Povodom Dana progona Nijemaca s područja bivše Jugoslavije po završetku Drugoga svjetskog rata, naročito iz prostora Podunavlja, Đakovački ogranak Zemaljske udruge podunavskih Švaba, čija je Centrala u Osijeku – jučer (11. svibnja) je organizirao prigodnu komemoraciju na njemačkom groblju u Krndiji. Kao znak sjećanja i poštovanja pokojnih sunarodnjaka, članovi Ogranka položili su vijenac i zapalili svijeće na spomen-obilježju. Vjerski dio komemoracije predvodio je punitovački župnik, velečasni Ivica Zrno.

Poslije toga, u predvorju Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Đakovu, održana je svečana akademija za gimnazijalce te članove Đakovačkog ogranka i njihove goste iz Osijeka. Predavanje o poznatom hrvatskom književniku njemačkog podrijetla – Ludwigu Baueru – i njegovom književnom opusu održao je profesor Hrvoje Miletić a u videoformatu prezentiran je i intervju s književnikom Bauerom kojega je vodila osječanka Hana Klein. Postavljena je i prigodna izložba koja prikazuje životopis Ludwiga Bauera i radove gimnazijskih učenika fakultativne nastave njemačkog jezika profesorica Viktorije Krbavac, Silvije Profusek i Tanje Schleis koje su i članice Đakovačkog ogranka.

Program Dana progona nastavit će se sutra (u subotu) prigodnom komemoracijom u Valpovu a u petak – 19. svibnja u 19,30 sati bit će održan orguljaški koncert maestra Edmunda Borića Andlera u Samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Đakovu.

Tekst|Foto: Željko Vurm