Već na nekoliko izložbi LEGO kockica koje smo imali priliku posjeti viđamo neobičnu Šokicu sastavljenu od LEGO kockica. Pojavljuje se pod različitim nazivima, a posljednji puta imali smo ju priliku vidjeti na izložbi LEGO kockica u osječkoj Portanovi pod nazivom Snaša iz Gorjana. Mnogo toga se izrađuje od ovih kockica, ali snaša je nešto što se ne viđa često pa smo pokušali saznati nešto više od njezinog vlasnika, Krešimira Fabijančića.

Krešimir je Đakovčanin, nastavnik informatike i matematike u Medicinskoj školi u Osijeku te veliki zaljubljenik u LEGO kockice.

„Ljubav prema LEGO kockicama prisutna je još od kad sam bio dijete. LEGO kockice bile su (za tadašnje prilike) vrlo skupe. Tako da sam se snalazio sa onim što imam, kreacije su bile dječje, šarene, jednostavne. Nije ni danas bolja situacija – kockice su i dalje relativno skupe, ali sada imam svoja primanja pa nekako uspijem odvagnuti koliko mogu uložiti u svoj hobi. Imao sam razdoblje pauze kada su mi kockice bile manje zabavne i stajale su u kutiji pomalo zaboravljene.“, rekao nam je Krešimir o svojim počecima u LEGO svijetu.

Dosta je zaljubljenika u LEGO kockice, o čemu nam svjedoče klub Kockice, prvi i jedini klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatsko te razne izložbe ne koje sve više nailazimo. Upravo su ovaj klub i izložba održana u Đakovu potaknuli Krešimira da obnovi svoju ljubav prema kockicama.

„Intenzivnije sam počeo slagati i ulagati u kockice prije četiri godine kada je Šokica prvi puta bila na izložbi LEGO kockica u Đakovu za Male vezove. Stupio sam u kontakt sa Klubom Kockice preko Facebook stranice. Javio mi se tajnik kluba, Dinko Petz. Bio sam vrlo iznenađen jer Dinka znam još dok sam kao srednjoškolac pohađao tečaj plesa u Đakovu. Uopće nisam znao da se on bavi LEGO kockicama i koliko puno slaže. Kroz razgovor sa Dinkom polako sam se počeo vraćati kockicama i shvatio da ne slažu samo djeca kockice nego i odrasli. Djeca nam zapravo budu izgovor za kupovinu novih kockica!

Preko Dinka sam saznao za klub Kockice, čiji sam danas član. Članove Kluba veže zanimanje za LEGO: skupljanje i slaganje LEGO kocaka i izrada LEGO modela. Svatko od nas u klubu ima neku temu koja mu je zanimljiva pa prema tome oblikuje i svoje kreacije. Tako da na izložbama bude šaroliko – gradovi, pirati, dvorci, Harry Potter, Star Wars, razna vozila (auti, traktori, kombajni…). Uvijek nas netko iznenadi sa novom kreacijom. Druženje članova odvija se najčešće putem izložbi koje organiziramo po Hrvatskoj. Tako uživo izmijenimo ideje i tehnike slaganja koje još nismo vidjeli ili isprobali. Izložbe budu uglavnom vikendom jer je većina članova kluba zaposlena pa je vikend najbolje rješenje. Klub je neprofitna organizacija tako da izložbe budu besplatne.“, rekao je Krešimir o svom povratku u LEGO svijet.

Na takvim izložbama često se može vidjeti i Šokica ili Snaša iz Gorjana, eksponat u Krešimirovom vlasništvu, koju je dobio od djedovog brata, nekadašnjeg gdadonačelnika Grada Đakova, Antuna Fabijančića.

„Šokica u narodnoj nošnji iz Gorjana/Đakova  nije moja kreacija. Naime, brat moga djeda, Antun Fabijančić (dida Tuna – kako sam ga zvao), bio je gradonačelnik Đakova od 1993. do 1996. Nekada u tom razdoblju dobio ju je kao poklon. Tko ju je i kada složio ne znam. Je li bila namjera upravo pokloniti tako nešto gradonačelniku Đakova – vjerujem da je. Dao sam si zadatak pokušati to malo istražiti u arhivu Grada ako postoji išta u nekim zapisima. Na žalost, dida Tuna mi ne može ništa reći jer je preminuo. Šokicu sam tražio da mi ostavi kao poklon i uspomenu na njega jer smo imali zaista lijep suživot. Naše obitelji živjele su u dvojnoj kući tako da smo gotovo bili kao djed i unuk.“, rekao je Krešimir o podrijetlu Šokice.

U budućnosti bismo Šokicu mogli vidjeti u digitalnom obliku, ali i u paru budući da Krešimir planira izraditi i jednog „baju“:

„Dao sam si zadatak za svaki slučaj prebaciti ju u digitalni oblik ako se (ne daj Bože) slučajno ošteti ili rastavi. To je dosta teško jer su kockice zalijepljene trajnim ljepilom tako da ju ne mogu rastaviti. Tehnike kojom je slagana su dosta zastarjele, uglavnom je slagano kao toranj – kockica na kockicu. U planu imam napraviti joj jednog „baju“ da ne bude sama na izložbama. Za sada su tu samo noge, ali i to je nešto! Postoji program kao igrica za računalo u kojem se mogu dizajnirati kreacije od LEGO kockica. Zanimljiv je zato što se odmah vidi gotova kreacija a dobije se i popis kockica koje treba naručiti.“

Igor Kretonić
Foto: ustupljene fotografije