Mlađa i starija folklorna skupina SKUD-a „Braća Banas“ Matice slovačke Josipovca Punitovačkog i dječja foklorna skupina Matice slovačkje Jurjevca Punitovačkog nastupile su u subotu 7. svibnja u Kulturnom centru Slovaka u Jelisavcu na 26. dječjoj smotri slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj, a povodom 30. obljetnice Saveza Slovaka.

U ime Saveza smotru je otvorio predsjednik Mirko Vavra, a sudionike i brojne gledatelje pozdravili su i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Zlatko Dudjak.

U bogatom folklornom programu uz goste češku skupinu iz Končanice i šokačku iz Vrpolja ukupno se od 15 matica RH predstavilo 9 skupina: Jelisavac Jurjevac, Jakšić, Međurić, Miljevci, Soljani, Josipovac, Markovac i Ilok. Uoči folkornog programa, najmlađi folkloraši u atraktivnoj povorci pokazali su svoje nošnje.