Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo poziva Vas na otvorenje izložbe intarzija i sitnoreza umjetnika đakovačkih korijena Ivana Blande pod nazivom “Sačuvajmo kulturnu baštinu Slavonije” 10. siječnja 2020. u 18 sati!

Ivan Blanda rođen je u Đakovu 16. 12. 1926., a umro u Zagrebu 15. 2. 1990. Djetinjstvo i školovanje proveo je u Đakovu i Osijeku. U duši umjetnik, po zanimanju stolar s majstorskim ispitom, vezan uz drvo, furnir i sve prirodne materijale. Živio je s obitelji u Požegi gdje je u suradnji s tadašnjim kustosima galerija izlagao svoje radove.

U Zagreb dolazi 1963. godine gdje s prof. dr. Antunom Bauerom 1988. otvara veliku izložbu svojih radova. Sve slike simboliziraju Slavoniju koju nosi u srcu. Tijekom vremena uviđa da propadaju stari zanati, da ognjišta ostaju pusta, jer stari umiru, a mladi iseljavaju. To ga strašno boli, te stvara opus radova posvećen temi „Spasimo Slavoniju od iseljavanja, spasimo stare zanate jer to je naša kulturna baština“. Radovi su izrađeni od rezanog furnira (prirodnih listića drveta u posve prirodnoj boji), najčešće na milimetarski sitne dijelove, i lijepljenog na drvenu podlogu.

Izložbu organizira unuka Lana Guliš (akademska slikarica i profesorica likovne kulture i povijesti umjetnosti u Zagrebu) u čast djedu koji je obilježio njezin životni put te povodom njegovog rođendana i 30. godišnjice smrti.

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo