Nema potrebe pisati o liku i djelu biskupa Josipa Jurja Strossmayera, jer svi znamo koliko je napravio za naš kraj, ali i čitavu Hrvatsku. Njemu u čast nazvane su ulice, trgovi, zgrade, nagrade i još mnogo toga, a zahvaljujući zagrebačkoj Pivovari Medvedgrad po njemu je nazvano i pivo.

Po vrsti je pivo Strossmayer Belgian strong dark ale, kompleksno, jako, tamno, slatkasto pivo u kojemu se isprepliću note suhih smokava, grožđica, šljiva te suptilna nota banane.

Kako etikete na pivima Pivovare Medvedgrad pričaju priču, tako je slučaj i s pivom Strossmayer. Njihova se etiketa posebno zabavila jednom značajnom činjenicom iz njegova života: zalagao se za to da se Mariju Jurić Zagorku 1896. godine primi u uredništvo političkog dnevnika Obzor, unatoč protivljenju uredništva. Zagorku je poticao na pisanje romana, a s obzirom da je Zagorka postala prva europska novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica, potpuno je ispravno reći da je Strossmayer na ovim prostorima bio pionir borbe za ženska prava.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo/Pivovara Medvedgrad