U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirano je 9 prometnih nesreća.

Na području Osijeka dogodile su se tri prometne nesreće, na području Belog Manastira i Našica dogodile su se po dvije prometne nesreće, a na području Donjeg Miholjca i Đakova po jedna prometna nesreća.

U 4 prometne nesreće 4 osobe su lako tjelesno ozlijeđene, a 5 prometnih nesreća su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Jučer, 23. rujna, na području Policijske uprave osječko-baranjske u nadzoru prometa evidentirana su 4 vozača (2 osobnog automobila i 2 bicikla) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 14,25 sati u Jagodnjaku, kada je u nadzoru prometa zaustavljen bicikl kojim je upravljao 56-godišnji hrvatski državljanin iz Jagodnjaka. Biciklistu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,26 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Jučer, 23. rujna, u 21,30 sati, u Belom Manastiru, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 39-godišnji hrvatski državljanin iz Belog Manastira prije stjecanja prava na upravljanje. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,73 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci kada stekne pravo na upravljanje i 12 negativnih prekršajnih bodova.

Jučer, 23. rujna, u vremenu od 12 do 18 sati na području cijele županije provedene su pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila. Ukupno je evidentirano 120 prekršaja od kojih 109 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 2 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom i 1 prekršaj nepropisnog pretjecanja.

Najveća brzina evidentirana je u 12,10 sati, u Osijeku, u ulici Martina Divalta, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat, a vozač osobnog automobila kretao se brzinom od 130 km na sat. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 15 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

U nadolazećem vikendu provesti će se pojačane mjere usmjerene na prekršaje koji su u uzročno-posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u istima, a prvenstveno će se obratiti pozornost na prekoračenje brzine kretanja, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, kao i drugim težim prometnim prekršajima (upravljanje pod zabranom, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, oduzimanje prednosti prolaska pješacima i dr.).

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: PU osječko-baranjska