, gdje se vidi jesu li određene površine predviđene za povrat, a čestice kojima je raspolagao Mato Muhar na temelju ugovora o privremenom korištenju, nisu predviđene za povrat. Za cjelokupni postupak bio je nadležan nekadašnji Ured državne uprave u OBŽ, služba za imovinsko-prave poslove, Ispostava Đakovo koji je naknadno stavljen pod ingerenciju Osječko-baranjske županije. Onima koji su ostvarili pravo na povrat, Općinsko državno odvjetništvu u Osijeku, Stalna služba u Đakovu, ponudilo je sklapanje nagodbe nakon čega je ista i sklopljena, odnosno potpisana.

Mještani Budrovaca iznijeli su i potrebu izgradnje autobusnog ugibališta na izlazu iz sela prema Đurđancima, a kao najvažnija investicija u narednom periodu spominjala se izgradnja dječjeg vrtića. Grad Đakovo je prošle godine, podsjetimo, kupio kuću u centru sela uz društveni dom, gdje bi se trebao graditi vrtić. Na zboru je rečeno kako je namjera krenuti u izradu projektne dokumentacije.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo