Kao dio ovogodišnjih 56. Đakovačkih vezova, u Centru za kulturu održat će se otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Kasom, diko, u svatove”, koje je na rasporedu u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 20:00 sati.

Radi se o jubilarnoj 30. samostalnoj izložbi fotografija đakovačke fotografkinje Silvije Butković koja bilježi gizdu slavonskih konjanika, krasotu svatovskih zaprega, sudionika svečanih povorka Đakovačkih vezova sve do njihova ovogodišnjega, pedeset šestog izdanja.

Predgovor same izložbe, koji je napisao Izv. prof. dr. sc. Tihomir Živić možete pročitati ovdje:

Kasom, diko, u svatove naslov je 30., obljetničke samostalne izložbe svestrane umjetnice Silvije Butković, upriličene u sklopu ovogodišnjih Đakovačkih vezova. A kada je o Silviji Butković riječ, posjetitelji su već naviknuti na vrhunsku kakvoću njezina slikovnoga izričaja, koji ovaj put bilježi gizdu slavonskih konjanika, krasotu svatovskih zaprega, sudionika svečanih povorka Đakovačkih vezova sve do njihova ovogodišnjega, pedeset šestog izdanja, i uznositost konja u kasu.

Snimke Silvije Butković svjedoče tako o kićenosti zaprežnih kola, nekoć glavnoga prijevoznog sredstva koje je jezdilo širokim cestama i prašnjavim putovima zlatne slavonske ravnice, te o čistokrvnoj ljepoti i plemenitosti osedlanih ili upregnutih bijelaca, riđana, sivaca i vranaca — vjernih čovjekovih pratitelja i u časovima radosti, i u časovima tuge, od krstitka, poklada i svadba do posljednjega počinka, od svakodnevnoga poljodjelstva do prijevoza hrane, od bogatih žetava i vozova sijena do kola natovarenih ogrjevom…

Zapaža, dakle, Butković svu tu raskoš naše žitorodnice i prenosi nam iznova duh ponosne davnine, njezinih seljačkih stanova na poljskim posjedima, na koje nekoć redom na tjedan dana odlažahu netom vjenčani mladenci. Ne promiče njezinu budnome oku ni ukrašena zaprežna oprema za svadbovanja, kada se ženiku kojemu nevjesta bijaše iz drugoga sela upravo zapregom išlo u pohode.

Izvire iz njezinih slika i pomalo sjetno prisjećanje na doba od zaruka do pira, u kojem jahači putovahu do mladenkine kuće kako bi ju djever, kum i svekar „otkupili“ te jelom, pićem, pjesmom i plesom, ovjenčanu poput vile i prstenovanu u znak dane vjere, uz blagoslov ispratili u čvrst mladoženjin zagrljaj. Osmjehuju se sa snimaka Silvije Butković snaše urešene zlatnicima i razveseljeni svati, vihori se stijeg, gotovo čujno pocikuje udavačina i mladenčeva rodbina, lepršaju otarci, i sve to stoga da ti običaji i obredi ne padnu u zaborav, da nam ti bajkoviti prizori budu darovani poput zdravice i zlatoveza, da i mi uz njih gozbujemo poput naših predaka, danima!

Igor Kretonić
Foto: Silvija Butković