U sklopu 18. Festivala znanosti,13. i 14. svibnja 2021.godine održava se Dan otvorenih vrata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.  Svečano otvorenje je u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine u 9:15 sati ispred FAZOS-a.

U sklopu programa bit će otvorena izložba fotografija lipicanskih konja Državne ergele Đakovo “LIPICANAC U ZRCALU UMJETNOSTI”, Đakovčanke Silvije Butković, djelatnice đakovačke Ergele. Silviji Butković ovo je 27. samostalna izložba fotografija. Na izložbi će biti prikazani autorski radovi nadahnuti motivom konja u umjetnosti,

Svoje će mjesto u programu pronaći također i izložba slikarice Stelle Perice iz Osijeka, studentice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Silvija Butković, umjetnička je fotografkinja, književnica, fotoreporterka-dopisnica, licencirana turistička vodičica zaposlena u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Dosada se vrlo uspješno okušala umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigu stvaralaštvu.

Od 2005. do danas priredila je 27 samostalnih fotoizložaba. Njezini su fotografski radovi primljeni na 170 skupnih izložaba u zemlji i svijetu (gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj, zatim u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji i BiH). Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. godinu, 2014. Povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnoga stvaralaštva izdvajaju se tri samostalne poetske zbirke: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže.

Radovi joj se nalaze u 15 antologija haiku pjesništva u Japanu, u dvjema antologijama haiku pjesništva u Italiji i u dvjema antologijama haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu joj je 2007. pripala titula Master Haiga Artist (majstorice umjetničkoga haiga stvaralaštva). Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske. Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo i Foto kluba Rijeka, Hrvatskoga sabora kulture Zagreb (HRSK), Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko- baranjsko-srijemskoga, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, Svjetskoga haiku društva World Haiku Association u Japanu (WHA), Hrvatskoga književnog društva u Rijeci i Udruge slikara Đakovštine Suncokret.

Fotoreporterka je i vanjska suradnica Pixell Medije d. o. o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb, web-portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj.

Igor Kretonić
Foto: Silvija Butković