Rijetko se kada između 12 i 15 sati može ući u đakovačku katedralu, a zaključana vrata “najljepše katedrale od Venecije do Carigrada”, kako ju je opisao papa Ivan XXIII., sve češće turiste, koji požele zaviriti iza vrata Strossmayerova kapitalnog djela, ostave bez riječi. Malo je gdje danas u Europi i svijetu, napose u turističkim mjestima, nemoguće u svako doba dana ući u sakralne objekte i razgledavati ih ili u njima pronaći mir, spokoj i sabranost, na što svaki vjernik polaže pravo. No, i zaključana vrata katedrale svetoga Petra uskoro će, po svemu sudeći, postati stvar prošlosti. Može se to naslutiti iz razmišljanja župnika Župe Svih svetih Tomislava Ćorluke, čijoj je zajednici katedrala nominalno druga župna crkva – nakon crkvice Svih svetih, ali zato u srcima brojnih vjernika jedini pravi dom! Na kraju nedjeljnih svetih misa, naime, objavljeno je kako Župa traži i uzima u volontersku službu pazitelje katedrale.

– Želimo što prije pronaći pazitelje jer s ljepšim danima dolazi više hodočasnika i turista te je dobro da katedrala bude cijeli dan otvorena. Ona je u pojedinim prigodama i do sada bila otvorena cijeli dan, kao primjerice na Veliki petak i Veliku subotu, za Božić i Petrovo ili uz Dan sjećanja na vukovarsku žrtvu. Kad se najave hodočasnici, onda im se katedrala otvori, čak i ako je to između 12 i 15 sati. Dobro je da za početak imamo barem desetak pazitelja da isti pazitelji ne moraju svaki dan biti na službi jer tako bi svima bilo lakše, kaže župnik Ćorluka. Zamisao je zapravo da svaki pazitelj u prostoru katedrale provede sat vremena bilo u molitvi, u meditaciji ili jednostavno u tišini tog monumentalnog zdanja, koje je već skoro 140 godina prvi sinonim Đakova, i pritom obrati pozornost na goste i posjetitelje.

I ljeti i zimi vrata katedrale otvorena su već od 6.30. Zimi se zatvaraju poslije večernje svete mise, kada svi odu iz katedrale, oko 19 sati, a ljeti ipak kasnije – u 20 sati. Inicijativa za katedralu bez zaključavanja u vrijeme ručka stigla je i od đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića, otkriva župnik Ćorluka, no do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti službeni stav Nadbiskupije i izjavu katedralnog kustosa Luke Strgara.

Danijel Geošić