U okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše” održat će se u Centru za kulturu 25. samostalna izložba fotografija Silvije Butković pod nazivom “Zavičaju stari, zemljico od zlata”. Izložba će biti postavljena u prizemlju i na katu Centra za kulturu, a njezino otvorenje je na rasporedu u utorak 8. rujna s početkom u 18:00 sati.

Izložbu čini postav od 100 fotografija u boji, a tema izložbe su detalji snimljeni fotoparatom duži niz godina u povorkama manifestacije „Đakovački vezovi“, koji narodnim nošnjama daju posebnu prepoznatljivost, u svrhu očuvanja kulturne i folklorne baštine, a posebno tradicije.

Na glazbenom programu u okviru same izložbe nastupit će MVS Bećarine KUD-a “Tena” Đakovo.

Najbolje je ovu izložbu opisao u pregovoru Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca:

“Silvija umije iskustvom vještine zakoračiti putovima prašnjavih sokaka poklanjajući galeriju ljepote blaga tradicijskoga objektivom Đakovačkih vezova. I ne prikazuju fotografije samo motive Slavonije, autorica osvaja raskošnošću svih krajeva Domovine i svijeta. Toplinom i emotivnošću stihova naziva izložbe prožetih umjetničkim fotografskim ostvarajima autoričini radovi osvajaju poput stihova pjesnika Pavla Blažeka klikćući:

Zavičaju stari, zemljico od zlata,

Uspravi klasje, njive i trave,

Otvori svoja gostinjska vrata,

Zagrli oblake i daljine plave!

Autorica, Silvija Butković, rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lo­ši­nju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 25. samostalnih foto-izložbi, a njezine su fotografije primljene na 150 skupnih izložbi u zemlji i svi­je­tu.

Članica je mno­go­broj­nih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo i Foto kluba Rijeka, članica je Hrvatskog sabora kulture Zagreb (HRSK), Matice hrvatske ogranka Đakovo, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskog, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, članica Svjetskog haiku društva World HaikuAssociation u Japanu (WHA), Hrvatskog književnog društva u Rijeci i Udruge slikara Đakovštine „Suncokret“. Fotoreporter i vanjski suradnik je za Pixell Media d.o.o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb, web portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj.

Čast nam je biti medijski pokrovitelj, ove jubilarne, 25. samostalne izložbe fotografija autorice Silvije Butković.

Igor Kretonić

Foto: Silvija Butković