Hrvatski institut za povijest u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom pripremio je izložbu “Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću” dr. sc. Dinka Župana, otvorenu sinoć u Muzeju Đakovštine. Izložba je prvi put bila postavljena u svibnju 2017. u Zagrebu. Autor Župan viši je znanstveni suradnik iz Centra za povijest u Slavonskom Brodu, koji se u svome dosadašnjem radu uglavnom bavio kulturnom poviješću 19. stoljeća, a jedan segment kulture je i problem školstva, rekao je u uvodnoj riječi ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić.

Izložba, kazao je sam autor, tematizira raznolike učeničke prakse i kulturno-antropološke aspekte školovanja, kao što su: učenički standard, bolesti, učenička disciplina, boravak u razredu, boravak u školskom dvorištu, učeničke igre i slobodno vrijeme, rad učenika u školskom vrtu, stručne prakse, učenička sjećanja, memoari, dnevnici i spomenari, izgradnja učeničkih subjektivnosti i identiteta, mobilnost te diskriminacija učenika.

– Cijela izložba je pokušaj da se iz perspektive učenika pokuša prikazati kako je izgledalo to dugo 19. stoljeće, rekao je Župan. Istaknuo je da je u 19. stoljeću bila vidljiva različitost dostupnosti školovanja; za razliku od, primjerice, Like, Slavonija ja prilično dobro stajala. Današnja Vukovarsko-srijemska županija u ono je vrijeme imala najkvalitetniju školsku infrastrukturu, naglasio je autor spomenuvši još jednu pojavu tog vremena, veliku smrtnost školske djece;  školske godine 1884/85. u Donjem Miholjcu je stotinu predškolske i školske djece umrlo od difterije.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem zahvalivši se Muzeju Đakovštine i autoru izložbe što su posjetiteljima omogućili uspostaviti analogiju između vremena.

Grad Đakovo/D. Geošić