Od sredine prosinca u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba o arheološkim istraživanjima na području grada Đakova. Prva je to arheološka izložba u Muzeju Đakovštine nakon nekoliko godina, a tematski se dotakla različitih arheoloških aktivnosti koje su provedene u Đakovu od 60-ih godina prošloga stoljeća pa sve do prošle godine.

Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji mogu vidjeti raznoliki arheološki materijal i fotografije istraživanja te pročitati nešto više o novim saznanjima koje su spomenutim istraživanjima otkrivena, a kao posebno iznenađenje izložena su i dva primjerka s najnovijih istraživanja u Biskupskom dvoru.

Na izložbi je predstavljeno nekoliko verzija Sparrovog crteža Đakova iz 1697. godine, dijelovi terenskog dnevnika arheologinje Branke Raunig iz 1966. g. gdje opisuje svoja istraživanja Đakova.  Objavljeni su sažeci istraživanja gotičko-barokne katedrale koja je srušena 1880. g., rezultati istraživanja na prostoru Trga J. J. Strossmayera od 2009. – 2017. g. te su objavljene spoznaje dobivene arheološkim nadzorima prilikom zemljanih radova oko srednjovjekovnog zida u Preradovićevoj ulici. Posebna dimenzija izložbe su virtualne rekonstrukcije izgleda Đakova u 14. i 15. stoljeću, te izvorni izgled današnje župne crkve Svih Svetih kada je zgrada bila u funkciji džamije.

Izložba je otvorena do 25. siječnja 2019. godine.

Igor Kretonić

Foto: Muzej Đakovštine