Otvorenje izložbe “Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika” bit će u srijedu, 10. studenoga 2021. u 18:00 sati u Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera, Luke Botića 2.

Autor izložbe je Milan Bešlić, a izložba ostaje otvorena do 1. prosinca 2021. svakim radnim danom od 8:00 do 18:00 sati i subotom od 8:00 do 13:00 sati.

Za glazbeni dio programa pobrinut će se učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ “Ivan Goran Kovačić”: 

Eva Drenjančević 4. r. – O.Krutt: Gentle breeze i
Ivan Cigić, 6. r. – A. Loeschhorn: Etida u fis-molu op. 136 br. 20

Iz teksta Milana Bešlića:

“Šest suvremenih hrvatskih umjetnika ispisali su svoju stranicu Božanstvene komedije u likovnom jeziku čvrsto je ukoričivši u knjigu pisanu crtom i bojom kroz sedam stoljeća počev od prvoga cjelovitog izdanja trodijelne, odnosno, trobrodne gotičke katedrale, kako još znaju kazati vrsni poznavatelji Danteova književnog opusa za to remek-djelo talijanske i svjetske književnosti.

Kad kažem da su likovni umjetnici svoje djelo ukoričili u knjigu koja se piše stoljećima, tada nastojim skrenuti pozornost na činjenicu da je Danteovo djelo uvijek aktualna tema. Ono nesmanjenim intenzitetom privlači umjetnike iz cijeloga svijeta, o čemu najslikovitije govore crteži i slike s potpisima klasika europskog slikarstva na stranicama te jedinstvene i do kraja neukoričene knjige.

Dakle, riječ je o paradigmatskim djelima postavljenim u sam pojam slikarske tradicije, počevši od velikih majstora srednjega vijeka do kanonskih autora moderne umjetnosti i smionih promicatelja suvremenoga likovnog diskursa.”

Izvor: Spomen muzej J. J. Strossmayera
Foto: Moje Đakovo