Pozivamo vas na prikazivanje dokumentarnog filma “Jedan dan života” u nedjelju 03. ožujka 2019 godine s početkom u 19.00 sati. Film će biti prikazan u dvorani župe Svih svetih, Đakovo.

„Jedan dan života“ dokumentarni je film s tematikom pobačaja. Film se bavi vrlo aktualnom temom koja se može opisati terminima „život“ i „sloboda“.

Od 22. Do 28. veljače prikazuje se diljem Hrvatske.

Iako se na početku filma prikazuju događaji vezani s gradom Rijeka, tema filma puno je šira stoga će se on prevoditi i na druge jezike. Redateljica filma je Marisela Host, a film je nastao u produkciji Rose art d.o.o.

 

Inspiracija za snimanje dokumentarca nastala je nakon što se u Rijeci 19.svibnja 2018. godine održalo nekoliko manifestacija koje su izazvale pažnju i javnost medija. Istog su se dana na riječkom Korzu našli Udruga „Život biraj“ kao građanska inicijativa s događajem „Hod za život“ i inicijativa „Građani i građanke Rijeke“ s događajem „Hod za slobodu“ kojima se pridružila Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s Udrugom „PaRiter“ prema inicijativi „Građanke svom gradu” i u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci koji su istog dana planirali posljednji dan festivala queer i feminističke kulture pod nazivom „SMOQUA 2“.

Na Korzu su se potpuno neočekivano, našli i aktivisti koji su prepriječili rutu „Hodu za život“.
Rijeka je toga dana izgledala kao filmska pozornica. Taj dan obilježili su medijski nastupi, različitost stavova, suočavanja, atmosfere.

Dakle, jedan dio snimanja dokumentarca pripada samim događajima koji su se zbivali na Korzu. Spontano su uhvaćene reakcije i ponašanja svih aktivista, uz autentičnu i sirovu sliku i ton koji su dokumentirali dramatičnu atmosferu onda kad se pravodobno događala, što za gledatelje predstavlja neuljepšanu i uvjerljivu stvarnost.

Drugi dio filma uključuje intervjue sa svim relevantnim osobama koje su se predstavljale ispred organizatora spomenutih manifestacija, ali i sa svima onima koji su na druge načine bili uključeni u ovu tematiku.

Ulaz na projekciju je besplatan.

 

 

Autor: Maja Sajko