Kada je bebu na putu imate puno toga na pameti. S beskrajnim popisom stvari koje treba učiniti i kupiti, može biti teško uskladiti sve to imajući na umu održivost.

Dobra vijest je da postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili količinu otpada koju stvara vaša prinova, čak i za bitne stvari poput pelena. Ali o koliko pelena točno govorimo – i što možete učiniti da rutinu vašeg mališana učinite ekološki prihvatljivijom?

Koliko pelena za novorođenče trebam?

Novorođenče dnevno koristi 10 do 12 pelena. Novorođenčad ima najčešću stolicu u prvom mjesecu, a od tada se smanjuje. Stoga, u prvom tjednu s novorođenčetom možete očekivati da ćete proći trebati od 70 do 84 pelene. Na temelju ovih brojki, u prvom mjesecu možete očekivati da ćete potrošiti ukupno 300 do 360 pelena.

Od 2. do 5. mjeseca, stručnjaci kažu da će se vaše potrebe za pelenama blago smanjiti na 8 do 10 pelena dnevno. Od šestog mjeseca nadalje, trebali biste vidjeti da se to izjednačilo na otprilike osam pelena dnevno.

Dakle, koliko pelena za novorođenčad trebate za prvu godinu života vaše bebe? Ako izračunate, možete očekivati da ćete proći kroz ukupno sa 2200 do 3000 pelena. Uz to, važno je upamtiti da su ovi brojevi jednostavne procjene – nisu uklesani u kamen. Svaka je beba drugačija i trebali biste se posavjetovati sa svojim pedijatrom u slučaju bilo kakvih nedoumica oko redovitosti probave.

Kako otpad od pelena utječe na okoliš?

Jednokratnim pelenama treba i do 500 godina da se razgrade, pri čemu se u atmosferu ispuštaju staklenički plinovi.

Koje su pelene ekološki najprihvatljivije?

Što se tiče pelena, postoji mnogo opcija. Različite vrste pelena najbolje će odgovarati različitim roditeljima i bebama, a sigurno ćete pronaći onu koja odgovara potrebama vaše obitelji.

Predlažemo korištenje platnenih pelena kad god je to moguće. Sjećate li se kako novorođenčad troši i do 3000 pelena godišnje? S platnenim pelenama trebate samo 24.

Osim toga, budući da se mogu višekratno koristiti, također ćete uštedjeti novac.

Ako višekratne platnene pelene nisu za vas, to uopće nije problem. Potražite pelene izrađene od održivih materijala. Koji god put odabrali, zapamtite: nijedan roditelj nije savršen. Jednog dana ćete se možda odlučiti za platnene pelene za višekratnu upotrebu, a sljedeći dan ćete posegnuti za jednokratnim. Svaki mali korak čini razliku za naš planet.

Izvor: Mamin kutak
Foto: Freepik