U Općini Semeljci jučer je javno predstavljen “Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci”, koji je uključivao obilazak gradilišta te prezentaciju dosad izvedenih radova.

Prilikom posjeta gradilištu na projektu “Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci” dionici projekta, predstavnici medija, Đakovačkog vodovoda, Općine Semeljci te Hrvatskih voda obišli su lokacije u Kolodvorskoj ulici i ulici Vladimira Nazora. Dodatno, na tržnici Općine Semeljci održano je javno predstavljanje projekta sa ciljem informiranja javnosti. U sklopu Javnog predstavljanja postavljeni su informativni štandovi na kojima se promovirao projekt dijeljenjem promotivnih materijala i odgovaranjem na pitanja građana, a sve sa ciljem informiranja i educiranja o važnosti vodnokomunalne infrastrukture te doprinosu ostvarenja ciljeva
projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 219.567.261,25 kuna s PDV-om. Sustav odvodnje obuhvaća naselja Semeljci, Koritnu, Kešinci, Vrbicu i Mrzović. Kako je istaknuto na javnoj prezentaciji, na linijskim građevinama odvodnje i vodoopskrbe sveukupno je do sada izvedeno 67 posto ukupnog cjevovoda odvodnje i 70 posto od ukupnih vodoopskrbnih cjevovoda. Na prezentaciji i prostorijama Općine Semeljci uz ostale govornike među kojima je bio direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. Ivan Kočiš, načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević, direktor VGO-a Osijek Željko Kovačević, govorio je gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić. On je kazao kako prikazana prezentacija jasno pokazuje da radovi idu predviđenom dinamikom. Istaknu je i da se nada da će se radovi i dalje nastaviti ovako dovijati, da će biti što manje nezadovoljstva ljudi na terenu. – Mi u Đakovu imamo svježe iskustvo s našom aglomeracijom, koliko je to zapravo kompleksno. Vjerujem da će sutra, po okončanju radova, mještani Općine Semeljci biti zadovoljni što imaju 21. stoljeću primjeren sustav javne odvodnje, istaknuo je. Osvrnuo se i na povlačenje sredstava iz Europske unije na razini cijele RH. – I ovaj projekt Aglomeracija Semeljci doprinosi povlačenju sredstava iz Europske unije. Prema informacijama od resorne ministrice Nataše Tramišak, Hrvatska je na 80 posto iskorištenosti sredstava iz perspektive 2014. do 2020. godine. Kako se ta sredstva još mogu kroz cijelu iduću godinu koristit, predviđanja su da ćemo preskočiti 90 posto.

Tome su doprinijeli i ovaj i mnogi drugi projekti koji su realizirani u vodnokomunalnu infrastrukturu, kazao je gradonačelnik Mandarić. Za iduće razdoblje, dodao je, su također velika očekivanja. – Govorimo li s razine Đakovštine, još uvijek imamo velik dio naselja i općina koje nemaju sustav odvodnje. Đakovački vodovod je tu napravio velike korake po pitanju izrade studijskih i projektnih dokumentacija. Velika su očekivanja od idućeg EU razdoblja, da, kao što će to sad imati općina Semeljci, i druge općine s područja Đakovštine imaju sustav odvodnje, zaključio je.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo