Jučer je na Židovskom groblju u Đakovu održana tradicionalna komemoracija u znak sjećanja na žrtve holokausta među kojima su i stradali u nekadašnjem đakovačkom sabirnom logoru koji je postojao od 1941. do 1942. godine.

U logoru koji se nalazio na prostoru današnje benzinske crpke nedaleko Malog parka stradalo je 566 od oko 2.000 logoraša većinom Židova iz Bosne među kojima su bili djeca, žene i starci. Mnogima je Đakovo bilo tek privremena postaja do Jasenovca, Auschwitza i drugdje. Logoraše koji su skončali u đakovačkom logoru tadašnji grobar Stjepan Kolb pokapao je na ovdašnjem Židovskom groblju uz označavanje njihovih imena, godina i mjesta rođenja.

Uz predstavnike Židovske općine Osijek komemoraciji su se odazvali predstavnici židovske zajednice iz Doboja, a prigodnu molitvu na groblju izrekao je glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević. Okupljenima se obratio predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske, dr. Ognjen Kraus, a skup je u ime Grada Đakova pozdravio gradonačelnik Marin Mandarić rekavši kako se iz Đakova svake godine šalje poruka da se zlo zvano holokaust više nikada ne smije dogoditi.

Gradonačelnik Mandarić položio je vijenac kod spomen obilježja na groblju. Vijenac je položen i na mjestu nekadašnjeg logora, gdje je danas benzinska crpka na početku Nazorove ulice.

IZvor|Foto: Grad Đakovo