Donje je rublje stotinama godina bilo zabranjena tema. O onome što je ispod odjeće, posebno u žena, u razvijenim se društvima šutjelo sve do polovice 20. stoljeća. Kako je praktično, ali i izazovno donje rublje, toliko dugo uspješno skrivano od znatiželjnih pogleda, izgledalo nekada najbolje dočarava etnografska izložba provokativnoga naziva “Zaviri ispod / Donje rublje i higijena” Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i etnologinje Muzeja Moslavine, otvorena u petak u Muzeju Đakovštine. Osim tradicijske etnografske građe, izloženo je i suvremeno rublje od podsuknji, kombinea, grudnjaka i korzeta do gaća, čarapa i haltera. Na izložbi je nekoliko panoa, lutke odjevene u donje rublje, a dio postava su i brojni originalni predmeti iz prošlih vremena s područja Moslavine, Posavine, Banovine, Bilogore i Slavonije, načinjeni od pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena…

O donjem se rublju nije pričalo naglas

– O higijeni i donjem rublju ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da nema pouzdanih, ali ni posve točnih podataka. Budući da su razlike u društvu uvijek postojale, zna da se donje rublje kod bogatih i moćnih pojavljuje još prije pet tisuća godina. Donje je rublje oduvijek služilo za pružanje potpore i higijene, kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko i eksponirano da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu, kaže autorica zbirke S. Moslavac. Donje se rublje u današnjem smislu u Hrvatskoj javlja pod europskim utjecajima koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani platneni grudnjaci, svileni i platneni kombinei i zimske gaće pumperice dolaze u modu tek u drugoj polovici 20. stoljeća.

Ljetne gaće donijele Čehinje, Slovakinje i Mađarice

Podsuknje su s brojnim naborima i ljetne gaće s čipkama na nogavicama k nama donijele Čehinje, Slovakinje i Mađarice. One su običavale uz gaće nositi po nekoliko podsuknji, od uskih i kratkih sasvim pripijenih uz tijelo do bogato ukrašenih i ubranih u pojasu koje su morale biti jako uštirkane, te dužih gaća s čipkom koje i danas možemo vidjeti na folklornim priredbama.

– Tradicijsko žensko donje rublje kao što su grudnjaci, korzeti i gaće gotovo se i nije nosilo, samo u određenim prilikama ili neprilikama, kada je žena išla ginekologu ili imala menstruaciju ili kako se to tada zvalo “svoje stvari”, objašnjava autorica. Muškarci su, primjerice, nosili zimi po nekoliko gaća, ispod gornjih nešto debljih suknenih, lanenih ili plišanih hlača.

Đakovo je već šesti grad u kojemu gostuje ova zanimljiva i rijetka “putujuća” zbirka, za koju je tiskan katalog od čak 74 stranice. Etnografska izložba “Zaviri ispod” u Muzeju Đakovštine ostaje otvorena do 10. listopada.

Danijel Geošić, foto: Muzej Đakovštine