Ugledni i poznati glazbeni ansambl Ars longa (Havana, Kuba) održati će koncert u Đakovu.

Koncert je naslovljen “Serenísima una noche”, a na programu je sakralna i svjetovna glazba Latinske Amerike 17. i 18. stoljeća.

Koncert će se održati u dvorani Centra za kulturu u Đakovu u četvrtak, 23. siječnja 2020. u 19 sati, a organizator mu je Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Đakovo.

Ulaz je slobodan ili uz dobrovoljni prilog za glazbenike.

Glazbeni ansambl Ars Longa, koji su 1994. osnovali Tereza Paz i Aland López, djeluje od 1995. u sklopu ureda Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana. Sastavljen je od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i na Višem institutu za umjetnost u Havani. Ansambl je posvećen interpretaciji, proučavanju i istraživanju različitih epoha i stilova, od srednjeg vijeka do baroka. Važno mjesto u repertoaru zauzima glazba kolonijalnog razdoblja u Latinskoj Americi, a napose povijesna interpretacija i snimanje djela Estebana Salasa (Kuba, 1725. – 1803.) – kapel majstora katedrale u Santiago de Cuba između 1764. i 1803.

Ansambl Ars Longa nastupio je u najprestižnijim koncertnim dvoranama diljem Južne i Sjeverne Amerike te Europe (Španjolska, Francuska, Austrija, Italija, Slovenija), a u Hrvatskoj je nastupio 2008. na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Njihova glazbena izdanja osvojila su važne nagrade od specijaliziranih glazbenih kritičara Francuske: Diapason, Le monde de la musique, Télérama i Classica, kao i kulturnog odjeljka novina Times i magazina Scherzo. Sedam puta osvojili su Cubadisco, najvišu nagradu kubanske diskografije.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova