Ukoliko čekate prvo dijete očekujte da će se dogoditi znatno veće promjene nego što očekujete. Donosimo nekoliko savjeta kako olakšati život i sebi i ljudima oko vas, a ne dozvoliti istovremeno da obiteljski život pati.

Manje spontanih druženja

Kada dobijete dijete neplanirani odlazak u kino, kazalište ili druženje s prijateljima bit će gotovo neizvedivi. Čak i kada ulovite viška vremena jedina želja će biti da odspavate. Većina roditelja nakon što dobije dijete u početku bitno prorijedi druženja s prijateljima, dok se kasnije sva druženja svode na provođenje vremena s obitelji i prijateljima koji također imaju djecu.

Druženja sa starim prijateljima

Odvojena muška i ženska druženja nemojte u potpunosti zaboraviti. Ponekad dobro dođe maknuti se od neprestanog pričanja o djeci, bolestima, novo naučenim pokretima, riječima i sličnom. Dajte prijateljima do znanja da ste tu, samo vam je sada zbog djeteta potrebnije više njihove fleksibilnosti kako bi se druženje moglo realizirati. Također, dogovorite s partnerom unaprijed kada će i tko čuvati dijete kako bi i on i vi mogli planirati druženje s prijateljima.

Ukoliko imate zajednički krug prijatelja pokušajte druženja preseliti u svoj dom, ukoliko su se prijatelji spremni prilagoditi. Tako ste uvijek uz dijete, možete ga dojiti, spremiti na spavanje, a nakon toga vratiti se druženju s prijateljima.

Novi krug prijatelja

U početku ćete pokušavati zadržati stari krug prijatelja, koliko god to bilo teško. Njihova strpljivost i vaša sposobnost dobre organizacije će biti presudne kod toga hoće li se prijateljstvo održati. S vremenom ćete u šetnjama upoznavati mame sa malom djecom, gdje se vrlo često rađaju nova prijateljstva jer pronađete nekoga tko razumije vaše probleme, manjak sna i vremena. Prijatelji s djecom s vremenom će vam postajati sve bliskiji. Prijateljstva s ljudima s čijom djecom se vaše dijete najbolje slažu imaju najviše šansi za uspjeh.

Kako održati prijateljstva?

Pokušajte što manje pričati o djetetu, osobito sa prijateljima koji nemaju djece. Koliko god vama bilo zanimljivo pričati o hranjenju, presvlačenju, prvim zubićima i slično, ljudi koji nemaju djecu to ne predstavlja neku zanimljivu temu o kojoj bi željeli razgovarati.

Iako ćete neka prijateljstva izgubiti, vjerojatno ćete sklopiti mnogo više novih. Za prijateljstva koja vam mnogo znače naučite se prilagoditi, iako će biti potrebno mnogo vremena i truda, ipak će sve postati lakše kada dijete malo poraste.

Izvor: Mamin kutak

Foto: Freepik