Nakon što je na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima održanom u Zagrebu od 31. srpnja do 3. kolovoza sa svojim Sveučilištem osvojio prvo mjesto u karateu uzevši tako zlatnu medalju, mladog Đakovčanina Karla Raguža u Maloj gradskoj vijećnici primio je gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić. Da je riječ o velikom uspjehu svjedoči činjenica da se na ovom natjecanju koje je objedinilo prvenstva u karateu, judu, taekwondou i kickboxingu okupilo 1300 sudionika s 404 sveučilišta iz 36 zemalja. Tijekom prijema Karlo je rekao kako je zagrebačko Sveučilište bilo najuspješnije u karateu gdje su osvojili četiri zlata i jedno srebro. Iza ovog mladog đakovačkog sportaša, redovnog studenta treće godine Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je prve borilačke vještine naučio u Karate klubu Đakovo, a danas trenira za Karate klub Hrvatski Dragovoljac iz Zagreba, niz je uspjeha među kojima su svakako najvažnija osvojeno peto mjesto na svjetskom prvenstvu do 21. godine, osvojeno prvenstvo Balkana te prvo mjesto na Državnom prvenstvu do 21. godine.

Uz Karla Raguža na prijemu u Gradskoj vijećnici bili su i dugogodišnji predsjednik Karate kluba Đakovo Franjo Mandarić te treneri Ivan Stoić – Charlie i Vedran Mandarić. Obojica su pratili Karla na, ni malo jednostavnom putu do uspjeha.

– Karlo je izdanak naše karate škole. Prve korake, prve sportske uspjehe napravio je u našem Klubu. Uspješno smo ga vodili kao natjecatelja, razvijali prirodnim i normalnim slijedom sve do dolaska na fakultet. Budući da je to put svih naših sportaša koji su postigli rezultate i koji u kontinuitetu djeluju kod nas, prirodan je i odljev. Mi ih ne možemo sputavati u odlasku, najčešće idu z Zagreb, u druge klubove, druge škole, kaže Franjo Mandarić. Dodaje i kako je sadašnji Karlov učitelj i trener ujedno direktor svih selekcija hrvatskih reprezentacija u karateu, pa Karla nisu mogli poslati na bolje mjesto kako bi dalje napredovao.

– Karlo nije otišao od nas, on je privremeno u Zagrebu. Kad jednog dana završi fakultet eto njega ponovno kako u grad Đakovo tako i u naš Klub. Njegov sadašnji trener koji ga je vodio na svjetska natjecanja gdje je osvajao odličja, još dok Karlo ni ne siđe iz borilišta zove me da me izvijesti kako je bilo na natjecanju i kakav je Karlo bio. Na tom mu se zahvaljujem, na fantastičnoj suradnji, dodaje Franjo Mandarić. Prirodno je, kaže, da je odmah nakon osvajanja zlatnog europskog odličja Karlo došao u svoj grad i da ga je primio gradonačelnik. – ne dolaze nam europski prvaci svaki dan, zaključuje Mandarić.

– Iza Karla je mukotrpan trud i rad. I prije Karla imali smo natjecatelja koji su prošli taj put i postigli najveće uspjehe i rezultate poput sestara Vujčić, Maje Bendelja, koje su od strane HOO-a bile kategorizirane kao vrhunske sportašice prve kategorije. Kamo god su išle govorile su da su Đakovčanke, podsjeća dalje Mandarić.

Trener Karate kluba Đakovo Ivan Stoić – Charlie ne krije zadovoljstvo uspjesima koje nižu Đakovčani, ali i hrvatski karate općenito. – Imamo ekipu koja ima svoje mjesto, svoje ime i prezime i svjetskim razmjerima. Hrvatski karate je u zadnjih 25 do 30 godina je isplivao kao respektabilna svjetska sila o čemu svjedoče postignuti rezultati naših reprezentativaca. Ako uzmemo u obzir da se sve to postiže s daleko manjim budžetom nego neke druge velike zemlje, time je naš uspjeh još veći, kaže trener Charlie.

– Iduće godine su Olimpijske igre u Japanu i po prvi puta je u programu karate. Hrvatski karate savez se ozbiljno priprema te je realno očekivati da ćemo na Olimpijadi imati i predstavnike iz karatea, poručuje na kraju Charlie.

Izvor: Grad Đakovo