Neočekivano je veliko zanimanje Đakovčana pobudila prva Večer poezije u Strossmayerovu perivoju, gdje je sinoć u lišćem posutom ljetnome amfiteatru bilo oko 250 posjetitelja! Najljepše su pjesme Preverta, Rilkea, Jesenjina, Puškina, Goethea, Simonova, Brela odabrale i govorile na njemačkom, francuskom i ruskom Sanja Vargić i Larisa Adrić, a na hrvatskome Željko Bionda i Nikolina Petrović, uz pratnju Davida Milanovića na akustičnoj gitari. Stihove Prevertova “Doručka”, govorene na kraju, Bionda je, na iznenađenje posjetitelja, pretvorio u igranu scenu kojom je zaključeno ugodno poetsko druženje.

– Pitali smo se kako će gosti prihvatiti poeziju na francuskom, njemačkom i ruskom, iako smo uz većinu pjesama čuli hrvatski prijevod, nadali se da će uživati u ljepoti tih jezika, melodiji i ritmu, vjerovali da će prepoznati emociju koju interpretatori nastoje prenijeti… I eto, čini se da se sve nekako dobro posložilo! Večer poezije, u savršenoj prirodnoj scenografiji, uz intervencije našeg ceremonijal majstora Željka Bionde u vidu svijeća, aranžmana i domjenka, polučila je, moramo priznati, sjajan uspjeh!, sažela je dojmove u ime organizatora Gradske knjižnice i čitaonice njezina ravnateljica Anđelka Blažević. Zadovoljstvo nisu krile ni profesorice Vargić i Adrić s Ekonomske i Strukovne škole.

Za sve koji su sudjelovali u ovom neobičnom susretu pod zvijezdama, koje je dokazalo da prijatelji pisane riječi rado prihvaćaju osvježenja na kulturnoj sceni, 2.K razred Marije Katilović, Srednje strukovne škole Antuna Horvata, pripremio je niz finih delicija.

Danijel Geošić