Otvorenjem izložbe dječjih likovnih radova na temu tkanja u prostoru bivše prodavaonice Mana na gradskom korzu počeli su Mali vezovi. Na natječaj je pristiglo 135 radova, a stručno je povjerenstvo izabralo i izložilo tek najbolje. Folklorni je odbor Malih vezova, naime, u tkanju, tradicijskoj tehnici izrade tkanine, koja je u Slavoniji i Đakovštini bila zastupljena od starine do sredine 20. stoljeća, pronašao insipiraciju za temu ovogodišnjeg natječaja.

– Cilj ovoga likovnog natječaja bio je potaknuti sve male sudionike na istraživanje različitih tehnika tkanja, uzoraka i kombinacija boja, a onda i prikazati to u crtežu, slici ili reljefu. Određenu sliku ili uzorak tkanine mogli su interpretirati na svoj način, rekla je u ime prosudbenog povjerenstva Dajana Karas, prof. likovne umjetnosti.

Izložba je dobar primjer interdisciplinarne suradnje i predstavlja dječju interpretaciju baštine, odnosno način na koji tradicija nastavlja živjeti, kazala je etnologinja Muzeja Đakovštine Marija Gačić, podsjetivši kako je prva ideja likovnoga natječaja potekla od Maje Nikačević, učiteljice razredne nastave, koja je aktivno radila na pripremi i ove izložbe.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, koji je najkreativnijim mališanima čestitao i predao priznanja, a za nagradu Univerzalovu sezonsku ulaznicu za Gradske bazene. – Željeli smo Malim vezovima dati status koji zaslužuju, ali i priznanje ljudima koji ih godinama pripremaju, pa smo se u Gradu ovu izložbu odlučili smjestiti u primjereniji prostor i to je ono na čemu nastavljamo i dalje raditi, poručio je Francem.

Treće mjesto u kategoriji vrtića i predškole osvojio je Ilija Mikić (DV Sunčev sjaj Nazaret, mentorica Marijana Mikić), drugo Rafael Vukoja (DV Đakovo, mentorice Darinka Raguž Lučić i Koviljka Prebeg), a prvo mjesto Petra Bojanić (DV Zvrk, mentorice Karolina Perić i Zrinka Marić).

U kategoriji razredne nastave treće je mjesto osvojila Josipa Veselinović (OŠ Josipa Antuna Ćolnića, PŠ Široko Polje, mentorica Verica Sučić), drugi je bio Gabriel Dubravac (OŠ Josipa Kozarca Semeljci, mentorica Marija Orešković), a prvo je mjesto pripalo djevojčici Avanti Konjuh (OŠ Josipa Kozarca Josipovac Punitovački, mentorica Silvija Barišić).

Danijel Geošić