Četvrtak, 14.2.2019. u 20.00 h

 

Redatelj: Krešimir Dolenčić

Tekst: Ana Maras Harmander

Dramaturginja: Ana Tonković Dolenčić

Igraju: Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović, Anita Matić, Ecija Ojdanić i Luka Petrušić

Trajanje: 80 minuta

 

“Brodolomke” u režiji Krešimira Dolenčića dirljiva su i smiješna tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu. Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost. Ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale. Zamislite samo što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom? A što bi tek napravili da ste u nemogućnosti suočiti se sami sa sobom zatvoreni s još troje koji se traže?

Kada se četiri različite žene koje dolaze iz posve drugačijih svjetova i razloga odluče suočiti s istim problemom, alkoholom, njihovi životi povezat će se plesnom terapijom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik. Iako različite, njihove sudbine nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, starih predrasuda i intimnih pitanja.

U obrnutoj alegoriji i groteski predstava Brodolomke, nastala prema nagrađenu tekstu talentirane glumice i dramske umjetnice Ane Maras Harmader, progovara i o odnosu hrvatske i institucionalne i neinstuticionalne scene. Problemi s alkoholom lako se mogu pročitati i kao problemi o ovisnosti ovisne scene o institucijama i neovisne o radosti stvaranja i optimizmu pirandellovskoga humora unatoč svemu. Naravno da je i naslov predstave znakovit i simboličan, i da cijela predstava sugerira i lucidan okret prema odzrcaljenju maskulina tipa vlasti i vladanja.

 

Cijena ulaznice: 40 kn (parter) i 30 kn (balkon)

 

Izvor: Centar za kulturu- Đakovo

Izvor fotografije: www.histrion.hr