Sajam Đakovo Expo, koji se ovoga vikenda održava u reprezentativnom prostoru zatvorene jahaonice Državne ergele i oko nje, proslavlja prvih deset godina postojanja. Od skromnih je početaka, kada je bio uklopljen u Jabučine dane, izrastao u ozbiljnu manifestaciju pa Zlatne ruke danas s pravom uživaju zasluženi sajamski status. Okupljaju stotinjak izlagača koji predstavljaju obiteljska gospodarstva, nositelje agrarne proizvodnje u Slavoniji i Baranji, domaću radinost, tradicijske zanate starih majstora, suvremene obrte i male poduzetnike. Doprinos jubilarnom sajamskome izdanju pružaju i srednjoškolci prezentacijom strukovnih zanimanja.

Đakovo Expo njeguje i promovira domaće

– Pod pritiskom gospodarske situacije sajamska je industrija posljednjih godina u krizi i upravo me zato raduje dobar odaziv izlagača, a još više broj posjetitelja. Grad Đakovo voljan je učiniti dodatni iskorak i nastaviti razvijati svoj Đakovo Expo, koji je nakon posljednje tri godine provedene na Sajmištu u Piškorevcima ponovno došao u sâm grad. Đakovo je od davnina poznato kao obrtničko i sajamsko mjesto pa se nadamo da će i Expo s vremenom samo rasti i promovirajući domaću poljoprivredu, obrt i poduzetništvo dostići još višu razinu, rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u ime organizatora na svečanosti otvorenja.

Prvi je put za jubilej Zlatnih ruku u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom na hipodromu Ergele održan Bambino kup mladih uzgajivača kao najatraktivniji dio programa sajma. S ciljem očuvanja i popularizacije tradicije uzgoja holštajn i simentalskih goveda, kao i proizvodnje mlijeka na području Đakovštine, telad iz vlastitog uzgoja na revijalnoj je izložbi predvodilo 11-ero mališana u narodnom ruhu, a najboljima među njima pripale su nagrade. Osim građana, Đakovo Expo posjetili su i đakovački osnovnoškolci koji su imali prilike sudjelovati u kreativnim radionicama izrade dukata, ukrasnih licitarskih srdaca i slamnatih umjetnina.

Autor: D.G.