U utorak, 26.10.2021. održan je Jesenski sajam u OŠ Budrovci. To je aktivnost u okviru projekta Europska poduzetnička škola koja se u suradnji ove dvije škole provodi već petu godinu zaredom. To je ujedno i način poučavanja međupredmetne teme Poduzetništvo. 

Pripreme su započele radionicom u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici, učenici naše škole su mentori „Malim tvrtkama“ u OŠ Budrovci. Radionicu je održao projektni tim nastavnika Ekonomske škole „Braća Radić“, Đakovo te učenici Vježbeničkih tvrtki. Prvaši su se upoznali s novim pojmovima poput: kućnih boja, logo-a, naziva tvrtke, prodajnog razgovora, cjenika, etiketa, akreditacija, računa i slično, dok su njihovi stariji kolege i kolegice ponavljali gradivo i osmišljavali nove proizvode. Učenici su na radionici osmišljavali ambalažu i kako pakirati proizvode, uređenje štanda i pripremali račune.

Zbog epidemioloških mjera, sajam je ove godine održan u školskom dvorištu i prošao je kao i inače u veseloj i radnoj atmosferi učenika i nastavnika koji su se marljivo za to pripremali. Jesen, kao tema sajma, pruža bezbroj mogućnosti prikazivanja i izrade tradicionalnih i ukusnih sezonskih proizvoda, kao što su sokovi, čajevi, pekmezi, ušećerene jabukesušeni začini te proizvodi od orašastih plodova i žitarica. Ove godine ponuda je bila raznolika, kvalitetna i estetski vrlo primamljiva. Novost na sajmu je bila ponuda toplih sendviča te ručno izrađenih sapuna, bombica i soli za kupanje. Trud koji su učenici i nastavnici uložili u pripremanje sajma bio je vidljiv na svakom koraku i u mnoštvu detalja koji ni jednog posjetitelja nisu mogli ostaviti ravnodušnim.

Osim toga, sudjelovanjem na sajmu, učenici su dobili prigodu pokazati svoju originalnost, kreativnost te umijeće komuniciranja i pregovaranja. Bio je to korak kojim su učenici stekli male, ali značajne vještine u upravljanju osobnim financijama i novcem općenito.

Broj posjetitelja dovoljno govori o tome koliko je tradicija održavanja Jesenskog sajma važna za Budrovce, školu, učenike, nastavnike, ali i roditelje koji su aktivno uključeni u sve sajamske aktivnosti. 

Sajam je bio natjecateljskog karaktera, a članovi povjerenstva koji su ocjenjivali tvrtke bili su: Spomenka Crnoja, Anamarija Gajger,Vesna Šimić, Jelica Paradžik-Lazarevići Tomislav Jurič. Prvo mjesto u kategoriji razredne nastave osvojila je tvrtka SLATKA JABUKA (3. razred)    sa 165 bodova, drugo mjesto dijele dvije tvrtke VESELE RIBICE (2. razred) i CVRČAK I MRAV (2. i 4. razred) sa 157 bodova, a treće mjesto zauzela je tvrtka RUKE (1. i 3. razred) sa 156 bodova.

U kategoriji predmetne nastave prvo mjesto osvojila je tvrtka TOPLO I FINO (8. razred) sa 186 bodova, drugoplasirana je bila tvrtka STARS (5. razred) sa 171 bodom i treće plasirana SLADOKUSCI (6. razred) sa 133 boda.

Titulu NAJLJEPŠI ŠTAND osvojila je tvrtka CVRČAK I MRAV, a pohvalu za PODUZETNIČKU INOVATIVNOST I KREATIVNOST dobili su KMT (Klub mladih tehničara).

Izuzetno smo ponosni na suradnju naših škola i učenika koji međusobno razmjenjuju i prenose iskustva i poduzetničke vještine jedni drugima. Nadamo se da će se ta suradnja i nastaviti jer smo rijetki, a možda čak i jedini u RH, koji ostvaruju suradnju na ovakav način. Cilj nam je u budućnosti njihovo poslovanje podići na višu razinu i upoznati ih s društveno odgovornim poslovanjem.

Pročitajte što o Sajmu kažu naši učenici…

Kristina Tilli, 4. K

Suradnja između srednje škole i osnovne je jako dobra zbog iskustva i zato što osnovnoškolci lakše komuniciraju s nama nego s nastavnicima. Sudjelovanje na Sajmu podsjetilo me je na dane kada sam i sama sudjelovala na Jesenskom sajmu tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Moja tvrtka proizvodila je ušećerene jabuke, palačinke i čokoladne kolače koje smo zajedno s učiteljicom pravili u školskoj kuhinji i pripremali se. Uz to izrađivali smo i promotivne materijale, uvježbavali prodajni razgovor i popunjavali račune“.

Tin Slobođanac, 2. Ur 1

„Na Jesenskom sajmu mi je bilo drago poticati mlađe generacije na zajedništvo, druženje i poduzetničke aktivnosti. Ja sam bio mentor prvašićima, oni su se bavili proizvodnjom kolača Šape. Govorili su mi kako su pravili kolače, koje sastojke su koristili, pripremali smo prodajni razgovor i vježbao sam s njima kako da što uspješnije prodaju svoje proizvode. Poslije smo svi zajedno jeli kolače koje su oni pripremili. Volio bih češće sudjelovati u ovakvim aktivnostima“.

Natali Ivanko, 1. K

„Bilo mi je drago što sam ponovno došla u svoju osnovnu školu. Stekla novo iskustvo pomažući svojim mlađim kolegama. Bilo mi je jako lijepo i zanimljivo“.

Izvor|Foto: OŠ Budrovci