Večeras će se na Strossmayerovom trgu s početkom u 19:00 sati održati peto izdanje međunarodnog đakovačkog jazz festivala JazzVez.

S obzirom na četverogodišnju tradiciju međunarodnog jazz festivala započetu 2012. godine prvim međunarodnim đakovačkim jazz festivalom, odlučilo se nastaviti tradiciju te organizirati peti po redu festival u Đakovu.

Proteklih je godina na festivalu nastupilo mnoštvo jazz muzičara iz cijeloga svijeta pa se tako lista zemalja iz kojih su muzičari dolazili sastoji od Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Austrije, Japana i Srbije. Ne treba napominjati da su na festivalu nastupili svi najvažniji hrvatski jazz muzičari od kojih valja spomenuti Matiju Dedića, Sašu Nestorovića, Davora Križića, Krunoslava Levačića, Zvonimira Šestaka, Adriana Bernobića, Branka Sterpina i drugih.

Koncept festivala je oduvijek bio tri različita benda u jednoj večeri, a nastojalo se do sada iste večeri imati američke muzičare, kao one koji dolaze iz kolijevke jazza, europske muzičare i hrvatske muzičare.

Ove godine je koncept nešto promijenjen pa će većina muzičara biti iz Hrvatske, ali će se ponovno pristupiti trima bendovima, no ovaj put različitog žanra – fusion jazza, big band muzike i vokalnog bossa nova i latin jazza.

Heatwave (fusion jazz)

Prije nekoliko je godina osnovan bend koji je, premda se dugo nije mogao odlučiti za ime, uoči prvog nastupa postao Heatwave. Zajednički interes prema glazbi, entuzijazam i radost muziciranja ključne su komponente koje ove muzičare povezuju u dobar tim. Heatwave stvara vlastitu autorsku glazbu i pri tom fuzionira različite glazbene stilove i utjecaje koji uključuju jazz, funk, rock, bossa novu, klasiku, reggae, afro i pakira u solidan groove. Bend se sastoji od četiri entuzijasta i dugogodišnja prijatelja, koji uz svakodnevne poslove ipak odvajaju dovoljno vremena za glazbu, a to su Krešimir Miloslavić na gitari, Krešimir Grozdek na basu, Marko Čižmešinkin na bubnjevima i osnivač benda Tomislav Ocvirek na klavijaturama. U pripremi je i album koji će zaokružiti njihov stvaralački opus.

Big band Hrvatske liječničke komore

Sklonost liječnika prema jazz glazbi i big band zvuku u Hrvatskoj i Zagrebu ima dugu tradiciju i svojevrsni je brand među glazbenicima. Liječnici su svirali u mnogim uglednim orkestrima kao što su Big band HRT-a, Big band HGZ-a ili različitim vokalno-instrumentalnim sastavima, ali službeni orkestar/ansambl pod okriljem krovne organizacije, Hrvatske liječničke komore, nisu imali.

Ta hvale vrijedna inicijativa počela se ostvarivati sredinom 2018. godine i urodila je kontinuiranim radom Orkestra koji se jednom tjedno u pravilu nalazi u dvorani Češke Besede u Zagrebu i radi na svom repertoaru.

Orkestar većim dijelom čine liječnici i ugledni glazbenici koji surađuju s ponajboljim hrvatskim jazz ili pop glazbenicima. Jedan dio čine i profesionalni glazbenici, koji u ovoj kombinaciji Orkestru daju pečat ozbiljnog muzičkog pothvata.

Tako se na repertoaru Big banda nalaze dobro znane kompozicije iz swing ere, ali i nešto moderniji klasici koji svako mjesto pretvaraju u zanimljivu i uzbudljivu klupsku destinaciju kojom dominira kvalitetna glazba!

Jasna Bilušić & “New Deal” (bossa nova, swing)

Jasna Bilušić je jedno od najzvučnijih imena vokalnoga jazza na ovim prostorima. Glumica i pjevačica, glazbenu karijeru je počela u BP Clubu, kao štićenica Boška Petrovića, da bi tijekom vremena izrasla u jazz divu koju krasi iznimna i originalna interpretacija, karakterističan glas te čista vokalna tehnika. Njen prateći bend zvan “New Deal” (ime im je dao pokojni Boško Petrović), zadnje dvije godine čine legende hrvatskog jazza Salih Sadiković na bubnjevima, Saša Nestorović na tenor saksofonu, mlada zvijezda u strelovitom usponu Marko Bertić na gitari, te dugogodišnji glazbeni suradnik Jasne Bilušić Saša Borovec na kontrabasu. Ovom prigodom sastav će se udaljiti od svog čeličnog repertoara i težište prebaciti na pjesme latino-jazz stila, sambe, bossa nove itd.

Igor Kretonić