Zgrada Muzeja Đakovštine prva je imala ugrađenu telefonsku liniju u Đakovu, a danas je prva od starijih zgrada s ugrađenim liftom.

Ovog tjedna završavaju se radovi za osposobljavanje lifta u zgradi Muzeja Đakovštine. Lift će se koristiti za odlazak na prvi kat te na prizemlje koje je 40-ak cm od poda i samim time omogućiti starijim osobama, invalidima i osobama s posebnim potrebama posjet izložbama i stalnom postavu Muzeja Đakovštine.

Ministarstvo kulture financiralo je 50% iznosa potrebnog za izgradnju lifta, odnosno 250 000 kuna, dok je ostatak financirao Grad Đakovo, također s 250 000 kuna. Treba napomenuti kako je Grad Đakovo bio podrška Muzeju Đakovštine i aktivno djelovao u realizaciji projekta. Osim što će lift poslužiti starijim osobama, osobama s posebnim potrebama i invaliditetom, poslužit će i zaposlenicima Muzeja. Naime, u dvorištu samoga Muzeja nalazi se zgrada u kojoj je smještena knjižnica, deponij i radionica te će zaposlenici moći lakše distribuirati muzejsku građu iz jednoga u drugi prostor i tako ubrzati poslovni proces.

„ Prva zgrada na prostoru današnjeg Muzeja Đakovštine izgrađena je oko 1850., ali je u ožujku 1884. godine stradala u velikom potresu. Zgrada kakvu danas poznajemo izgrađena je 1896. godine, a danas se nalazi pod zaštitom Konzervatorskog zavoda. Upravo zbog toga bilo je teže doći do odobrenja i brže realizacije projekta izgradnje lifta koji je predan 2018. godine Ministarstvu kulture Republike Hrvatske“,rekao je ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić.

Lift je projektirao diplomirani inženjer Kruno Bajs, dok ga je izgradila đakovačka tvrtka Techno Color uz kooperante specijalizirane za djelatnost liftova. Sljedećeg tjedna će biti kontrola te iz Muzeja najavljuju puštanje lifta u pogon i pozivaju sugrađane i turiste na posjet Muzeju Đakovštine.

Autor: Maja Sajko