Jezero Borovik sada je zelena oaza u srcu Slavonije koja za brojne ljubitelje prirode ima terapeutski učinak te je idealno mjesto za ribolovce, planinare, bicikliste, izviđače te za sve rekreativce koji vole boraviti u prirodi.

Jezero Borovik smješteno je zapadno od Đakova. Stvoreno je pregradnjom korita rijeke Vuke 1978. godine. Ima površinu od 160 hektara s dubinom od 15 metara, dužine cca 7000 m, prosječne širine cca 300 m i ukupne zapremnine vode 8 500 000 m3.

Nekada se na mjestu jezera nalazilo naselje Borovik po kojem je jezero i dobilo naziv. Jezero zauzima 2,93 kilometra najuzvodnijeg dijela nekadašnjeg korita Vuke. Prvenstvena namjena bila mu je obrana od poplava i navodnjavanje koje je moguće korištenjem dva milijuna kubičnih metara godišnje. Visoka brana višenamjenske akumulacije sagrađena je na području današnjih općina Drenje i Levanjska Varoš, a naziv je dobilo po istoimenom naselju koje je nakon formiranja akumulacije potopljeno.

Raj za planinare

Planinarska kuća Borovik nalazi se uz makadamsku cestu prema Paučju, u dnu šumovite udoline, malo izmaknuta od jezera Borovik. Kuću su za svoje potrebe uredili članovi Planinarskog društva Đakovo. Jezero Borovik ima nekoliko planinarskih staza za planinare i rekreativce koji žele istražiti prirodu oko samog jezera. Jedan od planinarskih puteva zove se Slavonski planinarski put: Vučje Glave – Borovik. Obuhvaća planinu Krndiju s početkom u predjelu Vučje glave i završetkom kod planinarske kuće Borovik u Općini Drenje. Duljina puta je 8 kn, a da ju prešetate će vam trebati otprilike 2 sata. Planinarski dom kojim upravlja planinarsko društvo Đakovo može primiti 20 planinara/izviđača.Prije ili poslije planinarenja možete kampirati u prirodi ili posjetiti jedno od brojnih naselja u Općini Drenje gdje možete razgledati veliki broj starih sakralnih objekata. Kartu jezera možete pronaći ovdje. (https://planinarski-portal.org/karta/)

I ribolovci će pronaći svoje mjesto na jezeru Borovik

Općina Drenje je zbog svojih brojnih prirodnih bogatstava i sve veće ljudske potrebe za boravkom u prirodi, razvila sportski ribolov uz Zajednicu športskih ribolovnih udruga Đakovo. Tijekom godine organiziraju se brojna natjecanja među kojima neka poprimaju i međunarodni karakter. Jeste li znali da je Borovik jedno od najatraktivnijih mjesta za šaranski ribolov u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe? Najatraktivniji je šaranski ribolov (kapitalni šarani teže do 30 kg) i ribolov pastrvskog grgeča (težine 2 i više kg). Osim spomenutih vrsta riba u jezeru Borovik obitavaju i amur, som, smuđ, štuka, grgeč, linjak, patuljasti somić, babuška, crvenperka, žutooka i uklija.

Sportski biciklizam sve je više zastupljen u Općini Drenje

Općina Drenje nudi odlične uvjete za biciklizam i to zahvaljujući brežuljkastom krajoliku kojim vijugaju ceste bez oštećenja na kolniku, kao i netaknuta priroda koja upotpunjuje vožnju biciklom. Na jezeru Borovik zastupljen je brdski biciklizam gdje je napravljena brdska biciklistička staza dužine 32 km. Brdski biciklisti najbolje ocjenjuju predivan krajolik i zanimljivost same staze. Staza nije zahtjevna tako da se i amateri mogu okušati u ovoj disciplini, ali uz odgovarajuću opremu za brdski biciklizam.

I izviđači će pronaći svoje mjesto na jezeru Borovik

Bilo da ste profesionalni kamper ili samo zaljubljenik u prirodu, svakako posjetite jezero Borovik. Jezero svake godine posjećuje na tisuće kampera, turista, udruga i pojedinaca zaljubljenih u prirodu. Do sada su ljepote kampiranja na Boroviku prepoznali najbolje u odredu izviđača „Klasje“ Đakovo.
Triatlon u organizaciji Planinarskog društva Đakovo
U Općini Drenje svake godine sredinom srpnja, Planinarsko društvo Đakovo organizira triatlon na Boroviku. Triatlon je atletsko natjecanje koje u sebi sadrži tri različite discipline: plivanje, biciklizam i trčanje. Natjecatelj mora tijekom utrke prijeći unaprijed zadane dionice plivajući, vozeći bicikl odnosno trčeći prema unaprijed zadanom rasporedu. Planinarsko društvo Đakovo je ovu manifestaciju pokrenulo 2014. godine s ciljem motiviranja ljudi na bavljenje sportom i osvještavanje o prirodnim bogatstvima koja se nalaze na Boroviku.

Općina Drenje izradila projekt plaže i hotela za Borovik

Jezero Borovik omiljeno je izletište na području Đakovštine, ali i šire te je iz tih razloga Općina Drenje izradila projekt vrijedan 14 milijuna kuna, a uključuje pontonski bazen koji se nalazi unutar samoga jezera i hotel planiran u Podgorju u društvenom domu. Ovim projektom velikom vodenom, turističkom, izletišnom, sportsko-rekreativnom bogatstvu kao što je jezero Borovik, Općina Drenje, na čijem se prostoru nalazi najveći atraktivni dio jezera želi dati nove mogućnosti, nove sadržaje, novu vrijednost. Prisjetimo se, 2018. godine, općina Drenje je od Hrvatskih voda ishodila suglasnost za korištenje javnog vodnog dobra akumulacije Borovik za odmor i rekreaciju. Nakon toga su izradili projekt za uređenje obale jezera, i kako kaže načelnik Drenja Slavko Dešić, ta je dokumentacija gotova. Prema dokumentaciji, radi se o uređenju obale, njezinih najatraktivnijih 287 metara uz ugostiteljski objekt Camp Borovik koji jezeru daje dodatnu vrijednost uslugom i sadržajem. Uređena plaža od Campa išla bi idućih 300-tinjak metara sve do betonske ploče za kupače.Plan je uređenje plaže i postavljanje bazena za kupače i veza za čamce. Plutajući elementi obrubljuju postojeću vodu jezera, a slažu se kao Lego kocke. Plaža bi bila uređena od kamenih oblutaka koji bi činili završnu oblogu plaže. Dešić kaže kako bi bila opremljena suncobranima i malim spremištima u koja se mogu spremati ležaljke i sl. Ukupno je riječ o površini od 3430 četvornih metara. Bazen za kupače imao bi dimenzije 29,4 puta 22,8 metara, a lociran je ispod ugostiteljskog objekta Camp Borovik.Osim ovog projekta uređenja obale jezera Borovik, Općina Drenje je paralelno s tim projektirala i hotel u susjednom selu Podgorju, gdje je najbliža čestica, nekretnina u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Riječ je o društvenom domu u centru Podgorja, za koji je plan adaptacija i proširenje za potrebe hotelskog objekta koji bi nadopunjavao sadržaje na Boroviku jer jezero trenutno nema smještajnih kapaciteta.

Načelnik Drenja Slavko Dešić kaže kako se nada skoroj realizaciji projekta.Pratite nas jer uskoro donosimo više informacija.

Maja Sajko

Foto: Marino Bugarin