U plavim službenim odorama koje su predstavljene na tiskovnoj konferenciji, Đakovčani će od danas na ulicama svoga grada susretati komunalne i prometne redare. Kako je u svojoj izjavi novinarima rekao gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, riječ je o realizaciji najavljenog ustroja prometnog redarstva. “Naši službenici koji su do sada obavljali poslove komunalnog redarstva, položili su sve potrebno kako bi mogli obavljati posao prometnih redara te ispunjavati sve ono što zakon propisuje”, rekao je gradonačelnik Mandarić. Njihov posao je, kako je pojašnjeno, provođenje odluka o komunalnom redu, a što se tiče prometnog dijela to je regulacija prometa u mirovanju. To se u prvom redu odnosi na manje prometne prekršaje poput stajanja na mjestima namijenjenim invalidima, na pješačkim prijelazima, kolnim ulazima itd. Gradonačelnik je rekao i kako se u prvo vrijeme neće odmah krenuti s kažnjavanjem. ” Nije cilj prikupiti dodatne prihode u gradski proračun, nego educirati ljude i uvesti red”, istaknuo je gradonačelnik dodavši kako će se ipak nakon prvotnih upozorenja krenuti i s novčanim kaznama. Što se tiče zapošljavanja, na ove poslove raspoređena su četiri postojeća komunalna redara koji će obavljati i jedan i drugi posao. Prvi je to korak, rečeno je na konferenciji, ka uspostavi najavljenog sustava komunalac, odnosno djelatnik komunalnog društva u svakom prigradskom naselju za čim se pokazala velika potreba, a što bi trebalo biti uvedeno tijekom ove godine.

Na tiskovnoj konferenciji bio je i načelnik Policijske postaje Đakovo, Rudolf Kolarić, koji je rekao kako su prometni redari za ovaj posao prošli edukaciju. S policijskim službenicima PP Đakovo, radit će na poslovima poboljšanja stanja sigurnosti na području cijelog grada. “S obzirom na to da je ovo drugi grad u Osječko-baranjskoj županiji koji provodi takve mjere, pozdravljam to i nadam se dobroj suradnji u daljem periodu”, rekao je Kolarić ističući kako neće doći do eventualnih sukoba u ingerencijama jer je Zakon propisao da i prometni redari mogu postupati po provedbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je propisao određene kazne. Kad se počne s naplaćivanjem kazni, pojasnio je, one će ovisiti o prekršaju. Primjera radi, kazna za nepropisno parkiranje je 500,00 kn, parkiranje na mjestu za invalide iznosi 700,00 kn itd.

Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić rekao je kako se Grad odlučio za sustav softvera prometnog redarstva pod nazivom „Pazigrad“ koji ima svoju proširenu opciju, odnosno rješenje za komunalni sustav „Gradsko oko“. “S današnjim danom možemo najaviti i drugu fazu provođenja. Nakon što profunkcionira prometno redarstvo, idemo s aplikacijom Gradsko oko gdje će putem nje građani moći upozoravati na komunalni nered i prijavljivati ga”, rekao je zamjenik Galić.

 

Izvor: Grad Đakovo